Met deze samenwerking willen beide partijen de voedselketen vernieuwen en bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. De ambitie is groot: tegen 2028 worden groenten en granen van 25 hectare regeneratieve landbouwgrond verwerkt in de catering van Albron. Dit wordt gerealiseerd door directe samenwerking met regeneratieve boeren, innovatieve signatuurproducten en het programma Adopteer een Hectare.
Duurzaam, gezond en lokaal
‘Door te focussen op regeneratieve landbouw en een korte keten, ontstaat een duurzaam verdienmodel waarin boeren een eerlijke prijs krijgen en bedrijven bijdragen aan een betere toekomst’, zegt Collin Schoonens, directeur Bedrijfsleven en Overheid Albron ‘Samen meer impact maken, dat is het doel. Deze samenwerking is weer een stap in lekker, gezond en duurzaam eten en drinken.’
Succesvolle start
De samenwerking is al succesvol van start gegaan. Op meerdere Albron-locaties zijn de soepen van The Farm Kitchen al beschikbaar. ‘Dit initiatief heeft niet alleen culinaire voordelen, maar levert ook een concrete bijdrage aan duurzaamheid door een besparing in CO2 uitstoot’, zegt Schoonens. ‘Binnenkort breidt deze impact zich verder uit naar locaties van Albron. Daarnaast wordt er gewerkt aan seizoensgebonden salades, gemaakt met ingrediënten direct van het land. Een voorbeeld van hoe lokaal, plantaardig en duurzaam eten hand in hand gaan.’
Bij Pharos in Hoofddorp is het volledige The Farm Kitchen-concept inmiddels gerealiseerd. Hier beschikken huurders dagelijks over een regeneratieve lunch, bereid met verse, seizoensgebonden producten. ‘Dit laat zien hoe een duurzame voedselketen in de praktijk werkt: smakelijk eten met minimale ecologische impact’, zegt Xander Meijer, co-founder van The Farm Kitchen. ‘Door de samenwerking met Albron kunnen we opschalen en vergroten we onze impact.’
Adopteer een hectare-programma
Bodemvruchtbaarheid staat wereldwijd onder druk: een derde van de landbouwgrond verliest zijn productiviteit, en zonder ingrijpen kan dit in 2050 oplopen tot 90%. Albron en The Farm Kitchen komen met de oplossing: Adopt a Hectare – een primeur op het gebied van regeneratieve landbouw.
‘Met dit programma kunnen bedrijven een hectare regeneratieve landbouwgrond adopteren’, zegt Schoonens. ‘In samenwerking met lokale boeren wordt de bodem hersteld en de biodiversiteit versterkt. De oogst van deze hectare komt rechtstreeks in het bedrijfsrestaurant terecht, waardoor medewerkers dagelijks van vers, gezond en duurzaam eten genieten.’
Dit artikel is gesponsord door Albron.