Tussentijds kunnen aanpassen van cao onbespreekbaar voor bonden

Tussentijds kunnen aanpassen van cao onbespreekbaar voor bonden

Werknemers moeten niet de volledige rekening van de crisis betalen. Dat zegt vakbond CNV in een reactie op de arbeidsvoorwaardennota van werkgeversvereniging AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW. Volgens FNV moeten de werkgevers de crisis niet verdiepen.

In de nota pleiten de werkgevers voor meer ruimte voor tussentijdse aanpassingen in arbeidsvoorwaarden. Die zouden meer moeten meebewegen met ingrijpende veranderingen zoals nu de coronacrisis. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om werktijden, werkplekken en functies aan te passen en beloningsafspraken te laten “mee-ademen” met de bedrijfssituatie, ook als het goed gaat.

‘Creëert onzekerheid’

Voor CNV is een uitgeklede cao voor veel sectoren onbespreekbaar. In sommige sectoren groeien volgens de bond de bomen tot in de hemel. Als voorbeeld noemt CNV de supermarkten, distributiecentra en pakketbezorging, waar werkgevers in de onderhandelingen “geen duimbreed toegeven” om er extra loon bij te doen. “Onacceptabel. Werkenden die Nederland nu door de crisis heentrekken, moeten dit ook terug gaan zien op hun loonstrook”, meent CNV. Door de arbeidsvoorwaarden mee te laten bewegen met de markt creëer je volgens CNV ook onzekerheid.

‘Maak niet dezelfde fout als vorige crisis’

Volgens FNV ontbreekt het aan perspectief als je tussentijds de voorwaarden zou aanpassen. Dit geldt dan niet alleen voor tijden waarin het minder gaat, maar ook in betere tijden. Ook de grootste vakbond van Nederland wijst erop dat er flink wat bedrijven zijn die goed draaien. “En waar het minder gaat, is koopkrachtverlies door de nullijn voor ons niet acceptabel. Werkgevers moeten niet dezelfde fout maken als na de vorige crisis, toen de groei van onzeker werk toenam en de loongroei jarenlang achterbleef.”

Lees ook:

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."