Nu de arbeidsmarktkrapte aanhoudt, lijkt arbeidsbemiddeling soms een oplossing om aan voldoende medewerkers te komen. Dat kan in de vorm van een uitzendbureau, maar ook als bemiddelaar van zzp’ers. Het is niet altijd even duidelijk welke medewerkers via welke bedrijven ingehuurd worden om schoon te maken.
Keurmerk
Daarom adviseert Schoonmakend Nederland om bij het inlenen van mensen er altijd op te letten dat je met een betrouwbare partij een overeenkomt aangaat. Deze zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de ABU of NBBU, en/of beschikken over het SNA-Keurmerk. “Controleer iedere drie maanden of het uitzendbureau nog steeds ingeschreven staat in het SNA-register en voldoet aan de norm. Leg ook vast dat het bureau waarvan je medewerkers inleent geen toestemming heeft om onderaannemers in te zetten.”
Eigen verantwoordelijkheid
Schoonmaakbedrijven die medewerkers van het uitzendbureau laten werken op een park waarmee zij een overeenkomst hebben, hebben ook een eigen verantwoordelijkheid. “Controleer op locatie altijd het identiteitsbewijs van de medewerker. Mocht het uitzendbureauzijn zaken niet op orde hebben, dan loop je ook als schoonmaakbedrijf het risico aansprakelijk gesteld te worden voor eventueel niet afgedragen belastingen en premies of een naheffing omdat bijvoorbeeld uitzendkrachten niet het cao-loon hebben gekregen.”
Arbeidsinspectie
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleert ook vakantieparken. De NLA houdt toezicht op naleving van verschillende wetten en regelingen en controleert op arbeidsomstandigheden en eerlijk werk. Mochten er ondeugdelijke constructies aan het licht komen bij het inlenen van personeel, dan kunnen die leiden tot ingewikkelde en mogelijk kostbare herstelacties. Pasgeleden kwam nog in het nieuws dat de arbeidsinspectie een schimmige constructie had ontrafeld van een uitzendbureau uit Bilthoven dat schoonmakers, van wie veelal de identiteit niet bekend was, illegaal aan het werk zette bij vakantieparken.