Goed om te weten: de belastingtarieven in 2023

Goed om te weten: de belastingtarieven in 2023

Elk jaar gelden nieuwe belastingtarieven. Dus ook in 2023. Er zijn nieuwe grensbedragen en de heffingskortingen zijn aangepast. Handig om te weten voor je financiële planning en belastingzaken.

De Kamer van Koophandel maakte een overzicht van diverse belastingtarieven in 2023. Hieronder een greep uit de lijst.

Omzetbelasting

Omzetbelasting of btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Het standaard btw-tarief is 21 procent. Je brengt de btw in rekening aan je klant. De door jou betaalde btw op kosten en investeringen mag je terugvragen. Het verschil draag je af aan de Belastingdienst, meestal per kwartaal. De Belastingdienst geeft meer informatie over goederen en diensten waarvoor het verlaagde tarief van 9 procent geldt, het 0 procent-tarief of een vrijstelling.

Kleine ondernemersregeling

Heb je per kalenderjaar minder dan 20.000 euro omzet? Dan kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Je brengt dan geen btw meer in rekening aan je klanten, maar kunt ook geen betaalde btw verrekenen. Een boekhouder, accountant of belastingadviseur kan adviseren over deze regeling.

Ondernemersaftrek

Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap is er de ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Je verlaagt hiermee de belastbare winst uit je bedrijf en betaalt zo minder belasting. Voldoe je aan het urencriterium van 1.225 in het bedrijf gewerkte uren? Dan kom je als zelfstandige in aanmerking voor de ondernemersaftrek. Een belangrijk onderdeel hiervan is de zelfstandigenaftrek van 5.030 euro in 2023. Dat was 6.310 euro in 2022. Dit bedrag wordt de komende jaren verder afgebouwd tot 900 euro in 2027.

Maximale tarief

Is je belastbaar inkomen 73.071 euro of meer? Dan kun je de persoonlijke aftrekposten niet meer tegen het tarief in de hoogste belastingschijf in aftrek brengen. Het maximale tarief voor aftrek is dit jaar beperkt tot 36,93 procent. In 2022 was dat nog 40 procent. Dit geldt voor de ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling, persoonsgebonden aftrek en betaalde hypotheekrente. De aftrekbeperking geldt niet voor uitgaven voor lijfrenten binnen de jaar- en reserveringsruimte.

Mkb-winstvrijstelling 2023

Over de winst die na aftrek van de ondernemersaftrek overblijft, mag je 14 procent mkb-winstvrijstelling in mindering brengen. Ook hiervoor geldt een maximaal aftrekpercentage van 36,93 procent.

Heffingskortingen 2023

Je trekt van de berekende inkomstenbelasting in de 3 boxen de heffingskortingen af. Voor welke heffingskortingen je in aanmerking komt, hangt af van je persoonlijke situatie en inkomen.