Paul van der Burg, senior accountmanager bij Werkgeversservicepunt ZHC, legt uit dat het actief deelnemen aan de Nederlandse arbeidsmarkt niet direct een betaalde baan betekent. Het gaat erom dat deelnemers meedraaien in het arbeidsproces. Voor een goede instroming in de Nederlandse maatschappij is onder andere scholing nodig. “We hebben samen met Asito een programma ontwikkeld om deze groep op de juiste manier aan een baan te helpen. Het is belangrijk dat ze met de taal, de regels en de cultuur in Nederland in aanraking komen.”
>> Lees ook: Seiso Opleidingen ziet toekomst in taalles, stage en werkgarantie voor statushouders
Beelden lesgeven
De groep bleek slechts enkele jaren of maanden in Nederland, kende de taal niet en was nauwelijks bekend met de regels in Nederland. En dus werd begonnen met een vooropleiding. De Basis Vakopleiding Schoonmaak. Samen met opleider Adinda Venneker, de gemeente Zoetermeer en Taalpartners ging objectleider Indira Sahni van Asito de uitdaging aan. “De taal die zij spreken lijkt op geen enkele taal die wij kennen”, aldus Sahni. “We hebben ze daarom vooral duidelijk proberen te maken waarom ze iets moeten doen. Beeldend lesgeven aan de hand van foto’s en filmpjes.”
>> Lees ook: Inkomensverschillen mensen met en zonder migratieachtergrond namen nauwelijks af
Taalles voor vakjargon
De deelnemers volgden ’s morgens de Basis Vakopleiding en ’s middag kregen ze taalles. Sahni: “We hebben continu kritisch gekeken hoe we dit tot een succes konden maken. Bij de taalles moet je denken aan vakjargon: moppen, stofzuigen, microvezeldoek, doekje.” Naarmate het project vorderde, steeg het enthousiasme bij de groep Eritreeërs. Mede door de vele inspanningen van de gemeente Zoetermeer was er geen verval, deed iedereen goed zijn best en konden in februari de eerste drie Eritreeërs hun diploma in ontvangst nemen. Van der Burg: “Deze mensen straalden vanaf het begin uit dat ze er iets van wilden maken. Ze zijn blij met de kans, hopen dat ze mogen blijven en vroegen zelfs al om extra uren. Daaraan merk je dat er een bepaalde chemie is.”
Die chemie was er onder andere bij Semhar Zeru Ghebre. Semhar behaalde de Basis Vakopleiding en werkt inmiddels namens Asito bij RDW Zoetermeer. “Ik ben heel blij dat ik deze opleiding heb gevolgd”, vertelt Semhar. “De taalles heeft mij geholpen om mijn woordenschat te verbeteren. Op dit moment ben ik blij met mijn werk in de schoonmaak. In de toekomst hoop ik een eigen restaurant te beginnen met een pooltafel, zodat ik overdag kan schoonmaken en ’s avonds in het restaurant kan werken.”
>> Lees ook: RAS stelt weer 2 miljoen beschikbaar voor bijdrage taaltrajecten
Volgende doel: een arbeidsovereenkomst
Nu iedereen in het bezit is van een diploma Basis Vakopleiding Schoonmaak kan worden toegeleefd naar het volgende doel: een arbeidsovereenkomst. Voor een aantal deelnemers is dit al een feit. Sahni: “Afgelopen zomer heeft een deel van de groep geholpen op een vakantiepark in Reeuwijk. Op die manier konden ze meelopen met een ervaren schoonmaakkracht. Wanneer de missie geslaagd is? Als ze over een jaar een fulltime baan hebben. Bij Asito of elders. Dat zou een geweldige kroon op het werk zijn.”
Bron: Asito
>> Lees ook: Blog Linda Bekebrede: Baankansen in de schoonmaak afgenomen door corona? Welnee!