Luistertip: podcast over schoonmaken in het ISS

Luistertip: podcast over schoonmaken in het ISS

In de BNR Podcast Kuipers en de Kosmos kwam het gesprek op aardse zaken, zoals de schoonmaak in ruimtestation ISS. Als astronaut moet je in verband met veiligheid, voortdurend de lucht aan boord controleren. "Dat is een kwestie van schoonmaken, onderhoud plegen en de waterkwaliteit monitoren", zegt astronaut André Kuipers in de podcast.

“Ook in de ruimte heb je te maken met afvalstoffen, zoals huidschilvers, voedselresten en stof van kleding. Dat valt niet op de grond, dat gaat in de filters zitten.” Elke zaterdag schoonmaken, is daarom het devies. "Dat gaat ook om koffievlekken en om jus d'orange, die als druppeltjes rondzweeft en als vlekken op de muur gaat zitten." Het is allemaal een kwestie van zorgen dat alles in goede staat blijft. Daarvoor worden ook voortdurend luchtmonsters genomen. "Zo kijken we of er geen gekke stoffen inzitten. De lucht wordt heel goed schoongehouden. We hebben normale luchtdruk, met een samenstelling van 80 procent stikstof en 20 procent zuurstof. Dus niet zoals in een vliegtuig, waar de druk iets lager is."

Schimmel

Daarnaast zijn er de nodige onderhouds- en reparatietaken aan boord van het ruimtestation: je moet apparatuur op tijd wisselen en onderdelen vervangen. "Maar je hebt ook schimmelvorming. En dan zijn er nog de taken die je sowieso moet doen en experimenten voor allerlei wetenschappers op aarde, zoals experimenten voor de ruimte zelf en om satellieten te koelen. In de ruimte buiten de dampkring krijg je veel meer radioactieve deeltjes te verduren. En vergeet niet het kweken van sla, voor reizen naar Mars."

Luister de podcast >>

Lees meer: