Stelling laat onder andere zijn licht schijnen op de uitdagingen die de schoonmaak het afgelopen jaar het hoofd heeft geboden. Hij vertelt dat het jaar onzeker begon: “Het was een jaar van terug bij elkaar komen. We zaten aan het begin van het jaar nog in een lockdown in Nederland. De winkels waren dicht, de horeca was dicht. Gelukkig gingen Nederland en veel andere Europese landen snel in het jaar weer open en konden we meevaren op een golf van enthousiasme van mensen die zin hadden om dingen te doen.”
Ontwikkelingen schoonmaak
Stelling vertelt in de podcast welke ontwikkelingen hij het afgelopen jaar heeft gezien in de schoonmaakbranche. “In 2022 kwam de schoonmaakbranche uit de covidpandemie. 2020 en 2021 hebben laten zien hoe belangrijk schoonmaak en hygiëne is. Niet alleen om ervoor te zorgen dat alles er blinkend uitziet, maar ook om ziektes en infecties te voorkomen. Er waren vanuit dat perspectief ook veel nieuwe producten en schoonmaakoplossingen op de markt, naast die aandacht voor schoonmaak en hygiëne. In 2022 moest de schoonmaakbranche vervolgens op zoek naar een nieuwe balans. Het was zaak om het belang van de schoonmaak bovenaan de agenda te houden en tegelijkertijd weer aandacht te geven aan langetermijnthema’s in de schoonmaak, zoals duurzaamheid, digitalisering en robotisering. De schoonmaak moest dus een balans vinden om echt weer vooruit te komen naast de aandacht voor de urgente zaken om uit de pandemie te komen. Volgens mij was dat de grootse ontwikkeling. Om weer terug te pakken op duurzaamheidsdoelen en te werken aan IOT (internet of things) en digitalisering.”
Uitdagingen in 2022
“Vanuit een Europees en Amerikaans perspectief was de grootste uitdaging de personeelskrapte. veel sectoren zagen een grote krapte op de arbeidsmarkt en dat is ook zo in de schoonmaaksector”, antwoordt Stelling op de vraag welke grote uitdagingen het afgelopen jaar kende. Hij vervolgt: “Een tweede uitdaging was de productieketen. Grondstoffen werden schaarser of veel duurder. De energieprijzen gingen ook sterk omhoog, wat invloed heeft op productiepartijen en schoonmaakbedrijven zelf. Ik denk dat er door de personeelskrapte en de problemen in de keten veel onzekerheid leeft in de branche. Die uitdagingen zullen ook niet snel weer weggaan. Maar ik hoor vanuit verschillende hoeken dat duurzaamheid hoog op de agenda staat voor het komende jaar en ik denk dat dat echt de focus is. Hoe kunnen we de impact van de schoonmaakindustrie op de wereld verkleinen? Ik ben verder een optimistisch mens. Ik kijk uit naar het komende jaar en de gesprekken die we blijven voeren. Van daaruit kunnen we de Interclean Amsterdam 2024 gaan plannen.”
Interclean China
In 2023 vindt de Interclean niet plaats in Amsterdam, maar in China. Stelling verteld dat in 2020 de eerste editie van Interclean China plaatsvond en dat dit als binnenlands evenement veel succes heeft geboekt. De wens is om nog internationaler te worden in de volgende editie. Die zou al eerder plaatsvinden, maar is wederom wegens covid uitgesteld naar het najaar van 2023. “Tot die tijd zitten we zeker niet stil in China. We hebben een aantal roadshows en forums gepland door heel China in de aanloop naar het evenement in september”, aldus Stelling.