Bij gebrek aan water en zeep is het ter bestrijding van het coronavirus van groot belang een product toe te passen dat daadwerkelijk het virus kan doden. Anders kan het tot gevaarlijke schijnveiligheid bij de gebruiker kan leiden, aldus de NVZ.
"Nu de vrijstellingen voor desinfectiemiddelen verlopen zijn, is het gelukkig makkelijker geworden om geschikte te producten te herkennen", vervolgt de branchevereniging.
Hieronder staat kort beschreven waar een handdesinfectiemiddel aan moet voldoen voor bij de ingang van jouw winkel of bedrijf:
- Handdesinfectiemiddelen die werkzaam zijn tegen het coronavirus moeten een toelating hebben voor dit gebruik, afgegeven door het College ter Beoordeling van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Producten met een toelating zijn te herkennen aan een N-nummer op het etiket (12345 N). Producten met een toelating staan vermeld in de toelatingendatabank van het Ctgb.
- Het product moet zijn toegelaten voor werkzaamheid tegen virussen. Als dit het geval is, wordt dit vermeld op het gebruiksetiket van het product. Voor het coronavirus is één van deze claims nodig:
a. ‘full virucidal activity’ (volledige virusclaim);
b. ‘limited spectrum virucidal activity’ (beperkte virusclaim);
c. ‘activity against enveloped viruses’ (werking tegen omkapselde virussen)
Ook deze informatie is terug te vinden in de toelatingendatabank van het Ctgb. - Bij gebruik door particulieren moet het product zijn toegelaten voor dit gebruik. Dit dient vermeld te worden op het etiket, vaak door de zin ‘Het middel is bestemd voor professioneel en niet-professioneel gebruik.
Veilig gebruik
"Voor toegelaten desinfectiemiddelen moet het wettelijk gebruiksvoorschrift nauwlettend gevolgd worden om de veiligheid en werkzaamheid van het product te kunnen garanderen. Het is daarom van groot belang om dit gebruiksvoorschrift beschikbaar te maken voor gebruikers", aldus de NVZ.
"Naast het handdesinfectiemiddel kan het beste een poster geplaatst worden waarop het gebruiksvoorschrift makkelijk te lezen is. Dit is belangrijk als er gewerkt wordt met een dispenser waar het etiket van het product niet meer zichtbaar is, maar ook in andere gevallen is dit aan te raden."
Let op met overige beperkingen op het gebruik
Dat het product is toegelaten voor particulier gebruik, betekent niet per definitie dat het product (inclusief verpakking) ook geschikt is om op de consumentenmarkt aan te bieden. "Verkoop dus nooit een product door zonder achterhaald te hebben of het daarvoor geschikt is. Is het product niet
geschikt voor verkoop aan consumenten maar doe je dit toch, dan ben je in overtreding van de wet en volledig verantwoordelijk voor eventuele ongevallen met het product."