25 desinfectiemiddelen toegelaten door Ctgb; speciale corona-vrijstellingen vervallen

25 desinfectiemiddelen toegelaten door Ctgb; speciale corona-vrijstellingen vervallen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft ingestemd met de toelating van 25 middelen voor handdesinfectie en desinfectie van oppervlakken. De tijdelijke corona-vrijstellingen afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vervallen.

Volgens de Nederlandse biociden-regelgeving mogen alleen desinfectiemiddelen met een officiële toelating van het Ctgb op de markt worden gebracht.

Vanwege een dreigend tekort aan desinfectiemiddelen door de coronacrisis, verleende het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vorig jaar een aantal vrijstellingen. Hierdoor mochten bepaalde desinfectiemiddelen tot de afgifte van het toelatingsbesluit (onder voorwaarden) toch alvast op de markt gebracht en gebruikt worden.

Tijdelijke vrijstellingen vervallen

Afgelopen maand stemde het college van het Ctgb in met de toelating van 25 desinfectiemiddelen voor handdesinfectie of desinfectie van oppervlakken. Daarmee komt een einde aan het gebruik van desinfectiemiddelen op basis van een vrijstelling door het ministerie. Met de toelating door het Ctgb krijgt het gebruik van deze middelen een wettelijke basis voor 10 jaar.

Voor middelen die met een vrijstelling op de markt zijn en waarvoor geen toelating is aangevraagd, vervalt de laatste vrijstelling per 28 februari 2022. Dat geldt ook voor middelen die na een aanvraag geen toelating hebben gekregen.

In groepen beoordeeld

Voor 53 middelen waarvoor vrijstellingen waren afgegeven, moest het dossier uiterlijk 1 februari 2021 bij het Ctgb worden ingediend. Bij twaalf aanvragen ging het om een zogenaamde ‘kleine wijziging’, bijvoorbeeld uitbreiding met een virusclaim of een toelating voor niet-professioneel gebruik. Die aanvragen zijn buiten het clusterproject afgehandeld en hebben inmiddels een toelating. Vijftien aanvragen zijn niet in behandeling genomen omdat essentiële informatie ontbrak en één aanvraag is ingetrokken door de aanvrager.

De overige 25 aanvragen zijn geclusterd op basis van samenstelling, gebruiksconcentratie of toepassing en vervolgens in groepen (clusters) beoordeeld. Per cluster is steeds gekeken naar de meest kritische toepassing, voor de werkzaamheid is dat bijvoorbeeld het middel met de laagste dosering en de kortste contacttijd. Dankzij deze speciale, geclusterde aanpak heeft het Ctgb de uitzonderlijk grote groep aanvragen binnen een jaar kunnen beoordelen.

Handen wassen

Met de extra toegelaten middelen wordt voorzien in een grote vraag naar desinfectiemiddelen. Belangrijk is wel dat de aanbeveling van het RIVM nog steeds geldt: handen wassen met water en zeep heeft voor niet-professioneel gebruik sterk de voorkeur boven het gebruik van desinfectiemiddelen.

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Vaak letten we er niet op, maar veel producten die we in huis halen hebben een houdbaarheidsdatum. Bij eten en drinken is het vaak wel duidelijk wanneer ze verder over de datum zijn, maar dat is bij veel andere producten minder duidelijk zichtbaar. Zo ook bij schoonmaakmiddelen. Ze zijn vaak wel even houdbaar, maar uiteindelijk verliezen ook deze middelen hun effectiviteit.

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

In een serie artikelen bekijk ik achtergronden rondom een chemisch product of proces. In deze derde blog gaat het om siliconen, de wonderen van de chemie: olie, vet of rubber, gemaakt van zand!

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceerde deze week het Tork OptiServe Toiletpapier Systeem. Het systeem bestaat uit hulsloos toiletpapier. Dit zorgt voor veel minder afval in vergelijking met traditionele systemen die gebruik maken van kartonnen hulzen. Hiermee verbetert het de efficiëntie van facilitair managers en hun teams en vermindert het de impact op het milieu.

Finse OwnBio microbiële tablet ontvangt Nordic Swan Ecolabel

Finse OwnBio microbiële tablet ontvangt Nordic Swan Ecolabel

De OwnBio microbiële tablet is onderdeel van de Ownwell-methode, een schoonmaakoplossing voor professionele reiniging die honderd procent chemievrij is. De tablet voeg je toen aan gezuiverd kraanwater, waar de microben op natuurlijke wijze vuil beginnen af te breken. Zowel schoonmaakpersoneel als gereinigde oppervlakken blijven vrij van chemie en naspoelen na schoonmaken is niet nodig.