Schoonmakers Kleentec krijgen alsnog oude reiskostenvergoeding

Schoonmakers Kleentec krijgen alsnog oude reiskostenvergoeding

Schoonmaakbedrijf Kleentec (onderdeel van Gom) en vakbond CNV zijn eruit voor wat betreft de reiskosten voor een groep schoonmakers werkzaam bij opdrachtgever Vezet.Volg Service Management op LinkedIn:

CNV eiste dat Kleentec een verlaging van de reiskosten voor de groep zo snel mogelijk ongedaan zou maken. De vakbond stelde een ultimatum dat afliep op woensdag 16 oktober om 23.59 uur. Vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek: “Maar we zijn voor die tijd nader tot elkaar gekomen. Ze gaan de oude regeling nu alsnog effectueren. Daarmee zijn verdere acties van de baan. De reiskostenregeling die de schoonmakers hadden, behouden ze.”


LEES OOK: CNV geeft Kleentec ultimatum over verlaging reiskostenvergoeding schoonmakers


Verdeling van werkzaamheden productie en schoonmaak

Verder bekijken schoonmaakbedrijf Kleentec, voedselproducent Vezet en vakbond CNV ook de verdeling van productie- en schoonmaakwerk. Kampherbeek. “Bij Vezet werken schoonmakers die naast hun originele werkzaamheden ook in de productie aan de slag zijn. Er was ontevredenheid bij schoonmakers over de betaling van de productiewerkzaamheden. We gaan gezamenlijk bekijken waar de verschillen zitten in werkzaamheden en betalingen, zodat we de knelpunten met elkaar kunnen oplossen.”

Schoonmaak wordt aangevuld

Dat de schoonmaak met productiewerkzaamheden wordt aangevuld, juicht Kampherbeek toe. “Daarmee creëren we volledige banen en volwaardige inkomensstromen. Bijvoorbeeld vier uur schoonmaken aanvullen met vier uur productie op dezelfde locatie, is alleen maar prettig. Dan heb je een fulltime dag te pakken. Maar we vinden wel dat gelijk werk, gelijk beloond moet worden. We gaan nu gezamenlijk uitzoeken of dat het geval is.”

Machines grondig schoonmaken

De schoonmakers werken voor Kleentec bij groente- en fruitsnijder Koninklijke Vezet in Warmenhuizen, dat onder meer alle schappen van Albert Heijn van gesneden groenten en fruit voorziet. In de nachtelijke uren maken grote ploegen schoonmakers de machines grondig schoon, zodat de werknemers van Vezet de volgende dag weer in een schone omgeving aan de slag kunnen.

Het gaat om drie euro per dag

Het conflict draaide om de reiskostenvergoeding die de schoonmakers kregen. Kleentec verlaagde in mei de vergoeding voor zo’n veertig schoonmakers. Kleentec beriep zich hierbij op een oude afspraak uit 2017, rond de contractwisseling destijds van Hago naar Kleentec. Kampherbeek: “Kleentec heeft er toen geen werk van gemaakt, de schoonmakers hielden al die tijd gewoon hun reiskostenvergoeding. En sinds mei van dit jaar werd die opeens verlaagd. Vandaar dat we in verweer zijn gekomen. Maar gelukkig zijn we tot een akkoord gekomen voordat het ultimatum afliep.”

Lees ook
CNV geeft Kleentec ultimatum over verlaging reiskostenvergoeding schoonmakers
CNV: “Hoopvol signaal voor werknemers met slapend dienstverband”