We begonnen met een bezoekje aan het Healthcare Cleaning Forum. Hier konden de bezoekers de hele dag inspiratie opdoen over elk facet van schoonmaak in zorgomgevingen. Zo sprak klinisch microbioloog Edmée Bowles bijvoorbeeld over het waarom, wat en hoe van geautomatiseerde kamerdesinfectie. “Microben kunnen heel lang overleven in een ziekenhuisomgeving. Tot wel twee jaar. Dus stel je voor dat een ziekenhuiskamer nooit wordt gedesinfecteerd.” Conventioneel wordt schoonmaak en desinfectie met de hand gedaan en dat kost veel tijd en energie. Ook kan de kwaliteit van de schoonmaak door de dag heen variëren. Daar kan geautomatiseerde desinfectie het antwoord op zijn. “Dat kun je bijvoorbeeld doen met waterstofperoxide. De peroxide doodt de bacteriën en daarvoor zijn twee methoden: een aerosol en een mist.” Een tweede methode is UV-C: “Deze straling breekt DNA en RNA af.”
Datagedreven schoonmaak op het technologie stage
We togen ook naar het data & technology stage. Daar gingen Jan Salomon en Anna Königson Koopmans van Essity in op effectiever schoonmaken met minder energie. Dat is mogelijk met, natuurlijk, data. Zeker nu we meer hybride werken, is geen enkele dag op kantoor hetzelfde, dus hoe maak je op basis daarvan een schoonmaakprogramma? Daarvoor moet je weten wat er gebeurt in je gebouw. Salomon: “Weet je echt wat er gebeurt in je gebouw? Waar komen de meeste klachten vandaan? Hoelang duurt het echt om dispensers bij te vullen?” Met inzicht kun je verbogen tijdrovers oppakken, zoals het checken van dispensers. Plus: lege dispensers zorgen voor veel klachten. Volgens Salomon is er een hiaat tussen managers en schoonmaakmedewerkers. De hoeveelheid tijd die zij denken dat bepaalde dingen kosten en wat echt nodig is is verschillend. En geen verrassing: rondes maken en dingen schoonmaken die nog niet vies zijn, kost altijd meer tijd dan je denkt. Dan wil je het proces dus efficiënter maken, zodat schoonmaakmedewerkers meer tijd hebben voor andere taken. Koopmans: “Om dit te bewerkstelligen heb je realtime data nodig. Bijvoorbeeld over dispensers. Die vertellen zelf wanneer ze moeten worden bijgevuld. Ook krijgen managers een realtime inzicht in het gebruik van hun gebouw, zodat ze mensen en resources naar de juiste plaatsen kunnen sturen.” De voordelen zijn volgens de twee duidelijk: veel minder klachten, de efficiëntie gaat omhoog, minder verbruik van water en producten omdat je alleen schoonmaakt wat schoongemaakt moet worden, minder werkdruk en meer werkgeluk voor je schoonmaakteam.
Duurzaam, duurzaam en duurzaam
Bij Diversey is het assortiment op de stand even divers als de naam doet vermoeden. Zo heeft de producent van schoonmaakoplossingen verschillende ranges schoonmaakmiddelen meegebracht. Waaronder de Sure range, de meest duurzame tot nu toe met een EU Ecolabel en Cradle to Cradle-certificering. Lynne Snoding legt uit dat er voor ieder bedrijf wat wils is: plantaardige middelen, in grote en kleine verpakkingen, minder transport door geconcentreerde middelen. In de Sure range komt alles samen. Daarna showt ze de nieuwste werkwagen, van ruim zestig procent gerecycled plastic en de Lesseau-zeepdispenser, met wie ze een samenwerking hebben. Lesseau won eerder deze week al de Amsterdam innovation award.
Instellen naar wens
Aan de andere kant van de stand staat Diverseys merk Taski met een hele productlijn schoonmaakmachines. Van een kleine stofzuiger tot een volledig autonome schrobzuigrobot. In de nieuwste lijn Ultimaxx zie je op een display wat je aan het doen bent en kun je alles instellen naar wens. Alle machines zijn veelzijdig doordat je er veel verschillende schijven onder kunt zetten. Van klein naar groot naar groter. Aan de andere kant staat een van de schrobzuigrobots van Taski. Hij heeft een watertank met filters, zodat het water driemaal gebruikt kan worden. Daarna gaat hij zelf naar zijn dockingstation om het vuile water weg te doen. Ten slotte is er nog de nieuwe eenschijfsmachine, waarmee je vloeren kunt schrobben en polijsten zonder snoer. Het is de enige draadloze eenschijfsmachine die op het moment te koop is en je kunt schrobben naar alle lust: als de accu leeg is, heeft hij een tweede die je erin kunt klikken, terwijl de eerste weer oplaadt.
