41 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon bevonden

41 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon bevonden

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. Op toiletten in openbare gebouwen zit je 41 procent van de tijd goed.

Bezocht werden gemeentehuizen, sportcomplexen, gebouwen voor openbaar vervoer, tankstations, theaters, dierenparken en musea. Met 41 procent goed was de score nipt hoger dan die van de warenhuizen en de horeca, waarmee ze eindigen op de tweede plaats. Een matige beoordeling (35 procent) en een slechte (24 procent) zijn in hoge mate vergelijkbaar met de horeca. Wel was de score hoger dan vorig jaar; toen was 38 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon.   

Schijn bedriegt?

Mogen we een paar uitblinkers noemen? “Ja, dat mogen we” zou collega Mart zeggen. Dat zijn dan de Bibliotheek, de Koninklijke Schouwburg en het World Trade Centre, allen in Den Haag. Hier is het toiletbezoek van hoog niveau, bij laatstgenoemde ook in letterlijke zin (meer dan 100 meter hoog).

Ook het Gemeentehuis in Zutphen mag genoemd worden. Daar was weinig vervuiling en visueel werd het met een 8 beloond. Hetzelfde kunnen we zeggen over een golfclub in Capelle a/d IJssel en het wijkgebouw Triton in Vaassen. “Opmerkelijk schoon” vond onze Schiermonnikoogbezoeker het op de veerboten en zelfs in de passagiersterminal. “Ziet er goed uit voor zo’n drukke locatie”, merkt hij op. En inderdaad bedriegt de schijn hier allerminst, want de hygiëne is er dik in orde.

Waar het stinkt is het warm

Een voorbeeld waar de schijn wel bedriegt, werd aangetroffen op Schiphol Airport. Het stinkt er en het ziet er allesbehalve schoon uit. Maar wat zien we op de dipslides: helemaal niets! Uitermate hygiënisch dus. In sportaccommodaties wil het ook nogal eens stinken. Dit is ruimschoots terug te vinden op de formulieren die ingevuld zijn. En ja, waar het stinkt is het warm, zegt men wel eens.

Als je dan over de grond moet kruipen om zeep te pakken…”

Buitengewoon gunstig voor bacteriegroei natuurlijk. Bij een fitnesscentrum (let wel, het betrof niet Basic-Fit) werd de status gekwalificeerd met “basic”. Met honderden bacteriekolonies op alle oppervlakken, waaronder talloze van het poeptype, is het niet te hopen dat dit de standaard is voor de sportieve gebruiker. Maar zie daar, het valt reuze mee. Van de 9 bezochte sportaccommodaties waren er 5 goed en 3 matig. Maar ja, stinken deed het bij de meesten wel. Om alle vergissing uit de weg te gaan: bij Basic-Fit in Apeldoorn was het wel oké. “Ziet er goed uit”, wordt waarderend opgemerkt.

Over de grond voor de zeep

Wat kun je verwachten bij een evenementenhal? Een smerige toiletpot? Een vieze bril? Volle afvalbakken? Natte vloer? Inderdaad, dit allemaal. Nog een wonder dat de bacteriehuishouding binnen de perken blijft. Kritiek van een teamlid is er in een bibliotheek op de plek van de zeepdispenser: onhandig, te laag. Hier des te erger, omdat de vloer erg vies is. Als je dan over de grond moet kruipen om zeep te pakken… Bij een dierenpark is de wc-bril nat. Hoewel urine als het goed is geen bacteriën bevat, is dat natuurlijk wel vies. Maar als beheerder kun je er niets aan doen als iemand geen richting geeft. Meten op zo’n oppervlak is zinloos aangezien een bacteriekolonie, indien aanwezig, als het ware uitzwemt en de uitslag bij voorbaat te hoog wordt in verhouding met de werkelijkheid. De medewerkers doen de metingen dan ook uitsluitend op droge oppervlakken. 

Geschreven door Jacques van den Wijngaard van Alfa Chemie

Toiletten in warenhuizen voor 40 procent schoon

Toiletten in warenhuizen voor 40 procent schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In warenhuizen vind je in 40 procent van de gevallen een schoon toilet.

Kans van 39 procent om in een restaurant op een schoon toilet te belanden

Kans van 39 procent om in een restaurant op een schoon toilet te...

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de horeca maten de testers dit jaar 39 procent schone toiletten.

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de gezondheidszorg is dit jaar 60 procent van de toiletten schoon bevonden.

Nationaal Toiletonderzoek 2023: Recordpercentage toiletten schoon bevonden 

Nationaal Toiletonderzoek 2023: Recordpercentage toiletten schoon...

Het is weer die tijd van het jaar: het Nationaal Toiletonderzoek. Onze drijfveer voor dit onderzoek is als vanouds aandacht vragen voor het regelmatig schoonmaken van toiletten en vooral het bereiken van een hogere graad van hygiëne. Dat tweede lijkt succes te hebben. Dit jaar is 43,6 procent van de onderzochte toiletten schoon bevonden. Een record ten opzichte van alle voorgaande jaren. Zullen we ooit de 50 procent bereiken?