Het voorstel van Schoonmakend Nederland is: op 1 januari 2025 2,75 procent en op 1 januari 2026 2,5 procent erbij voor alle schoonmakers. Daarnaast stelde Schoonmakend Nederland een differentiatie voor voor de lagere loongroepen: op 1 juli 2025 voor medewerkers in trede 1 (loongroep 1 en 2) 1,5 procent en voor trede 2 (loongroep 1 en 2) 0,75 procent. Kampherbeek: "Als je instroomt in de sector is het onderscheid met het minimumloon dus maar een procent. Als je kijkt naar de inflatie dan gaat deze op 3 procent uitkomen. Als je slechts 2,75 procent krijgt, boer je dus achteruit. Terwijl de boodschappen alleen maar duurder worden. Dat krijg ik ook terug van schoonmakers die lid zijn van CNV."
Niet nakomen afspraken loyaliteitsbonus
Er zit volgens Kampherbeek ook een "bak ergernis" over het niet nakomen van afspraken over de loyaliteitsbonus. "Daar hebben onze collega's van FNV 1.000 euro gevraagd voor een schoonmaker die twintig jaar in dienst is. De werkgevers hebben een aanbod gedaan van 250 euro. Dat lijken leuke bedragen, maar in onze voorstellen staat niets eenmaligs. Wij vragen twee keer 7 procent en het loonbod van werkgevers komt daar bij lange na niet in de buurt. Als de werkgevers hieraan vast blijven houden, verdienen schoonmakers straks maar nauwelijks meer dan het minimumloon. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. We hebben hier dus zeker nog stevige gesprekken over in het volgende cao-overleg."
Dichter bij elkaar op gebied van reiskosten
Op het punt van de reiskostenvergoeding maken de partijen volgens CNV vorderingen. Kampherbeek: "De werkgevers zijn bereid om een betere regeling af te spreken. Het is nog niet wat we hebben gevraagd, maar het gaat de goede kant op. Wat er nu op tafel ligt, is een vergoeding van 14 cent per kilometer vanaf 10 kilometer enkele reis. In de huidige cao krijg je pas vanaf 30 kilometer enkele reis een reiskostenvergoeding. Voor schoonmakers die dichterbij het werk wonen, hebben we het idee geopperd voor een elektrische leasefiets. Daar gaan de werkgevers nu over nadenken."
Veel gedoe over vervroegd uittreden
Over de regelingen voor oudere schoonmakers is volgens Kampherbeek nog niet veel nieuws te melden. "Over de regeling vervroegd uittreden, oftewel rvu, is op dit moment veel gedoe. De werkgevers willen daar pas een afspraak over maken, als de politiek daar meer duidelijkheid over geeft. Over de andere regeling (generatiepact) hebben we al wel een afspraak gemaakt. Binnen het beschikbare budget wordt die regeling uitgebreid. Dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om vijf jaar vóór je AOW-leeftijd tot 20 procent minder te gaan werken, met behoud van 95 procent van je salaris."
Cao wordt slecht nageleefd
De CNV-vakbondsbestuurder is het met FNV eens dat de cao door schoonmaakbedrijven slecht wordt nageleefd. "Als ik loonstrookjes krijg van schoonmakers, vallen mij vaak zaken op die niet kloppen. In de bepaling van het loon, maar ook in de vakantieopbouw. Daarnaast wordt er niet of slecht een vervolg gegeven aan afspraken om jaargesprekken en werkoverleggen te houden. Dat heeft invloed op de hoogte van het ziekteverzuim. Schoonmakers krijgen klaarblijkelijk pas aandacht als ze er niet zijn. Dat is knap laat en ook dom." De vakbonden willen ook een eindejaarsbonus. Kampherbeek: "Ik merk dat schoonmakers dat belangrijk vinden, wat extra's zo einde jaar."
Ook willen de vakbonden weekeindetoeslagen voor hotelschoonmakers. Schoonmakend Nederland wilde daar niet in mee en verwees voor overleg naar haar hotelplatform. Daar staat voor 22 april een gesprek mee gepland.
Cao-onderhandelingen heel spannend
Op 6 en 7 mei gaan de cao-onderhandelingen weer verder. Gaan de onderhandelingen slagen? Kampherbeek: "Ik vind 'em heel spannend. Er moet wel heel veel gebeuren willen we het halen in de twee resterende dagen. Ook in andere cao-onderhandelingen, bijvoorbeeld in de metaalsector, zien we dat het moeizaam gaat. In de schoonmaak zijn we gewend te worstelen met elkaar, maar ik vind het nu wel erg spannend worden. Mocht het nodig zijn en het lukt niet, dan kunnen we als vakbond vrij snel een actietraject opstarten. Maar het is niet zo dat we nu al acties aan het voorbereiden zijn."