Werkvergunning nog niet aan de orde voor vluchtelingen Oekraïne

Werkvergunning nog niet aan de orde voor vluchtelingen Oekraïne

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne is met een jaar verlengd tot 4 maart 2024. Dat betekent dat zij in Nederland mogen blijven werken zonder werkvergunning. Hun sticker of pasje (O-document) die dit aantoont, wordt automatisch verlengd. Voor vluchtelingen uit de Oekraïne met een andere nationaliteit gelden aangepaste regels.

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie en mogen daardoor tot 4 maart 2024 in Nederland blijven wonen en werken. Zij hebben een brief van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) waarin dit staat. Deze brief kunnen zij laten zien samen met de sticker of het pasje (O-document) dat zij eerder hebben gekregen van de IND. Als werkgever hoef je het alleen bij het UWV te melden als je een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt. Dat doe je via het werkgeversportaal.

Juiste verblijfdocumenten

De werkgever hoeft geen werkvergunning aan te vragen voor werknemers uit Oekraïne die rechtmatig in Nederland verblijven. Oekraïners dienen wel over de juiste verblijfsdocumenten te beschikken als zij in Nederland willen werken. Werkgevers moeten de werknemers die onder de vrijstelling vallen melden bij het UWV. De werkzaamheden mogen niet eerder dan twee werkdagen na de melding gestart worden. Verder mogen de vluchtelingen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst en niet als zzp'er. Werknemers uit Oekraïne hebben dezelfde rechten als Nederlandse werknemers. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het minimumloon.

Andere vluchtelingen uit Oekraïne

Voor vluchtelingen uit Oekraïne zonder de Oekraïense nationaliteit (derdelanders) geldt dat vluchtelingen met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 maart 2024 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen van de IND een O-document waarop dit staat. Vluchtelingen met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning vallen tot 4 september 2023 onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij krijgen ook een O-document van de IND waarop dit staat.

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

ABN AMRO doet aanbevelingen om personeelstekort te navigeren

ABN AMRO doet aanbevelingen om personeelstekort te navigeren

De arbeidsmarkt kampt met historische krapte, mede door de vergrijzing. Daarom is het volgens ABN AMRO hoognodig om creatieve oplossingen te zoeken voor personeelstekorten. Dat doen ze in het rapport 'Historische krapte arbeidsmarkt noopt tot creatieve oplossingen'.

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Nieuwe regeling vroegpensioen: wat valt onder zwaar werk?

Het is begrijpelijk dat de vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel beslissen over wat een zwaar beroep is, zegt hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Pierre Koning van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). "Een lijst met zware beroepen is zo'n complexe discussie. Vanuit het ministerie gezien is het makkelijker om dat weer aan de sociale partners over te laten."

Achterban FNV stemt in met akkoord vroegpensioen

Achterban FNV stemt in met akkoord vroegpensioen

Het Ledenparlement van vakbond FNV heeft met een overgrote meerderheid ingestemd met het akkoord over een nieuwe vroegpensioenregeling voor zware beroepen. Dat laat FNV-bestuurder Piet Rietman weten.