Handdesinfectiemiddelen bevatten ethanol als werkende stof om bacteriën en virussen te doden. "Ehtanol staat op lijst van kankerverwekkende stoffen", staat in een brief die GGD-GHOR afgelopen week onder haar medewerkers verspreidde en die OOG in handen heeft gekregen.
“Bij veelvuldig en langdurig gebruik wordt het risico op borstkanker voor vrouwen, en mogelijk ook voor mannen, vergroot. Het extra risico dat je gelopen hebt, is zeer klein. Als je 2 jaar lang, 5 dagen per week, 100 keer per dag je handen desinfecteert met desinfectiemiddel met ethanol, wordt het extra risico dat je borstkanker oploopt geschat op 0,012%.”
Maximaal 25 keer per dag
Vanaf nu mogen GGD-medewerkers in coronavaccinatie- en teststraten maximaal 25 keer per dag een handdesinfectiemiddel gebruiken. Eerder moest dat na iedere handeling. Aanleiding voor de nieuwe werkwijze is het RIVM-rapport 'Beoordeling van gezondheidsrisico’s bij gebruik van ethanol bevattende handgel' dat afgelopen zomer werd gepubliceerd.
Overmatig gebruik is onverstandig
NVZ, de branchevereniging voor producenten van schoonmaakmiddelen en -materialen, heeft gereageerd op de nieuwsberichten en roept op om de relatie tussen ethanol en borstkanker in context te plaatsen. "Vooropgesteld: voor bescherming tegen het coronavirus is het (goed) wassen van de handen met water en zeep voldoende", schrijft NVZ. "Heb je geen toegang tot water en zeep, dan kun je een toegelaten handdesinfectiemiddel gebruiken om jezelf te beschreven tegen infectieziekten. Overmatig of onnodig gebruik van dergelijke middelen is altijd onverstandig."
Op één dag 185x handdesinfectiemiddel gebruiken staat gelijk aan de hoeveelheid ethanol van één alcoholische consumptie.
Biertje of wijntje
Dan begint NVZ over de link met borstkanker. "Deze volgt uit het feit dat ethanol, het belangrijkste ingrediënt in de meeste handdesinfectiemiddelen, bij overmatig gebruik de kans op het ontwikkelen van kanker kan verhogen. Het gaat hier om dezelfde ethanol als in je biertje, wijntje of sterkere drank. Het binnenkrijgen van overmatige hoeveelheden ethanol kan de kans op kanker verhogen, maar plaats de handdesinfectiemiddelen in perspectief. Op één dag 185x handdesinfectiemiddel gebruiken staat gelijk aan de hoeveelheid ethanol van één alcoholische consumptie."
"Toegelaten handdesinfectiemiddelen die volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift worden gebruikt, zijn werkzaam en veilig", vervolgt NVZ. "Als je geen toegang hebt tot water en zeep, is het gebruik van een handdesinfectiemiddel echter wel van belang voor infectiepreventie. Bang voor de blootstelling aan ethanol? Drink dan liever een glaasje minder."