Update coronavirus: afspraken over vakantiegeld en meldpunt voor onveilige werkplekken

Update coronavirus: afspraken over vakantiegeld en meldpunt voor onveilige werkplekken

Service Management publiceert periodiek een update van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus voor de schoonmaakbranche. Dit keer hebben we onder meer aandacht voor de afspraken over het vakantiegeld, een meldpunt van de Inspectie SZW voor onveilige werkplekken door corona en stijgende kosten voor schoonmaakmaterialen. Volg Service Management op LinkedIn:

CNV Schoonmaak: Vakantiegeld komt gewoon in mei

Volgens Vakbond CNV krijgen werknemers in de schoonmaakbranche gewoon hun vakantiegeld in mei uitgekeerd. Jan Kampherbeek, bestuurder CNV Schoonmaak: “Van een aantal schoonmaakbedrijven krijgen we signalen dat ze het financieel moeilijk hebben. Dat leidt tot bijzondere situaties. We hebben bijvoorbeeld van een bedrijf gehoord dat zij in overleg met hun ondernemingsraad willen afspreken dat het vakantiegeld niet in mei wordt uitbetaald, maar pas later in het jaar. Met de werkgevers hebben wij hierover een duidelijke afspraak gemaakt: dat kan niet. Je krijgt je vakantiegeld dus gewoon in mei.”

Meldpunt voor onveilige werkplek

Voel je je door het coronavirus onveilig op je werkplek? Is er bijvoorbeeld geen mogelijkheid om voldoende afstand te houden tot collega’s? Doe je je werk zonder voldoende goede beschermingsmiddelen? Of komen verkouden collega’s toch doodleuk naar het werk? Maak dan gebruik van het speciale meldformulier van de Inspectie SZW om klachten te melden.

Met het invullen van dit speciale meldformulier kunnen klachten of signalen over risico’s van corona op de werkplek zo goed mogelijk in behandeling worden genomen. De Inspectie SZW kan helaas niet elke klacht onderzoeken. Toch is het belangrijk dat je klachten meldt aan de toezichthouder. De inspectie gebruikt die informatie dan om een goed totaalbeeld te krijgen van de problemen die er spelen rond corona op de werkplek.


LEESTIP: Onderzoek CNV: werknemers (o.a. in de schoonmaak) voelen zich onveilig op werkvloer door coronavirus


Hoe trek je handschoenen op de juiste manier uit?

Inkoop schoonmaakmiddelen en -materialen 3 tot 4 keer zo duur

Voor veel schoonmaakbedrijven is er veel minder werk nu een groot deel van de Nederlandse bedrijven gesloten is. Ondertussen stijgen de kosten aanzienlijk. “De inkoop is drie tot vier keer zo duur en personeel kan niet meer samen in de auto”, zegt eigenaar Nasima el Bachiri van schoonmaakbedrijf Bflex tegen RTL Nieuws.

Bij de vaste leveranciers kreeg het schoonmaakbedrijf de laatste tijd vaak ‘nee’ te horen als het ging om persoonlijke beschermingsmiddelen of desinfectiemiddelen. De schaarse beschikbare middelen gaan eerst naar zorginstellingen. Omdat Bflex vooral bij bedrijven buiten de zorg werkt, moest El Bachiri noodgedwongen inkopen bij onbekende handelaren. “En die rekenen ontzettend veel voor hun handel.”  Zo is desinfectiemiddel volgens El Bachiri ‘drie tot vier keer duurder’ geworden. “En persoonlijk beschermmateriaal zoals handschoenen en mondkapjes is vaak nog vele malen meer duurder geworden.”

Het is vaak dubieus spul en voor een hoge prijs

OSB zegt tegen RTL Nieuws te erkennen dat er een ‘zwarte markt’ is ontstaan voor de middelen. “Het is vaak dubieus spul en voor een hoge prijs”, aldus beleidssecretaris Nico Koch van de OSB.

