Over de oorsprong van deze lijst meldt MT/Sprout: "Een eerlijkere samenleving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht geslacht, herkomst of levensbeschouwing, is meer gebaat bij actie. De sleutel tot actie ligt wat ons betreft in de handen van leiders die visie omzetten in beweging. Ze maken het verschil door aan de slag te gaan, door anderen te inspireren en verder te helpen, door hun kennis te delen. Of gewoon door te zijn wie ze zijn: een voorbeeld dat navolging verdient."
Stichting Nelis
Smeyers begon meer dan twintig jaar geleden zijn eigen glazenwassersbedrijf Nelis Company. Toen zijn opa Nelis met pensioen ging, besloot Smeyers diens 79-jarige familiebedrijf over te nemen en samen te voegen. Kort voor het overlijden van Smeyers’ opa richtte hij de Stichting Nelis op. Vernoemd naar zijn opa die als operazingende glazenwasser jongens uit de Haagse Schilderwijk een baan bood, "maar ook een arm om de schouder en een schop onder hun hol", aldus Smeyers.
Uit de slachtofferrol halen
Hij houdt deze werkwijze levend door ook jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot glazenwasser. "Ze voelen zich vaak niet begrepen of betrokken bij de maatschappij. Wij willen initiatief bevorderen en hen uit de slachtofferrol halen. Jongeren hoeven dan niet op hun blote knietjes dankbaar te zijn voor de kans bij het bedrijf." De ondernemer kent de ruige randjes van de straat, omdat hij zelf in de Schilderswijk is opgegroeid.
Het is onzin als je mensen die ooit een misser hebben begaan geen tweede kans wil geven
Kwalitatieve glasbewassing
In de laatste tien jaar hielp de onderneming bijna 500 jonge werkzoekenden naar een baan als glazenwasser. Smeyers licht daarbij toe dat sommigen zelfs voor zichzelf zijn begonnen. Door de inzet van Smeyers kan volgens hem kwalitatieve glasbewassing worden gecombineerd met een stevig sociaal rendement. Naast het bieden van een baan assisteert Nelis Company bij de jongeren ook met het zoeken naar een woonruimte, budgetcoaching en "alles wat nodig is om te kunnen worden wie je wil zijn."
Een tweede kans
Smeyers is trots op de diversiteit in de onderneming. Daarbij zegt hij wel dat "anno 2023 nog altijd vooral mannen op de ladder klimmen. Tien procent is vrouw." De echte diversiteitstrots zit in de 30 procent van de werknemers die met een afstand tot de arbeidsmarkt komen. Smeyers noemt het liever een voorsprong. Concreet betekent dit dat mensen langer dan zes maanden in de bijstand zaten voordat ze bij Nelis aan de slag gingen. Ook ex-gedetineerden krijgen een mogelijkheid. Volgens Smeyers loopt deze groep vaak tegen moeizame regelgeving aan. Hij zegt daarbij wel dat het "logisch is dat je wil voorkomen dat zedendelinquenten de kinderopvang in willen, maar totale onzin als je mensen die ooit een misser hebben begaan geen tweede kans wil geven." Smeyers pleit bijvoorbeeld voor het verlagen van de eisen voor verklaring omtrent gedrag.