“In het huishouden grijpen veel mensen gretig naar een bus chloor. En besteden ze de schoonmaak uit? Dan spuit de poetsvrouw wel een lading chloor door het toilet. Dat bleekt weliswaar de hardnekkige bevuiling, maar het toilet wordt er niet schoon van. Eigenlijk is chloor een camouflagemiddel. Een professionele schoonmaker zal nooit een bus chloor aanraken.”
Kalkafzetting in een toiletpot
Een toiletpot zit natuurlijk vol vervuiling. Van menselijke uitwerpselen uiteraard, maar ook van kalkafzetting. Van den Bosch: “Kalk verwijder je met schoonmaakmiddelen die een zuur bevatten: ontkalkers. Chloor bevat geen zuren, dus helpt het ook niet tegen kalkafzetting. Het verwijdert remsporen wel, maar dat lukt met alleen water ook. Om kalkafzetting te verwijderen, móet je ontkalkers gebruiken.”
Sanitair reinigen
De waterhardheid is in sommige delen van Nederland nog hoog. "We kunnen daarom niet makkelijk om periodieke ontkalkers heen. Als je een toilet wilt schoonmaken heb je dagelijkse sanitair reinigers nodig. Deze heb je in verschillende soorten van licht zuur, met bacterieculturen tot aan neutraal. In onze Ecodos-lijn heb je ook nog sanitair reinigers met EU Ecolabel. Met deze producten maak je een toilet écht goed schoon, en niet schijnschoon. Helaas weten veel mensen dat niet. Daardoor doen ze maar wat.”
Voor elk toilet een passend reinigingsmiddel
Een toilet is een toilet. Maar de gebruikers ervan kunnen verschillen. Van den Bosch: “Remsporen zijn bijna overal hetzelfde. Maar bij een metaalbouwbedrijf nemen de productiemedewerkers bijvoorbeeld ook een hoop stof en metaalschilfers met zich mee. Dat vraagt om een specifieke sanitaire reiniger. Bij Spectro hebben we voor elk toilet en voor elke doelgroep een passend reinigingsmiddel: van doseersystemen voor de dagelijkse sanitair reiniging tot en met middelen op basis van lichtzuren en bacteriën voor een periodieke ontkalking. Maar dus nóóit dikke bleek.”