Met meerdere schoonmakers in de bus naar een klus: zo doe je dat

Het is natuurlijk het beste om zoveel mogelijk in je eentje naar de werkplek te reizen. Dat lukt echter niet altijd. Daarom heeft de RAS een vervoersprotocol opgesteld voor wanneer er toch samen in een bus gereisd moet worden. In het kort:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand: zowel bij het in- en uitstappen als in de bus zelf
  • Is dat in de bus niet mogelijk? Zorg dan voor een afscheiding. Bijvoorbeeld van stevig plastic of doorzichtig rubber
  • Zorg voor extra ventilatie
  • Ga altijd op dezelfde plek zitten
  • Reinig en desinfecteer veel aangeraakte plekken (deurklinken, stuur, versnellingspook, etc.) regelmatig

LEES OOK: Whitepaper coronavirus: Alles wat werkgevers moeten weten (inclusief NOW)


Financiële buffer van ZZP’ers

In 2019 schatte 20 procent van de zelfstandig ondernemers in dat hun huishouden niet langer dan 3 maanden financieel rond kon komen als het inkomen uit hun bedrijf geheel zou wegvallen. Bijna 40 procent dacht in zo’n situatie één jaar of langer te kunnen rondkomen. Van alle zelfstandig ondernemers kon 16 procent overigens geen inschatting maken hoelang hun huishouden de eindjes aan elkaar zou kunnen knopen mocht het bedrijfsinkomen wegvallen. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2019 van CBS en TNO, met cijfers van voor de coronapandemie.

Nederland telt ruim 1,2 miljoen zelfstandig ondernemers, waarvan er bijna 1 miljoen geen personeel in dienst hebben. Zelfstandig ondernemers zonder personeel schatten vaker dan degenen met personeel in dat hun huishouden wel een jaar of langer kan rondkomen zonder inkomen uit het bedrijf. Het ging hier om 41 procent tegen bijna 34 procent.


LEES OOK: “Ik ben bang dat kleinere schoonmaakbedrijven het heel lastig gaan krijgen”


Hago Zorg: “We zijn veel gewend, maar dit komt hard aan”

Ondernemersorganisatie VNO-NCW sprak voor haar opinieblad Forum met drie bedrijven die tijdens de coronacrisis achter de schermen goed werk verrichten en onmisbaar zijn voor vitale processen: een tankstation, een IT-bedrijf én een schoonmaakbedrijf. Zo komt Evie van der Jagt aan het woord. Zij is klantmanager bij Hago Zorg en stuurt 250 mensen aan binnen het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum.

“Werken met protocollen en persoonlijke beschermingsmiddelen is voor ons op zich niets nieuws”, vertelt Van der Jagt aan Forum. “Hier zijn wij voor opgeleid. Nu is het wel intenser. Corona is onwijs veel in het nieuws en dat beïnvloedt de medewerkers. Wij proberen onze mensen zo goed mogelijk te informeren om onrust te beperken. Maar zij beseffen dat ze belangrijker zijn dan ooit.”

Het land rekent op ons, wij kunnen nu niet achteruit stappen

“Het voelt voor ons erg veilig in het ziekenhuis. Hier is bekend waar het coronavirus is, waar niet en hoe we op de juiste manier hiermee om moeten gaan. Voorlopig moeten we door. Als iemand er even doorheen zit, kijken we of er een dag vrij te regelen is. Vergeet niet, onze mensen komen ook dagelijks op de kamers waar coronapatiënten liggen. Als iemand er dan ineens niet meer is, heeft dat impact.”

“Ik merk dat de ernst van de situatie behoorlijk is geland. Dat zorgt voor een soort saamhorigheid. Het land rekent op ons, wij kunnen nu niet achteruit stappen.”

Deense ziekenhuizen ontvangen 60 Whiz ter ondersteuning

Whiz robotstofzuigers van ICE Robotics worden ter ondersteuning van de Deense gezondheidszorg ingezet in de bestrijding van de pandemie.

“Duizenden schoonmaakmedewerkers in de gezondheidszorg staan in de frontlinie voor de strijd tegen de wereldwijde pandemie. In ziekenhuizen en gezondheidscentra werken deze schoonmaakhelden onvermoeibaar ter hygiënische ondersteuning van de zorgmedewerkers en hun patiënten. Voor de Deense gezondheidszorgsector heeft ICE Robotics maar liefst zestig specialistische Whiz robotstofzuigers geleverd”, aldus het bedrijf achter de schoonmaakrobot.

“Whiz kan in samenwerking met schoonmakers, de arbeids- en tijdsintensieve taak van stofzuigen op zich te nemen. Dit maakt tijd vrij voor belangrijker werk zoals desinfectie, grondige reiniging en andere taken waarvoor menselijke handelen vereist is.”