Nieuwe kwaliteit dispensers
Bij Kimberly-Clark vergenoegden we ons aan de dispensers met de Wipersrange van WypAll en de Iconrange. De WypAll-dispenser voorziet de gebruiker gemakkelijk in doekjes en hij is veelzijdig. Je kunt hem neerzetten of in elke mogelijke oriëntatie ophangen. Er komt een doekje per keer uit, zodat je niet meer pakt dan je nodig hebt. Ook brachten ze een kartonnen dispenser mee die je op twee manieren kunt gebruiken. Deze is waterdicht. De Icon Range is volgens Kimberly-Clark de nieuwe standaard in washroom dispensers. Wat is er zo mooi aan? Je kunt de lengte van het papier en hoe hij hangt zelf instellen, de papierrol is maar liefst 380 meter lang (de langste die er is) en hij is in verschillende diktes te verkrijgen. Ook geeft hij aan wanneer hij bijgevuld mag worden en wanneer je hem moet opladen. Tenslotte kun je het frontje aanpassen naar smaak. Niet alleen leuk, maar ook heel handig. Zo kun je ook een frontje plaatsen dat het bewustzijn vergroot van de duurzaamheidsuitdagingen in washrooms.
Bewezen goed
Misschien een wat minder sexy stand, maar zeker niet minder: Rubbermaid. Ian Sayers en Chris Davis leggen uit dat Rubbermaid doet waar ze al jaren goed in is: afvalbakken en hospitality. Want afval scheiden begint bij afval goed weggooien en dat begint dan weer bij goede bakken. De bakken van het merk Brute van Rubbermaid gaan zeker tien jaar mee en zijn er in alle soorten en maten. Ook maakt de fabrikant afvalbakken om in te scheiden met aandacht voor het gebruik ervan. Zo heeft de papierbak een langwerpige opening en die van de plasticbak een ronde. En dat maakt uit, zo betogen de mannen. Want je moet mensen helpen om goed afval te scheiden. Ze zetten dan ook niet hun bakken neer en gaan weer op weg, maar ze geven ook training en advies in afval scheiden. Daarnaast staan er oplossingen voor de hospitalitysector. Zeker de kleine ‘werkkar’, het is meer een vierkante koffer met vakken, scheelt hotelschoonmakers veel tijd en energie. Ze kunnen al hun middelen en materialen meenemen de kamer in, in plaats van de hele tijd op en neer te hoeven lopen naar de grote werkkar op de gang.
Aandacht voor de medewerker op het sustainability stage
Er is een keur aan robots en cobots te zien op de Interclean, maar er is ook aandacht voor het belangrijkste element in de schoonmaak: de mens. In een paneldiscussie op het sustainability stage gingen Jeroen Heijmans van CSU en Elisa Montanari van Markas erover in gesprek. De eerste vraag: wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen? “Het gebrek aan mensen”, was Montanari’s directe antwoord. Heijmans onderschreef dit. Ook in Nederland is het moeilijk mensen te krijgen en te behouden. Diversiteit en inclusie zijn belangrijk bij dit laatste punt. Heijmans: “We hebben meer dan honderddertig nationaliteiten in ons bedrijf en het bedrijf van de toekomst is het bedrijf dat hiermee kan omgaan.” Montanari: “Het is erg belangrijk om de behoefte van de medewerkers te kennen en bijvoorbeeld trainingen aan te bieden die daarop aansluiten.” Ze noemde bijvoorbeeld dat ze een training hebben gemaakt met pictogrammen en kleuren zodat ook mensen die geen Italiaans kunnen het kunnen volgen.
Heijmans: “Het is niet moeilijk om een diverse organisatie te zijn. Maar om een inlusieve organisatie te zijn, daar moet je echt werk in stoppen.” Welke uitdagingen komen daarbij kijken? Voornamelijk taal en cultuur en begrip krijgen van andere culturen. En aanpassingen maken in je communicatie, in de werkuren- en tijden en laten zien dat je geeft om het leven van je mensen. “Zorg dat ze zich gehoord voelen en geef om je mensen. Zorg dat je er voor hen bent”, aldus Monatanri. Heijmans vulde aan: “We zijn elke dag bezig om het steeds beter te doen voor onze mensen.” De les aan het einde van de sessie: “Just do it. En doe het elke dag een beetje beter.”
