Een exoskelet, een computer aansturen met je brein? Hoe technologie werk gaat veranderen

Een exoskelet, een computer aansturen met je brein? Hoe technologie werk gaat veranderen

Technologie gaat werk verder veranderen. "Het zit nu eenmaal in ons als mens dat we sterker, sneller en slimmer willen worden", stelt toekomstdenker Peter Joosten. "Daar gebruiken we wetenschap en technologie voor."

Joosten is op 14 april keynotespreker tijdens Facility Matters, het kennis- en inspiratiefestival voor Young FM, dat in de Doelen in Rotterdam wordt georganiseerd.

Exoskeletten

Hij geeft als voorbeeld exoskeletten, waardoor medewerkers in onder andere magazijnen veel zwaardere voorwerpen tillen zonder door hun rug te gaan.
“Maar denk ook aan het aansturen van computers met ons brein. Nu doen we dat met een toetsenbord, met een duim of onze stem, maar in de toekomst zal dat waarschijnlijk met onze hersenen kunnen. Dit soort uitbreidingen van lichamelijk functies met behulp van technologische hulpmiddelen gaat zeker impact hebben op onze werkomgeving”

Niet te futuristisch

Misschien komt dit je wat al te futuristisch voor en denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen. Maar Joosten wijst erop dat veel technologie ontstaat in de gezondheidszorg om mensen te helpen. Daarna wordt het al snel gebruikt voor de verbetering van mensen.
“Denk aan plastische chirurgie. Dat is ontwikkeld na de Eerste Wereldoorlog om verminkte soldaten te helpen, maar wordt nu breed ingezet in de verbeterkunde. En denk ook aan pillen tegen ADHD. Die waren eerst alleen voor patiënten, maar nu worden ze ook door anderen gebruikt om hun concentratie en focus te vergroten.”

Dan zijn exoskeletten en hersensturing ineens wat minder futuristisch, want beide worden al in de gezondheidszorg ontwikkeld. De eerste voor mensen met gedeeltelijke verlamming en de tweede voor mensen met locked-in syndroom.
“Dus dit kan binnen afzienbare tijd ook op de werkvloer gaan spelen”, zegt Joosten resoluut. “Het gaat in veel bedrijfsmodellen in ons huidige kapitalistische systeem nu eenmaal vaak om het productiever maken van mensen, en dat kan hiermee.”

Bedenkingen

“En wat komt er daarna?”, speculeert Joosten. “Krijgen mensen chips in hun hersenen, of gaan we richting genetische modificatie? Dan is het interessant om te kijken wat voor consequenties dat heeft, praktisch maar ook ethisch.”
Volgens Joosten gaan er dan vragen spelen zoals wat het betekent om mens te zijn. Bovendien kan het zijn dat een enhancement goed is voor jou, maar niet voor een ander. Hoe ga je daar dan mee om?

En technologische ontwikkelingen kunnen zorgen voor een tweedeling in de maatschappij, daar moet je over nadenken, vindt Joosten. “Het is ook zo dat technologie vooral frictie lijkt weg te halen in de maatschappij. Maar tegenslag en frictie hebben een functie. Het maakt ons sterker en weerbaarder, dus je moet je afvragen of je dat wel wilt verliezen.”

Impact op het werk

Het is volgens Joosten in ieder geval helder dat technologie impact gaat hebben op de werkvloer en ook de facility-afdeling krijgt daar dus mee te maken. Alleen al omdat de workforce gedifferentieerder gaat worden. “Je hebt daar natuurlijk al mee te maken”, zegt Joosten, “want je moet er nu al voor zorgen dat de werkplek toegankelijk is voor mensen in een rolstoel of met een lichamelijke beperking. Dat ontwikkelt zich alleen maar door.”

Door: Sander van der Meijs.

Lees ook: