Kabinet steunt verbod op vochtige schoonmaakdoekjes met plastic

Kabinet steunt verbod op vochtige schoonmaakdoekjes met plastic

Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) steunt een verbod op vochtige doekjes die plastic bevatten. Het betreft bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes, toiletpapier en snoetenboeners.

'De populariteit van vochtige doekjes is de afgelopen decennia enorm toegenomen', schrijft Jansen in een brief aan de Tweede Kamer. 'Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de sanitaire omgeving, op de werkvloer, in het huishouden, als snoetenpoetsers en billendoekjes en ze hebben door het gebruiksgemak in veel gevallen alternatieven als herbruikbare of papieren doekjes vervangen.'

Doekjes blijven achter na gebruik

Hij vervolgt: 'De populariteit, en de daarmee gepaarde gaande grote aantallen waarin vochtige doekjes worden verkocht, hebben echter ook een keerzijde. Zo blijven de doekjes regelmatig achter na gebruik in de openbare ruimte. Ook worden de doekjes veelvuldig doorgespoeld en zorgen ze op die manier voor verstoppingen in het rioolsysteem.'

Volgens onderzoek kost het gebruik van de plastic doekjes de samenleving jaarlijks 22 tot 26 miljoen euro.

Zonder plastic

De schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier kunnen ook zonder plastic worden geproduceerd, alleen is dat wat duurder. Volgens Jansen stappen al steeds meer producenten over op plasticvrije vochtige doekjes.

In de EU wordt binnenkort gesproken over de herziening van de Single-Use Plastics (SUP) Richtlijn. Daar gaat de staatssecretaris aandringen om een verbod op de vochtige doekjes met plastic in de richtlijn op te nemen.

Jansen reageert op een recente petitie van Stichting Rioned, een koepelorganisatie op het gebied van stedelijk waterbeheer, waarin om het verbod wordt gevraagd. Ook de Unie van Waterschappen, Techniek Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Vereniging van Zuiveringsbeheerders steunen dat pleidooi.

middelen en materialen

Blog Jacques van den Wijngaard: Desinfectie, wat zit erachter?

In een serie artikelen bekijk ik achtergronden rondom een chemisch product of proces. In deze vierde blog gaat het om desinfectie.

Gesponsord
Gesponsord
middelen en materialen

Gesponsord Crohill-methodes verlagen werkdruk schoonmakers met 30%

Crohill houdt zich bezig met het ontwikkelen van producten en methodes die schoonmakers helpen om efficiënter en duurzamer te werken. Directeur Pim Hilgerdenaar benadrukt dat actuele kwesties zoals klimaatverandering, vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt de noodzaak van deze benadering extra duidelijk maken.

middelen en materialen

Nieuwe concepten telescopisch wassysteem

Studenten van de TU Delft hebben nagedacht over mogelijke oplossingen voor het telescopisch wassysteem. Dit om de lichamelijke belasting te verminderen. Hiervoor hebben zij een aantal concepten ontwikkeld, die nu getest moeten worden.

middelen en materialen

Ozonwater gebruiken voor reiniging en desinfectie: waar moet je op...

In de afgelopen jaren is het toepassen van ozon voor reiniging en desinfectie toegenomen. Veelal wordt ozon ter plekke gemaakt in water (ozonwater), ook wel 'in situ-generatie van ozon' genoemd, om dit vervolgens als reinigings- en/ of desinfectiemiddel toe te passen. Maar waar moet je op letten bij het gebruik van ozonwater? Hoe zit het bijvoorbeeld met de wettelijke eisen? Chuchu Yu, Managing Scientific & Regulatory Affairs bij NVZ, branchevereniging voor producenten van reinigingsproducten, legt het uit.