Verontreiniging opsporen met UV

Verontreiniging opsporen met UV

Het opsporen van onzichtbare verontreiniging in de vorm van bijvoorbeeld bacteriën of biofilm is vaak een tijdrovende klus. Speciale technieken met UV kunnen soelaas bieden.

"Met name voedselverwerkers en de medische gezondheidszorg hebben een veel voorkomend probleem bij het detecteren van bacteriën en biofilms. Het opsporen is tijdrovend en kost veel geld", begint Dennis Loeffen van UV Solutions.

Onnauwkeurig en vervuilend

"Momenteel wordt het meten van actief groeiende micro-organismen uitgevoerd door middel van adenosinetrifosfaat of ATP", vervolgt hij. "Dit proces geeft goede resultaten, maar is gevoelig voor onnauwkeurigheden doordat fysiek op kleinere oppervlakten uitstrijkjes worden afgenomen. Dit geeft geen realistisch beeld van de werkelijke situatie op het oppervlak."

Loeffen vertelt dat er ook weleens fluorescerende markers en gels worden gebruikt. "Maar deze zijn niet milieuvriendelijk en ook hierbij heb je te maken met een minieme omvang van het fysieke testgebied."


Visuele inspectie

Volgens hem is visuele inspectie de meest eenvoudige methode om vervuiling op te sporen. Daarom ontwikkelde zijn organisatie de zogenoemde Bactiscans. "Door gebruik te maken van unieke spectrum UV-techniek, kan verontreiniging met de aanwezigheid van biofilms, schimmels en bacteriën direct gelokaliseerd worden."

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Vaak letten we er niet op, maar veel producten die we in huis halen hebben een houdbaarheidsdatum. Bij eten en drinken is het vaak wel duidelijk wanneer ze verder over de datum zijn, maar dat is bij veel andere producten minder duidelijk zichtbaar. Zo ook bij schoonmaakmiddelen. Ze zijn vaak wel even houdbaar, maar uiteindelijk verliezen ook deze middelen hun effectiviteit.

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

In een serie artikelen bekijk ik achtergronden rondom een chemisch product of proces. In deze derde blog gaat het om siliconen, de wonderen van de chemie: olie, vet of rubber, gemaakt van zand!

VSR publiceert resultaten onderzoek over microplastics bij wassen van microvezel

VSR publiceert resultaten onderzoek over microplastics bij wassen van...

In een oriënterend vooronderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat er, net als bij het wassen van consumententextiel, ook microplastics vrijkomen bij het wassen van microvezelmaterialen die gebruikt worden in de professionele schoonmaak. Omdat er behoefte is aan meer informatie over dit onderwerp, heeft de Technische Commissie van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar aanleiding hiervan een verkennend onderzoek geïnitieerd.

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceerde deze week het Tork OptiServe Toiletpapier Systeem. Het systeem bestaat uit hulsloos toiletpapier. Dit zorgt voor veel minder afval in vergelijking met traditionele systemen die gebruik maken van kartonnen hulzen. Hiermee verbetert het de efficiëntie van facilitair managers en hun teams en vermindert het de impact op het milieu.