De VSR vond tijdens een oriënterend vooronderzoek aanwijzingen dat er, net als bij het wassen van consumententextiel, ook microplastics vrijkomen bij het wassen van microvezeldoeken en -moppen, materialen die veelvuldig in de professionele schoonmaakbranche worden gebruikt.
Daarom stelden zij een verkennend onderzoek in naar de afgifte van microplastics bij het wassen van microvezelmaterialen.
Microplastics na wassen doeken en moppen
Dit onderzoek bevestigt 'wat we redelijkerwijs al konden veronderstellen', aldus de VSR. 'Bij het wasproces van microvezeldoeken en -moppen vindt vezelverlies plaats, waardoor er synthetische vezels en microplastics in het milieu en met name in het oppervlaktewater terechtkomen.'
VSR vond grote aantallen microplastics na het wassen van zowel nieuwe als gebruikte microvezeldoeken en –moppen.
Hoe meer gebruikt, hoe meer microplastics
Uit eerdere onderzoeken naar het wassen van kleding, blijkt dat de meeste microplastics vrijkomen in de eerste wasbeurten. Naar mate de kleding vaker gewassen wordt, neemt de afgifte van microplastics af.
In het geval van microvezelmaterialen gaat dit niet op, blijkt uit het onderzoek door VSR. Het aantal afgegeven microplastics neemt na het (veel) vaker wassen en gebruiken van microvezelmaterialen eerder toe dan af in vergelijking tot nieuwe materialen.
Verschillende soorten microvezeldoeken
De VSR maakte tijdens het onderzoek onderscheid tussen verschillende soorten microvezeldoeken: gebreide doeken met en zonder coating, en non-woven doeken.
Het type doek lijkt van invloed te zijn op de afgifte van de hoeveelheid microplastics. Maar, zo stelt VSR, op basis van dit onderzoek is het moeilijk vast te stellen wat precies het verschil maakt: het soort doek, de samenstelling of een finish.
Verbeterpotentieel voor schoonmaakbranche
VSR hoopt dat dit onderzoek een bijdrage kan leveren aan kennisopbouw over microvezels en aan het vergroten van het besef dat ook in de schoonmaakbranche stappen kunnen worden gezet om het milieu te ontlasten. "Uitgaande van 'verbeter de wereld, begin bij jezelf', willen we toch even verder ingaan op het mogelijke aandeel van onze sector aan deze problematiek, en kijken waar een verbeterpotentieel is.'
Het onderzoek kun je downloaden op de website van VSR