Voor ieder bestaat het pensioen als basis uit de Algemene Ouderdomswet (AOW). Dit wordt ook wel het eerste pijler pensioen genoemd. Iedereen die in Nederland woont of werkt is via deze volksverzekering automatisch verzekerd. Ook bij geen inkomen, wordt er AOW opgebouwd. De AOW-uitkering geeft een basisinkomen zodra de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. De uitkering start in de maand nadat jouw pensioen is begonnen. Vanaf 2025 wordt de pensioengerechtigde leeftijd gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Een aanvulling op de AOW komt voort uit pensioenfondsen waaraan je verplicht deelneemt. Dat heet ook wel de tweede pijler. Ook kan pensioen zelf worden geregeld. Dat heet pensioenopbouw in de derde pijler.
Vrijwillig pensioen opbouwen
Als onderdeel van de nieuwe pensioenwet mogen pensioenfondsen een vijfjarig experiment starten. Het is mogelijk als ondernemer om vrijwillig pensioen op te bouwen bij het pensioenfonds van jouw sector. Zo neem je deel aan dezelfde pensioenregeling als werknemers uit jouw branche. Als het experiment niet slaagt, stopt je pensioenopbouw bij het fonds. Het opgebouwde pensioen blijft staan. De ingangsdatum van dit experiment is nog niet bekend.
Zelf sparen
Het is ook mogelijk om in de derde pijler zelf pensioen op te bouwen. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden die met een belastingvrijstelling worden ondersteund. Op 1 juli 2023 is de vrijstelling voor pensioenopbouw met terugwerkende kracht tot begin dit jaar van 13 naar 30 procent van je jaarruimte verruimd. De jaarruimte is dat deel van je inkomen van vorig jaar, waaronder je nog niet op een andere manier pensioen opbouwt.
Als zpp’er zijn er verschillende mogelijkheden voor zzp-pensioen. Start je vanuit loondienst? Dan is het soms mogelijk om de pensioenregeling van je ‘oude’ werkgever vrijwillig voort te zetten. Daarvoor betaal je dan zelf de volledig pensioenpremie. Je kunt je pensioen ook regelen met een lijfrenteverzekering of via een geblokkeerde bankspaarrekening. Ook kun je pensioen regelen met een lijfrenteverzekering of via een geblokkeerde bankspaarrekening. Dan betaal je periodiek een bedrag (premie) of stort een bedrag ineens bij een verzekeraar of bank. Deze inleg is tot een bepaald bedrag aftrekbaar. De Rekenhulp Lijfrentepremie berekent hoeveel je maximaal mag aftrekken.
Uiteraard is het ook mogelijk om zelf te sparen en te beleggen voor je pensioen. Of je financieel uitkomt, hangt naast de bedragen ook af van je wensen en plannen. Bij Nibud is het mogelijk om te berekenen hoeveel je nu opzij moet zetten voor de opvulling van een eventueel pensioentekort.