Kan een werkgever bepalen welke kleding een werknemer draagt?

Kan een werkgever bepalen welke kleding een werknemer draagt?

Een hip naveltruitje, een zomerse korte broek en voeten gestoken in sandalen. Trek je dat aan naar het werk, of niet? En wat mag de werkgever eigenlijk zeggen over jouw kledingkeuze onder werktijd? PW, zusterblad van Service Management duikt in dit onderwerp.

Een bedrijf kan tot op zeker hoogte bepalen hoe de medewerker eruitziet. Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat bij Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten vertelt dat een paar jaar geleden een zaak speelde in België, over een werknemer met een hoofddoekje. Dat wilde ze niet afdoen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van haar werkgever. “Die hechtte aan zijn neutrale uitstraling en daarom waren alle politieke en religieuze uitingen uit den boze. De Belgische rechter speelde dat door naar het Europese Hof en dat stelde de werkgever in het gelijk.”

Consequent

Goed om te weten is dat deze werkgever heel consequent was: hij verbood ook alle andere religieuze of politieke uitingen zoals kettingen met kruizen eraan. Bovendien kwam de betreffende dame in contact met klanten en daarom moest ze de normen van het bedrijf uitstralen.

Instructierecht

De uitspraak verraste Van Gelderen niet. Hij verwijst hierbij naar het zogenoemde instructierecht. Van Gelderen: “Het geeft de werkgever het recht om eisen te stellen als het gaat om kleding, maar ook om zaken als piercings, tatoeages, en religieuze of politieke uitingen. Dat instructierecht staat in het Burgerlijk Wetboek. Je hoeft dat als werkgever dus niet expliciet ergens vast te leggen.” Beperkingen zijn er wel. “Ik herinner me de zaak van een directeur die de instructie gaf aan al zijn vrouwelijke secretaresses om iedere dag hoge hakken te dragen. Dat vond hij prettig. Daar is het instructierecht niet voor bedoeld.”
Zomaar aantrekken wat je wilt, kan niet altijd. Dat heeft ook met de functie te maken: jij bent als medewerker een visitekaartje van het bedrijf richting de buitenwereld. Smerige kleding waaraan je collega’s zich ergeren is not-done, evenals kleding die kan leiden tot discussies en conflicten.

Samenleving verandert

De samenleving verandert en daarmee ook wat wel of niet wordt geaccepteerd. Tatoeages worden nu bijvoorbeeld meer geaccepteerd. Van Gelderen: “Wat als jij als man morgen naar kantoor gaat in je bloemetjesjurk? Vroeger zouden werkgevers en rechters je dan waarschijnlijk hebben teruggefloten, maar hoe zit dat in het huidige tijdsgewricht? Met non-binaire mensen en de genderneutraliteit? Ik ben daar nog geen uitspraken over tegengekomen, maar ik kan me wel een voorstelling maken van de afwegingen. Nogmaals, het instructierecht van de werkgever is aan grenzen gebonden en je moet rekening houden met de tijdgeest.”

Gezond verstand

Woordvoerder Jannes van der Velde van de AWVN gaat in ieder geval gewoon in pak naar zijn werk. “Maar de stropdas heb ik al jaren geleden afgedaan. Die flexibiliteit past volgens mij bij het soort organisatie waar ik werk. Dat hele vraagstuk van kledingvoorschriften, dat is vooral een gezondverstand-dossier.”

Tips

De experts hebben nog wat tips voor werkgevers.

  • Kledingvoorschriften introduceren kan bijvoorbeeld als daar een goede reden voor is, zoals veiligheid en herkenbaarheid (sportcoach op het veld).
  • Houd rekening met de functie; voorschriften zijn vooral van belang voor medewerkers met klantcontact.
  • Let wel op kleding met politieke of provocerende uitingen.
  • Houd altijd rekening met de tijdsgeest. De samenleving verandert en de acceptatie van dingen dus ook.

Lees het gehele interview bij PW.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.

Kleine bedrijven hebben te weinig oog voor eigen cyberveiligheid

Kleine bedrijven hebben te weinig oog voor eigen cyberveiligheid

Een derde van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te zijn. De aankomende NIS2-richtlijn, die gericht is op een versterking van de digitale en economische weerbaarheid, is nog onbekend bij het merendeel van de medewerkers. En phishing is nog steeds de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit binnen de werkomgeving.