Veiligheid voorop
Bij Nilfisk vond je aan elke kant van de stand weer andere apparaten. Zowel oude bekende, maar verbeterde machines, als gloednieuwe robots die deze Interclean zijn geïntroduceerd. Zo heeft Nilfisk in samenwerking met Lionsbot de SC25 ontwikkeld. Het compacte, modern uitziende apparaat is de ideale autonome schrobzuigrobot die je eigenlijk overal kunt toepassen. Hij gaat uit zichzelf naar zijn dockingstation om op te laden en water te verversen en kan na het 'inleren' van zijn ronde deze zelf op elk gewenst tijdstip uitvoeren. Harshith Nambula vertelt dat ze bij Nilfisk altijd eerst uitgaan van veiligheid. De tweede prioriteit is kwalitatieve schoonmaak. Dat betekent niet dat hij niet goed schoonmaakt. Integendeel, het betekent dat de robot overal veilig ingezet kan worden. Met sensoren en camera’s rondom weet hij precies wat er om zich heen gebeurt en kan hij daarop anticiperen.
Naast de SC25 staat een range industriële stofzuigers. Deze kun je inzetten op plekken waar normale stofzuigers en schoonmaakrobots niet mogen komen, bijvoorbeeld omdat er explosiegevaar is. De VHB120 is de grootste in de range en werkt snoerloos. Met een grote accu kun je zeker twee uur zuigen. Daarbij heeft hij een verscheidenheid aan opzetstukken, van een meterslange borstel voor hoge plafonds tot een stickerschraper voor de vloer.
Niet één stand, maar vier
i-team besloot dit jaar niet met één stand naar de Interclean te komen, niet met twee, niet met drie, maar met maar liefst vier stands. Zowel binnen als buiten showde i-team de hele range aan producten. Daarbij was een van de stands volledig gewijd aan de welbekende i-mop, want die viert alweer zijn tiende verjaardag. Gefeliciteerd! Maar er waren ook genoeg innovaties te zien. Zo legde Kim van Baar uit hoe de i-bins een mooie, duurzame en hygiënische oplossing bieden voor in de toiletruimte. Wanneer iemand er iets ingooit, wordt dat in een apart zakje gestopt en afgesloten en vervolgens in de bak gedropt. Zo komen er geen nare geurtjes meer uit de afvalbak. Natuurlijk wil i-team geen hopen extra plastic het milieu inbrengen. Daarom zijn de zakjes biologisch vriendelijk gemaakt van onder andere mais. Van Baar steekt haar hand ook in de bak, die vervolgens met een piep aangeeft dat er nog iets voor de sensor hangt. Veilig dus. En dat in vier verschillende kleuren en volledig touchless.
Aan de andere kant van de stand liepen we niet alleen tegen de Co-botic 45 en de gepatenteerde zelf-desinfecterende deurgreep i-clean handle aan. Hier stond ook de gloednieuwe i-escalate. Deze schobzuigmachine is een heel speciale: hij maakt namelijk roltrappen schoon. Met een cilindrische borstel schrobt de machine in een aantal minuten de treden van een roltrap schoon.
Laatste dag Interclean: feel good friday
Met nog een dag te gaan loopt de Interclean Amsterdam op haar eind. Maar niet voor een veelbelovende feel good friday. Vrijdag vanaf 10.00 uur begint Marco Meetz, Hoofd Facilitair a.s.r., met zijn presentatie over het in 2023 ontwikkelde en gecontracteerde hygiëneconcept. Daarna delen Victoria Snouck Hurgronje, Aanjager Duurzaamheid bij NHL Stenden Hogeschool en Niels van Geenhuizen, Manager Duurzaamheid bij CSU, hoe ze samen de schoonmaak bij deze onderwijsinstelling hebben verduurzaamd, zowel op milieu als sociaal vlak. Van 11.00 tot 14.00 uur wordt de documentaire Onzichtbaar continu gedraaid in het theater. Afsluiter van de feel good friday is voormalig voetbalscheidsrechter en ondernemer Björn Kuipers. Hij neemt je mee langs de vedettes, de arena’s en (krachten)velden. Hij inspireert onder andere over thema’s als communicatie, presteren onder druk, omgaan met tegenslagen en het leiden van een team.