Met welke nieuwe wetten en regels kun jij te maken krijgen?

Met welke nieuwe wetten en regels kun jij te maken krijgen?

Een nieuwe wet begint met een wetsvoorstel. Het traject bestaat uit veel stappen. Zo moet een voorstel eerst door de Tweede Kamer. Als het voorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, gaat het naar de Eerste kamer. Ook de Koning heeft met wetvoorstellen te maken, want als het voorstel door de Eerste Kamer wordt aangenomen, ondertekent de Koning de wet en publiceert de regering de nieuwe wet. Tussen juni en december 2024 kun je te maken krijgen met nieuwe wetten en regels. Maar met welke nieuwe wetten in deze periode kan de schoonmaak- en glazenwassersbranche te maken krijgen? Hieronder het overzicht, met dank aan de KVK.

Loondoorbetaling van zieke AOW-werknemer na zes weken

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is het basisinkomen dat de overheid financiert als je ouder bent. Als werkgever is het mogelijk om AOW’ers in dienst te nemen. Maar wordt deze persoon langdurig ziek? Vanaf 1 juli 2023 (de ingangsdatum is nog niet definitief) wijzigt de periode van loondoorbetaling van dertien naar zes weken. Dit geldt overigens voor werknemers die na de ingangsdatum ziek worden. Langdurig zieke werknemers die voor de ingangsdatum ziek werden, hebben nog te maken met een termijn van dertien weken.

Wijziging Europees octrooisysteem

Wellicht krijg je te maken met het uitvinden van een technische uitvinding. Met een octrooi kan deze uitvinding beschermd worden. Vanaf 1 juni 2023 verandert het Europees octrooisysteem. Vanaf de ingangsdatum kun je kiezen voor een Europees octrooi met landen naar keuze of een unitair octrooi. Het unitair octrooi is een nieuw octrooi dat geldt in zeventien Europese landen. In Den Haag komt een nieuwe Europese octrooienrechtbank (Unified Patent Court) dat het unitair octrooi uitvoert en toezicht houdt.

Minnelijk traject kortere terugbetalingsperiode

Heb je schulden en kun je die niet meer betalen? Dan bestaan er schuldenregelingen zoals het minnelijk traject. Bij dit traject stel je afspraken op via een schuldhulpverlener en wordt bepaald hoeveel je kunt betalen. Op dit moment is de vastgestelde terugbetalingsperiode 36 maanden. Per 1 juli wijzigt dit in 18 maanden.

Sneller vergunning met omgevingswet

Bij een bouwproject of het ombouwen van een garage tot bedrijfsruimte is het hebben van een vergunning verplicht. Met de nieuwe Omgevingswet wordt het makkelijker om een vergunning aan te vragen. Vanaf 1 januari 2024 doe je één aanvragen bij één loket en ontvang je één besluit. En in plaats van zesentwintig weken ontvang je meestal binnen acht weken duidelijkheid over de aanvraag.

Veiligheidscoördinator bij bouw- en sloopwerkzaamheden

Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht dat een Veiligheidscoördinator Directe Omgeving aanwezig is bij bouw- en sloopwerkzaamheden. De coördinator zorgt voor de veiligheid en gezondheid van iedereen op de bouwplaats om ongelukken te voorkomen. Dit staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Akkoord over vroegpensioen voor zwaar werk en gezond doorwerken

Het kabinet, vakbonden en werkgevers hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. Met dit brede pakket aan maatregelen willen ze recht doen aan mensen met een zwaar beroep.

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Kabinet komt met pakket voor aanpak problematische schulden

Het kabinet presenteert een uitgebreid pakket aan maatregelen om het aantal van 700.000 huishoudens met problematische schulden terug te dringen. Ze investeren extra in vroegsignalering, zodat gemeenten snellere en betere hulp kunnen bieden aan mensen met geldzorgen. Ook komt er een integraal schuldenoverzicht en een gratis betalingsherinnering bij verkeersboetes. Met deze en andere maatregelen wil het kabinet voorkomen dat schulden razendsnel kunnen oplopen.

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.