LEESTIP: Drie vragen aan drie robotfabrikanten: “De combinatie mens en machine is essentieel”


Oproep: gooi persoonlijke beschermingsmiddelen in de afvalbak

Mensen die gebruik maken van beschermingsmiddelen moeten hun plastic handschoenen en mondkapjes na gebruik direct in een afvalbak gooien. Die oproep doen NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation. Volgens de organisaties ontstaat er een nieuw zwerfafvalprobleem omdat de beschermingsmiddelen nu regelmatig op straat of in de natuur terechtkomen. Het opruimen van de beschermingsmiddelen van andere mensen is niet verstandig.

“De afgelopen weken kregen we flink wat foto’s toegestuurd van plastic handschoenen en mondkapjes die op parkeerplaatsen van onder andere supermarkten en benzinestations zijn achtergelaten”, aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon. “We doen een oproep aan iedereen die in het openbaar handschoentjes of mondkapjes draagt, om het gebruikte materiaal direct na gebruik in de afvalbak te deponeren. Als er geen afvalbak in de buurt is, bewaar dan de gebruikte beschermingsmiddelen in een aparte zak tot je wel in de gelegenheid bent om het in een afvalbak te gooien. Zorg voor jezelf en voor je omgeving en gooi gebruikte beschermingsmiddelen alsjeblieft in een afvalbak.”

“Zorg voor jezelf en voor je omgeving en gooi gebruikte beschermingsmiddelen alsjeblieft in een afvalbak!” -NederlandSchoon & @plasticsoupfoun. https://t.co/M0WC0D11JYpic.twitter.com/8h01vaGAOW

— NederlandSchoon (@nederlandschoon) April 16, 2020

SP: “Geen bescherming? Vitale beroepen mogen thuisblijven”

SP-fractie in het Limburgs Parlement vindt dat mensen die in vitale beroepen werken het recht moeten hebben thuis te blijven als ze niet genoeg beschermd worden. Dat meldt 1limburg. Het gaat dan onder meer om thuiszorgmedewerkers, buschauffeurs, schoonmakers van treinen, wijkverpleegkundigen en supermarktpersoneel.

De fractie zegt dat het tekort aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus (zoals mondkapjes, handschoenen en schorten) een bron van dagelijkse onrust is. De partij baseert zich op eigen onderzoek dat ze in Limburg is gestart. In een eerste tussenbalans concludeert de partij dat de reacties op zijn minst pijnlijk kunnen worden genoemd. Medewerkers zijn bang om zelf ziek te worden terwijl ze niet anders kunnen dan doorwerken, zo zegt de SP.


LEES OOK: Wat doe je als schoonmaakondernemer met angst voor het coronavirus?


Website over coronavirus voor Marokkaanse Nederlanders

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) lanceert een website en telefonische hulplijn over het coronavirus voor mensen die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn. SMN biedt daarmee naar eigen zeggen “een laagdrempelig platform voor hulp en advies in deze onzekere tijden”. Volgens de organisatie is betrouwbare informatie voor deze doelgroep hard nodig. “Marokkaanse Nederlanders ondervinden ook de enorme impact van de coronacrisis op hun leven”, aldus SMN.

Informatie op de website www.wijhelpen.nu en via de telefonische hulplijn wordt gegeven in het Nederlands, het Arabisch en het Tamazight (Berbers). Bezoekers krijgen informatie over onder meer gezondheidsmaatregelen, hoe je als ondernemer in aanmerking komt voor financiële steun en hoe je moet omgaan met het overlijden en begraven van dierbaren.

Gezien op social media

Wij zijn super trots op onze medewerkers, vooral in deze moeilijke tijden in strijd tegen het coronavirus. Dat verdient extra aandacht en daarom hebben wij vandaag iets liefs gestuurd per post!#samensterk#schoonmakersbedankt#hommerzonnetjes#lotsoflove#betrouwbaaschoonpic.twitter.com/oZkFVrCxDs

— Hommerson Schoonmaak (@Hommerson_smb) April 16, 2020


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Vorige week vrijdag 27 september 2024 was het officieel: de eerste herfst storm van 2024! Er werden windvlagen gemeten van boven de 90 kilometer per uur (25 meter p/sec). En dat heeft impact op iedereen die werkt op hoogte.

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte...

Is het dan eindelijk echt zomer in Nederland? Maar hoe zit het ook alweer met hitte en werk? En hoe houd je je hoofd koel tijdens het schoonmaken of glazenwassen?

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met...

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).