Teveel supermarkten gebruiken de verkeerde desinfectiemiddelen

Teveel supermarkten gebruiken de verkeerde desinfectiemiddelen

Een winkel binnenstappen zonder een desinfectiezuil tegen te komen, is bijna niet meer voor te stellen. Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) rapporteert dat er in supermarkten regelmatig verkeerd wordt omgegaan met hand- en oppervlaktedesinfectiemiddelen. Dat moet dus beter.

De ILT trekt deze conclusie op basis van inspecties bij 29 supermarkten. Ze concluderen dat er verschillende dingen misgaan. Zo werden er bij zeven supermarkten niet toegelaten middelen aangeboden om de handen te desinfecteren. Ook was er in geen van de supermarkten voldoende informatie aanwezig bij de desinfectiezuilen over hoe klanten hun handen behoren te desinfecteren.

Niet effectief

Dat niet toegelaten middelen werden aangeboden is natuurlijk een kwalijke zaak. De inspectie heeft de middelen daarom direct uit de winkels gehaald en een waarschuwing gestuurd naar de hoofdkantoren van de betreffende ketens. Het onjuist gebruiken van handdesinfectiemiddelen is echter ook op zijn minst onhandig. Als klanten te weinig van het middel gebruiken of hun handen niet 30 seconden ontsmetten, is desinfecteren namelijk niet effectief. Die richtlijnen moeten dus voor iedereen duidelijk zijn. Na het winkelen thuis de handen wassen met water en zeep wordt daarnaast ook nog steeds sterk geadviseerd.

Oppervlaktedesinfectie

Voor het schoonmaken van oppervlakten als winkelkarren- en mandjes moeten oppervlaktedesinfectiemiddelen worden gebruikt. Enkel één van de onderzochte supermarkten bood hiervoor een juist middel aan. In veel andere gevallen werd hetzelfde middel gebruikt als voor het desinfecteren van de handen. Buiten het feit dat ook dit leidt tot niet effectief desinfecteren, kan het gebruik van onjuiste middelen leiden tot huidirritatie. De ILT adviseert daarom om de juiste desinfectiemiddelen te gebruiken. Ook kunnen supermarkten oppervlakten simpel reinigen met een schoonmaakmiddel dat zeep bevat.

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Vaak letten we er niet op, maar veel producten die we in huis halen hebben een houdbaarheidsdatum. Bij eten en drinken is het vaak wel duidelijk wanneer ze verder over de datum zijn, maar dat is bij veel andere producten minder duidelijk zichtbaar. Zo ook bij schoonmaakmiddelen. Ze zijn vaak wel even houdbaar, maar uiteindelijk verliezen ook deze middelen hun effectiviteit.

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

In een serie artikelen bekijk ik achtergronden rondom een chemisch product of proces. In deze derde blog gaat het om siliconen, de wonderen van de chemie: olie, vet of rubber, gemaakt van zand!

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceerde deze week het Tork OptiServe Toiletpapier Systeem. Het systeem bestaat uit hulsloos toiletpapier. Dit zorgt voor veel minder afval in vergelijking met traditionele systemen die gebruik maken van kartonnen hulzen. Hiermee verbetert het de efficiëntie van facilitair managers en hun teams en vermindert het de impact op het milieu.

Finse OwnBio microbiële tablet ontvangt Nordic Swan Ecolabel

Finse OwnBio microbiële tablet ontvangt Nordic Swan Ecolabel

De OwnBio microbiële tablet is onderdeel van de Ownwell-methode, een schoonmaakoplossing voor professionele reiniging die honderd procent chemievrij is. De tablet voeg je toen aan gezuiverd kraanwater, waar de microben op natuurlijke wijze vuil beginnen af te breken. Zowel schoonmaakpersoneel als gereinigde oppervlakken blijven vrij van chemie en naspoelen na schoonmaken is niet nodig.