EU Ecolabel voor duurzame binnenschoonmaakdiensten; Italiaans succesverhaal

EU Ecolabel voor duurzame binnenschoonmaakdiensten; Italiaans succesverhaal

Sinds 2018 zijn er in Italië 16 schoonmaakbedrijven met het EU Ecolabel gecertificeerd. Het land is daarmee voorloper in Europa. In Nederland is nog geen enkel certificaat in de schoonmaakbranche uitgereikt. Volg Service Management op LinkedIn:

De reden dat dit in Italië wel gebeurt is vooral te danken aan het beleid. De Italiaanse overheidsdiensten stellen sinds 2016 het nationale GPP-beleid (Green Public Procurement, Maatschappelijk Verantwoord Inkopen) wettelijk verplicht. Binnen aanbestedingen van de Italiaanse overheid is het EU Ecolabel certificaat voor schoonmaakdiensten geaccepteerd als invulling van de duurzaamheidseisen. Daar wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt.

EU Ecolabel stelt dat de huidige situatie in Italië laat zien dat streng inkoopbeleid in combinatie met een breed gedragen en ambitieus milieukeurmerk kan leiden tot snelle ontwikkelingen en betere milieuprestaties binnen een bedrijfstak. Zij noemen het daarom een voorbeeld voor andere Europese landen en de schoonmaakindustrie.

Kansen voor Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Ook in Nederland liggen er kansen in het gebruik van het EU Ecolabel certificaat als invulling van duurzaamheidseisen bij Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Sinds de nieuwe Aanbestedingswet is het toegestaan om een keurmerk te eisen in de technische specificaties van de opdracht, in de gunningscriteria of als contractvoorwaarde.

Robert Jan Volders, Junior Projectleider bij SMK, heeft een verklaring waarom er in Nederland nog geen certificaten voor deze productgroep zijn uitgereikt: “In de praktijk wordt er nog niet gevraagd om het EU Ecolabel certificaat voor schoonmaakdiensten, terwijl een schoonmaakbedrijf met EU Ecolabel automatisch voldoet aan veel Nederlandse MVI-criteria. Wij zullen er bij de samenstellers van de MVI-criteria dan ook sterk op gaan aandringen om ook het EU Ecolabel certificaat expliciet toe te staan als bewijs dat een bedrijf voldoet aan MVI-criteria.”

Certificatie stimuleren door vraag

Door consequent om milieukeurmerken te vragen, stimuleren openbare aanbesteders certificatie bij leveranciers, waardoor de milieuprestaties en de beschikbaarheid van groene producten en diensten toenemen. Inkopers kunnen zo tijdens het inkoopproces gemakkelijker rekening houden met duurzaamheid en eenvoudiger groen inkopen. Voor schoonmaakbedrijven biedt het EU Ecolabel handvatten om de duurzaamheid van zowel hun dienst als ingekochte producten aan te tonen.

Lees ook:

Gom steunt Stichting Vluchtelingen Werkintegratie: "Samen bouwen aan inclusief werk"

Gom steunt Stichting Vluchtelingen Werkintegratie: "Samen bouwen aan...

Onlangs overhandigde Facilicom Foundation een mooie cheque aan Stichting Vluchtelingen Werkintegratie. Om zo een stukje mee te helpen aan het ondersteunen van vluchtelingen, asielzoekers en statushouders bij het voorbereiden en begeleiden van hun eerste stappen naar de Nederlandse arbeidsmarkt.

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet gaan tafeltennissen"

Ian Smeijers (Stichting Nelis): "Met lastige jongens moet je niet...

De Volkskrant publiceerde afgelopen week een interview met Ian Smeyers, die, "geboren als white trash", als zeventienjarige jongen zijn eigen glazenwasbedrijf begon. In het begin met het doel lekker geld te verdienen, maar ondertussen vanuit het gedachtengoed van sociaal ondernemerschap. Hij biedt nu met zijn Stichting Nelis leerwerktrajecten aan aan jongeren die zich aan de rand van de maatschappij bevinden. Inmiddels heeft hij ruim 500 mensen aan werk geholpen.

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekent convenant met Landelijk Werkgeversservicepunt van UWV

Sodexo tekende op 21 oktober 2024 een convenant met het Landelijk Werkgeversservicepunt (WSP) van UWV. Daarmee verstevigen en bestendigen zij de de samenwerking die al ruim twee jaar bestaat. Om zo samen nog meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen. Ook het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten (LWSPG) sluit nu aan bij dit convenant.

Poleanne Vluggen (Vebego) over inclusiviteit en diversiteit

Poleanne Vluggen (Vebego) over inclusiviteit en diversiteit

Poleanne Vluggen werkt als chief people & culture officer bij Vebego. Zo is zij verantwoordelijk voor impact, merk, mens en cultuur. Ze helpt Vebego zich te blijven onderscheiden in de markt als het gaat om het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit. "Vebego zet medewerkers op de eerste plaats."