Als beste uit de test wordt de Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline gezien. Die krijgt een testoordeel van 7,5. “Deze stofzuiger heeft een vermogen van 800 watt en blinkt vooral uit in gebruiksgemak. De handgreep is prettig. Hij beweegt soepel over de vloer en is gemakkelijk te bedienen en te onderhouden. Daarbij zuigt hij ook prima. Ook huisdierhaar verdwijnt met het standaardmonstuk zo in de grote stofzak.” De prijs is 180 euro.
Benieuwd naar de beste stofzuiger(s) van 2018?! De Consumentenbond heeft opnieuw stofzuigers getest!
Consumentenbond test stofzuigers: beste koop
Beste koop vindt de Consumentenbond de AEG VX6-1-LR. Die krijgt een testoordeel van 7,1. De stofzuiger gaat over de toonbank voor 105 euro. “Deze AEG heeft veel technisch gelijke VX6-broertjes, die een andere kleur hebben en extra meegeleverde hulpstukken. Met slechts 600 watt vermogen zuigt hij uitstekend en stoot hij weinig stof uit. Maar het gebruiksgemak valt tegen. Hij beweegt niet zo soepel over de vloer en maakt veel herrie.”
De top 10 (en het cijfer)
1. Miele Complete C3 Back Diamond Ecoline 7,5
2. Miele Compact C1 Ecoline 7,4
3. Miele Complete C2 Tango Ecoline 7,4
4. Miele Complete C1 Tango Ecoline 7,4
5. AEG VX7-1-BO-A 7,4
6. Philips FC8721/09 Performer Expert 7,3
7. Bosch BSGL53291 Free’e 7,3
8. AEG VX6-1-LR 7,1
9. Philips LC9920/09 PowerPro Ultima 7,1
10. Nilfisk Select Comfort Parquet Berry 7,0
Beoordelingen Nilfisk en Numatic
Nilfisk en Numatic zijn veelgebruikte stofzuigers in de professionele schoonmaak. Maar zij hebben ook modellen voor consumenten. De 10. Nilfisk Select Comfort Parquet Berry wordt dus met een 7,0 beoordeeld en krijgt daarvoor de 10e plaats. De Numatic HRP200 Henry Plus Eco Rood vinden we terug op plaats 22 met een beoordeling van een 6,2.
Lees ook: De laatste stofzuigertrends: snoerloos, schoner en stil
Stofzuigers met meer dan 900 watt niet meer geproduceerd
De Consumentenbond meldt verder dat stofzuigers met meer dan 900 watt vermogen vanaf september niet meer geproduceerd mogen worden. Het wattage heeft overigens slechts voor een beperkt gedeelte invloed op de reinigingsprestaties. Efficiënte mondstukken en een slim ontwerp van de luchtstroom bepalen voor het grootste gedeelte de kwaliteit van een stofzuiger. Vanaf 1 september telt het energielabel van een stofzuiger de energieklassen van A+++ tot D. De aangescherpte eisen op een rij:
1. Vermogen maximaal 900 watt
2. De stofopname op tapijt moet minimaal 75 procent zijn
3. De stofopname op harde vloeren moet minimaal 98 procent zijn
4. Energieklasse is minimaal C
5. De stofemissie is minder dan 1 procent
6. De stofzuiger produceert minder dan 80 decibel
7. Na 40.000 buigingen moet de slang nog steeds bruikbaar zijn
8. De motor moet een levensduur hebben van 500 uur of meer
Stofzuigers nemen aanzienlijk deel energieverbruik voor hun rekening
Het energieverbruik van stofzuigers neemt volgens Taski, onderdeel van Diversey, een aanzienlijk deel van het totale energieverbruik in de Europese Unie voor zijn rekening. “Het Europese parlement heeft derhalve nieuwe regelgeving opgesteld waardoor het energieverbruik van stofzuigers kan worden teruggedrongen. Op Europees niveau kan tot 2020, 20 Twh elektriciteit per jaar bespaard worden. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in België.” De invoering van deze nieuwe regelgeving betekent naast besparing van elektriciteit ook de potentiële besparing van 6 miljoen CO2. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 8 middelgrote energiecentrales.
Lees ook
>> Test Consumentenbond 2018: Stofzuigers AEG, Bosch & Philips de beste
>> Stofzuigers: kiezen tussen krachtig, ergonomisch én zuinig
>> De laatste stofzuigertrends: snoerloos, schoner en stil