Op Facilicom vertelt manager Performance Center Charlotte Morijn over haar visie op robotisering. In één ding is zij stellig: robots zullen in de toekomst alleen maar een grotere rol gaan spelen op de facilitaire werkvloer. Er vindt nu daarom volop ontwikkeling plaats. Ook binnen Gom.
Meer efficiency
Morijn ziet hoe robots de schoonmaakmedewerker kan ontlasten. “Robots kunnen een deel van het zware of eentonige schoonmaakwerk uit handen nemen. Denk aan het schrobben van grote vloeroppervlakten. Voor onze medewerkers wel zo prettig en het stelt hen in staat om zich te richten op andere werkzaamheden. Dat zorgt niet alleen voor efficiency maar werkt ook mee aan taakdifferentie en het leveren van extra toegevoegde waarde.”
Robots vangen krapte op
Nu er een tekort aan mensen is, kunnen robots uitkomst bieden. Morijn benadrukt wel dat robots altijd naast de medewerker zullen staan. Ze zullen de mens op de werkvloer nooit vervangen. Daarom begeleidt Gom medewerkers die werken met robots bij elke fase, van implementatie tot structureel gebruik. “Het profijt dat een schoonmaakrobot kan bieden vraagt wel om gedegen ondersteuning om tot uiting te kunnen komen; zowel gedurende de opstartfase alsook in de beheersfase. Denk bijvoorbeeld aan het geven van instructies aan de medewerkers, het blijven afstemmen van de werkzaamheden van de robot op behoefte en prestatie en het meetbaar maken van het effect.”
Van incidenteel naar structureel
Naast de verhoging van de efficiency ziet Morijn dat robots op de werkvloer bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van het personeel, een positieve beleving bij klanten en een beter duurzaamheid, bijvoorbeeld door waterbesparing. Het schoonmaakbedrijf ondervindt deze effecten al op de locaties waar ze al met robots werken, zoals bij a.s.r. en de Erasmus Universiteit.
Nu is het gebruik echter nog niet structureel en daar wil Gom wel naartoe. Daarom doet de Werkgroep Robotisering onderzoek naar welke soort robots en wel soort werk daarvoor geschikt zijn. Morijn: "Op onze testlocaties werken onze schoonmakers maximaal drie maanden met schoonmaakrobots. Twee keer per maand bespreekt de werkgroep de testresultaten. Zo voorziet ze de verschillende robots langzaam maar zeker van een vinkje of een kruisje. Daarbij houdt de werkgroep rekening met aspecten als innovatieve uitstraling, gebruiksvriendelijkheid, klantbeleving, schoonmaakresultaat en kosten. Alle ervaring die we opdoen in de samenwerking tussen mens en robot gebruiken we om de ultieme combinatie van mens en robot voor elke specifieke situatie steeds beter te kunnen bepalen."
Bron: Facilicom