Maakt een schone werkomgeving kantoormedewerkers gelukkig?

Maakt een schone werkomgeving kantoormedewerkers gelukkig?

Levert goede schoonmaakkwaliteit tevreden en productieve medewerkers op in een kantooromgeving? De Vereniging Schoonmaak Research (VSR) zocht dat uit aan de hand van verschillende aspecten. Een van de resultaten is dat medewerkers in kleine organisaties meer tevreden zijn met de schoonmaakkwaliteit dan bij grote en middelgrote organisaties.

De VSR zette het onderzoek op naar aanleiding van het thema van het Hygiëneforum 2023: ‘Een gezonde organisatie begint bij een goede hygiëne’.

Tevreden

Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers hun eigen productiviteit en de werktevredenheid hoger beoordelen in een werkomgeving met een betere gemeten schoonmaakkwaliteit, dus bij een lager stofniveau en minder kwaliteitsfouten. Als het gaat om de subjectieve ervaring van de schoonmaakkwaliteit, blijkt er geen relatie te zijn met de productiviteit en werktevredenheid.

Verschil in beleving

Vrouwen blijken overigens minder tevreden te zijn met de schoonmaak dan mannen. Medewerkers met een hoge functie zijn meer tevreden met de schoonmaak dan medewerkers met een minder hoge functie. Dit kan komen doordat eerstgenoemde respondenten minder tijd doorbrengen op de werkplek omdat zij elders werkzaamheden uitvoeren.

Contact met de schoonmaker

Noemenswaardig is dat medewerkers in kleine organisaties meer tevreden zijn met de schoonmaakkwaliteit dan het personeel bij grote en middelgrote organisaties. Dit kan komen door de vaak korte lijntjes in kleine organisaties, waardoor er mogelijk eerder contact is met de schoonmakers(s). Is er een goed sociaal contact met collega’s en leidinggevende(n), dan heeft dit een positieve invloed op de tevredenheid van de schoonmaakkwaliteit.

Kwaliteit onder druk

De VSR merkt verder op dat de kwaliteit van schoonmaak onder druk staat, zodra organisaties moeten besparen. De zoektocht naar een lage prijs kan leiden tot een verslechtering van de schoonmaakkwaliteit, met eventuele negatieve gevolgen voor de tevredenheid en productiviteit van medewerkers.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.