Smart Buildings: de mogelijkheden en uitdagingen voor FM

Smart Buildings: de mogelijkheden en uitdagingen voor FM

Smart buildings: facility management speelt een belangrijke rol in het tot stand brengen van deze slimme gebouwen. Hoe doe je dat?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Om die reden maakt Facto op deze informatiepagina de balans op met een overzicht van interessante artikelen en downloads over smart buildings.

Whitepaper Smart Buildings

Onder de term smart building valt een diversiteit aan mogelijkheden. Denk daarbij aan slimme gebouwinstallaties om het energieverbruik te managen, handige apps om een vrije werkplek te vinden, sensoren in prullenbakken en vergaderruimtes, en persoonlijk instelbare werkplekken. Inzicht, controle en comfort zijn de kerndoelen van smart building-technologie.

In Facto zijn recent de volgende artikelen over Smart Buildings gepubliceerd:
1. Wat is een smart building?
2. Hoe maak je een nieuw gebouw ‘smart’?
3. Hoe maak je een bestaand gebouw 'smart'?

Deze artikelen zijn samengevoegd tot een praktische en informatieve whitepaper.
Download (via de download-button hieronder) nu de gratis whitepaper Smart Building.

Verslag Event Smart Buildings

Op 8 december 2020 organiseerde Facto het online-event Smart Buildings. Onder leiding van middagvoorzitter René van der Vlugt, directeur van WRKPLC en tot begin van 2020 digital lead bij Microsoft en nauw betrokken bij de omvorming van het Microsoft-kantoor op Schiphol tot een smart building, deelden diverse sprekers hun visie op smart buildings.
Lees hier het verslag

Best practices smart buildings:

Terug naar boven >>

Slimme gebouwen: meten is niet altijd weten

Smart Buildings verzamelen vaak veel informatie. Integratie van deze gebouw data met facilitaire data staat in de belangstelling. De kwaliteit van data is daarbij vaak een ondergeschoven kindje. Mooie dashboards trekken nu eenmaal meer belangstelling dan kwaliteit van data. Wat zijn typische voorbeelden en wat zijn mogelijke oplossingen om die valkuil te vermijden?

Dr. Ir. Kees Wisse, senior adviseur bij DWA, legt in dit artikel uit hoe je zorgt dat je dankzij de data ook echt meer te weten komt. Hij geeft voorbeelden van veel gemaakte fouten in data-verzameling.

Andere artikelen over smart buildings:

EDGE Olympic behoort echt de smart buildings
EDGE Olympic is echt een smart building (lees het interview met Erik Ubels, chief technology officer bij EDGE)

Doorontwikkeling van een 'smart'  gebouw naar een 'intelligent' gebouw  

Steeds vaker gaan organisaties ertoe over om hun kantoor om te vormen tot een slim gebouw, een "smart building". Een uitdagend traject, maar de echte next step is de doorontwikkeling naar een intelligent gebouw, een "intelligent building". In zo’n intelligent gebouw is het mogelijk om voorspellingen te doen en om met persoonlijke triggers te werken, alles gebaseerd op betrouwbare data en gedeelde inzichten.
René van der Vlugt van WRKPLC geeft zijn visie in het artikel Smart of Intelligent gebouw? 

Corona: smart building in het voordeel bij ‘terug naar kantoor’

Ventileren is belangrijk om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Naast ‘anderhalvemeter afstand houden’ en ‘handen wassen’ is ventileren een belangrijke extra stap in ‘terug naar kantoor’. Slimme gebouwen met de juiste sensoring zijn hierbij in het voordeel.
Waarom dat zo is? Je kunt meten of er daadwerkelijk voldoende geventileerd wordt en besmettingsrisico’s taxeren als je afmetingen van ruimtes kent. Veel handmatig werk wordt daarbij voorkomen ten opzichte van de traditionele kantoorgebouwen.Dr. ir. Kees Wisse van DWA legt uit hoe dit zit.

Robots

  • Wie kent robot Pepper niet? Het kleine witte robotje deed begin 2017 zijn intrede op verschillende recepties en laat vanwege zijn aaibare uiterlijk bij velen een blijvende indruk achter.
  • Richard Kuijpers is leverancier van robot Pepper en andere robots voor de receptie. In het interview met hem komen deze uitgebreid aan bod, waarbij de vraag centraal staat: welke meerwaarde leveren robots voor de gastvrijheid op de receptie?
  • In dit artikel legt ook Desiree Logger uit wat de meerwaarde van een receptierobot is.
  • Robots zijn trouwens niet de enige technologie die bij een entree of receptie gebruikt worden. CSU heeft tegenwoordig een hologram hostess.

Terug naar boven >>