CIRFOOD biedt 'plant-based' woensdagen op mbo-scholen

CIRFOOD biedt 'plant-based' woensdagen op mbo-scholen

De ambities zijn torenhoog. Bij CIRFOOD, maar ook bij de (mbo-)scholen waarmee de horecadienstverlener samenwerkt. Ze willen allemaal toe naar een gezonder, duurzamer en nog lekkerder aanbod. En dat wordt bereikt met maatwerk, en stap voor stap. Zo is onlangs door CIRFOOD op een aantal mbo-scholen de woensdag uitgeroepen tot een Green Day, waarop vooral een plantaardig assortiment wordt aangeboden. "Je moet het op een leuke, toegankelijke manier brengen, dan landt het."

De scholenmarkt is belangrijk voor CIRFOOD; de horecadienstverlener is actief op universiteiten, hogescholen en 25 mbo-locaties. Op die locaties zorgen we voor een lekker en duurzaam aanbod, zegt marketingmanager Pieter Vader. “Duurzaamheid zit in ons DNA. Dit is voor een belangrijk deel te herleiden naar onze Italiaanse roots. We zijn namelijk van oorsprong een coöperatie van lokale ondernemers, die veel belang hechten aan samenwerken, duurzaam omgaan met grondstoffen, zorg voor het landschap, stimulering van de regionale economie en eerlijke prijzen.”

Uitgangspunten hierbij zijn niet alleen de 17 SDG’s van de VN om het steeds beter te doen op het vlak van duurzaamheid, het bedrijf heeft daarnaast ambitieuze doelstellingen om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Vader: “Voordeel van deze aanpak is dat de lokale stappen in Nederland aansluiten op de internationale richtlijnen en zo worden juist die activiteiten ontplooid die goed zijn voor de directe en indirecte omgeving.”

Vooroplopen in eiwittransitie

Voorbeelden van de voorloperspositie en de duurzame aanpak van de horecadienstverlener zijn onder meer te vinden op de TU Delft, waar een 100 procent vegetarisch restaurant is geopend. Dit is het eerste universiteitsrestaurant in Nederland waar geen vlees meer wordt verkocht. “Een groot succes, er is totaal geen verlies aan omzet merkbaar”, aldus Vader. Maar, erkent hij, de student op de campus van TU Delft is een andere student dan die op een mbo. “Die zijn toch vaak net iets jonger, en staan nog iets anders in het leven. Daar moet je dus zorgvuldig mee omgaan, daar kun je niet van de een op andere dag het roer omgooien en overgaan op een 100 procent plantaardig aanbod.”

Onze ambities zijn groot, maar we maken de omslag niet ten koste van alles”

Het is volgens districtsmanager Huub Luikenaar de reden dat de cateraar de slag van dierlijk naar plantaardig voedsel weloverwogen maakt. “Onze ambities zijn groot, maar we maken de omslag niet ten koste van alles. De gerechten moeten lekker zijn en blijven, ook dat heeft weer te maken met onze Italiaanse roots.” Vader onderstreept het met een voorbeeld. “De verandering van minder vlees naar meer plantaardig voedsel hoeft natuurlijk niet perse te worden gemaakt met vleesvervangers. Dat doen we wel hoor; plantaardige producten, zoals pulled oats, jackfruit, vegetarische vleesvervangers, vegan brood en vegan kaas komen veel voor in ons aanbod. Maar we verrassen ook, wat te denken van pompoenhummus met krokante zoete aardappel of een heerlijk poké bowl met shitake. Of een heerlijke salade caprese. Ontzettend lekker, en het is geen rechtstreekse vervanger van een vleesproduct. Zo kan het dus ook.”

Hoe pak je het aan?

Maar hoe krijg je de mbo-student aan die duurzame producten? Hoe pak je dat dan aan? Alles start volgens Vader met het creëren van awareness. “Studenten moeten bewust worden gemaakt van plantaardig eten en daarom hebben we de samenwerking opgezocht met Green Food Lab, de organisatie achter de Week zonder Vlees. Zij hebben het concept Green Day ontwikkeld om studenten op een positieve manier te motiveren en inspireren om vaker voor plantaardig voedsel te kiezen.”

