De werkplek van… Aloys Bake (De Schoonste) 

De werkplek van… Aloys Bake (De Schoonste) 
Foto: RHK

Na vijftig jaar werkervaring als glazenwasser besluit Aloys Bake nog lang niet met pensioen te gaan. In ieder geval niet zolang hij nog kan blijven werken. Na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, werkt Aloys namelijk nog steeds drie dagen per week bij De Schoonste, Schoonmaakbedrijf Klaas Harms. Daar is hij al meer dan vijf jaar werkzaam.

Vertel, wat houdt jouw werk als glazenwasser precies in? 

“We doen eigenlijk vooral specialistische reiniging. Het reinigen van vuile gevels en boeien. En als het dan heel vuil is, dan zie ik dit als een uitdaging. We gaan eigenlijk ook geen enkele uitdaging uit de weg. Het moet uiteindelijk toch wel worden schoongemaakt. Er zijn klanten die de kosten te hoog vinden, maar het kost natuurlijk ook tijd en geld om zoiets goed te kunnen reinigen. En het is leuk om het resultaat te kunnen zien: dat iets helemaal schoon is.” 

Hoe vind je het om op verschillende locaties te komen?  

“Dat is natuurlijk ontzettend leuk. Je komt op verschillende plekken en vooral het ontmoeten van de verschillende mensen spreekt me aan. Op een gegeven moment bouw je een relatie op met bepaalde klanten en daar doe ik het dan ook deels voor, het contact met de klanten. En je komt natuurlijk op speciale locaties, zoals de televisietoren in Markelo, die meer dan 100 meter hoog is. Dat vond ik wel echt bijzonder.”  

Om welke reden heb je ervoor gekozen om door te werken na je pensioen?  

“Als je de pensioenleeftijd bereikt, trek je de deur achter je dicht en dat is het dan. In het begin heb je misschien een bepaald vakantiegevoel, maar na een tijdje ebt dat gevoel ook weer weg. Ik zou mijn werk enorm gaan missen, want mijn werk is ook mijn hobby. Daarnaast houdt het je natuurlijk ook fit en flexibel. Natuurlijk kan niet alles meer zoals vroeger, het is een beetje passen en meten met wat wel of niet kan. Daarvoor moet je een beetje flexibel erin staan.” 

Wat maakt jouw werk bijzonder? 

“De verschillende mensen die je ontmoet. Je komt zoveel verschillende mensen tegen en dat maakt het werk leuk. Je komt heel vrolijke, maar juist ook minder vrolijke klanten tegen. Maar het is maar net hoe je er zelf in staat… Als je er zelf positief in staat, dan zie je alles om je heen ook positief in. Daarnaast: je weet niet wat een dag gaat brengen. Iedere dag kan anders verlopen. Dat vind ik nu juist mooi aan het schoonmaakvak.”