Green Day houdt in dat één dag in de week het assortiment volledig plant-based is. “We maken dit op een leuke manier, via leuke communicatie uitingen, bekend aan de leerlingen. En vervolgens sturen we via nudging de studenten subtiel in de richting van het plantaardige aanbod in het restaurant”, legt Luikenaar uit.

Met een snackhack laten we zien dat de switch naar een plantaardige variant ontzettend gemakkelijk én vanzelfsprekend is”

Om deze keuze te vergemakkelijken introduceert CIRFOOD een aantal zogenoemde ‘snackhacks’, die de keuze voor een plantaardig aanbod nog aantrekkelijker maken. “Wat is een snackhack? Snackhacks zijn alternatieve producten die wij samen met onder meer Unilever introduceren. Hiermee laten we zien dat de switch naar een plantaardige variant ontzettend gemakkelijk én vanzelfsprekend is”, aldus Vader.

Samenwerken op strategisch, tactisch en operationeel niveau

De Green Day maakt onderdeel uit van de jaarkalender die CIRFOOD samen met de scholen waar het actief is opstelt. Vader: “Wij werken altijd nauw samen met de opdrachtgevers, en op strategisch, tactisch en operationeel niveau is er veel overleg over het aanbod, de campagnes en uitvoering. Het is allemaal maatwerk, als cateraar kunnen wij hier als één van de weinige partijen ook heel goed op schakelen. We zijn flexibel en werken niet in de standaard relatie van opdrachtgever-opdrachtnemer/ leverancier. We doen het samen als partners en als de klant wil dan kunnen we bij wijze van spreken binnen een week over op een compleet vegetarisch aanbod.”

Dat laatste lukt ook omdat het bedrijf vooroploopt in de eiwittransitie, weet Luikenaar. “Maar we zeggen ook altijd; biedt keuzevrijheid. Daarom is op locaties 80 procent van het aanbod verantwoord en veelal plantaardig en 20 tot 40 procent niet.” Vader knikt instemmend. “Wij zeggen altijd; je kunt het beter afdwingen op smaak dan op dwang. En dat samen met onze duurzame inborst, de Italiaanse roots en leuke en spannende campagnes als Green Day zetten we zaken echt in beweging.”

Dit artikel is gesponsord door CIRFOOD

Schoonmaakstation Jelt

TU Delft zet volgende stap in verduurzaming koffiebekers met...

Sinds 1 januari 2024 gebruikt de Technische Universiteit (TU) Delft geen single-use bekers meer op de campus. In plaats daarvan zijn er herbruikbare bekers aanwezig in alle restaurants en bij coffeecorners op de campus. Ondanks de succesvolle implementatie van herbruikbare bekers, ervaart een aanzienlijk deel van de studenten ongemakken bij het schoonmaken van de bekers.

Data-analyse brengt voedselverspilling in bedrijfscatering in beeld

Data-analyse brengt voedselverspilling in bedrijfscatering in beeld

Voedselverspilling blijft een actueel probleem in organisaties. Uit recent onderzoek door Wageningen University & Research (WUR), in samenwerking met cateraars, blijkt dat gemiddeld 22 gram eten en drinken per gast niet wordt opgegeten in bedrijfsrestaurants.

Twee CO2-neutrale gerechten De Louisiana Burger en Double Dip Korean Wings (Beeld: Sodexo)

Sodexo lanceert CO2-neutraal menu Carbono Cero

Onder de naam Carbono Cero lanceert Sodexo CO2-neutrale recepten. De Louisiana Burger en Double Dip Korean Wings zijn twee van de eerste acht recepten die inmiddels al op enkele locaties te verkrijgen zijn. Deze recepten passen bij de doelstellingen van Sodexo om in 2025 een derde van de menu's plantaardig te maken, de voedselverspilling met 50% te verminderen en hun CO2-uitstoot met 34% te verlagen.

Inez van moolenbroek

Rising Star Inez van Moolenbroek: 'Lunchen op kantoor kan écht...

Maak kennis met Rising Star Inez van Moolenbroek, manager Formule and Concept Development bij Join Program. Wat voor werk doet Inez, wat drijft haar en welke ambities heeft ze?