Dag 1 Interclean: minder bezoekers, meer tijd voor 'goed gesprek'

Dag 1 Interclean: minder bezoekers, meer tijd voor 'goed gesprek'

De eerste dag van de Interclean, 10 mei 2022, stond in het teken van de uitreiking van de innovation awards, een ronde tafel over duurzaamheid en de eerste nieuwigheden die bezoekers konden bespeuren. Waaronder veel robots. Heel veel robots.

Exposanten constateerden dat er weliswaar minder hallen zijn op de Interclean, maar dat de kwaliteit van het bezoek is toegenomen. De paden zijn breder, er zijn minder hallen en ook meer ruimtes zijn gebruikt voor eethoekjes, maar dat mag de pret niet drukken. Aziaten worden node gemist, maar daar staan veel bezoekers uit Europa tegenover. Naar verluidt hebben 20.000 mensen zich geregistreerd, maar dat zegt nog weinig over de bezoekersaantallen. Veel bezoekers registeren zich namelijk pas aan de balie. Exposanten constateerden in elk geval dat ze ruimte hadden voor ontvangst, waar dat bij eerdere edities moeilijk was vanwege de drukte. De woensdag, 11 mei, schijnt daarbij nog weer drukker te worden dan de dinsdag.

Uitreiking Interclean Innovation Awards

Service Management begon de dag bij de uitreiking van de Interclean Innovation Awards. Daar grepen de Nederlandse inzendingen Spectro, met zijn Ecodos Dosage, en Consensus Group, met hun sprayfles met ozonwater, naast de prijzen, maar ze namen toch maar mooi een nominatie mee naar huis. Daarmee kom je als leverancier op menig shortshirt van schoonmaakbedrijven te staan. Essity, Gaussian Robotics, Ancore en Alani wonnen in hun categorieën. Overall winnaar was Essity (bekend van Tork) met niet alleen haar duurzame doeken maar vooral ook duurzame bedrijfsvoering, doorgevoerd door de hele keten. De keuze van de bezoekers, Visitors Choice Award, ging naar de lichtgewicht rugstofzuiger van Kärcher

Overall winnaar Essity.

Schoonmaakdrone voor gevels

In hal 5 ook een nieuwe innovatie die opzien baarde, de schoonmaakdrone onder de naam Clean Copter om gevels schoon te maken. Iets verderop ook de nieuwe versie van de hyCleaner, een robot om zonnepanelen mee schoon te maken. De heeft nu een slangsysteem dat op het dak kan worden bevestigd, waarna de operator het geheel met een afstandsbediening bestuurt. De robot onthoudt wat er is gedaan en kan dit daarna nog een keer doen en invullen. Ben Clibbery van het van oorsprong Amerikaanse Rubbermaid liet zien wat zij in petto hebben. Allereerst een dispenser voor foam met een zonnepaneel die op daglicht, maar ook op kunstlicht zijn werk blijft doen. Daarbij kwam de robuuste afvalbakken voor, zoals Clibbery het noemde, high end-kantoren.

Ben Clibbery van Rubbermaid laat de foamdispenser met zonnepaneel zien.

Meer robuuste rugstofzuiger

Makita had zijn draagbare en draadloze rugstofzuiger aangepakt en ook meer robuust gemaakt. Daarnaast komt deze nu met een 40 volt batterij die meer zuigkracht of een langere werking kan geven. De batterij kan in meerdere machines van Makita gestoken worden, bijvoorbeeld de nieuwe XGT-stofzuiger die dus geen stekker heeft. “Ook daar zonder dat de schoonmaker aan zuigkracht verliest”, aldus Ernst-Jan Karels van Makita.

De rugstofzuiger van Makita.

Kleine schrobzuigmachine op batterijen

Dat batterijen een enorme stap voorwaarts hebben gemaakt, constateerde ook Rogier Moorman van Numatic. Hij liet een range producten op batterijen onder de naam NX. Ook daar zijn die batterijen weer bruikbaar op diverse apparaten. Daaronder zelfs een kleine schrobzuigmachine, de TTB3045NX. De batterijen zijn ook terug te vinden in 244NX, een tegenhanger van de i-mop van i-team Global. “Deze doet het erg goed bij klanten”, aldus Moorman. “Ook omdat je deze tweeschijfsmachine rechtop kunt neerzetten.” Moorman liet ook de Multi-Matic mopwagen zien die bijna een werkwagen mag worden genoemd. “Daar zit deze dicht tegenaan ja”, beaamde Moorman. “Het is bedoeld als een compacte trolley met een mopsysteem en mogelijkheden om extra emmers mee te nemen en om afval te verzamelen.” Als laatste toonde Moorman de steelstofzuiger van Numatic die is over komen waaien uit de consumentenmarkt. “Bedoeld voor even snel wat afval op te zuigen, spot cleaning dus.”

Moorman toont de kleine schrobzuigmachine op batterijen.

Robots, robots en nog eens robots

Het aantal robots dat op de Interclean te zien is, moet zijn verdrievoudigd. Ice Robotics presenteerde zijn Cobi 18. “Dat is de eerste autonome schrobmachine die op grote schaal kan worden ingezet voor commercieel gebruik”, stelde CEO Simon Chen. “Met zijn compacte formaat geschikt voor elke locatie, zijn intuïtieve interface gemaakt voor elk gebruikersniveau en ons betaalbare abonnement, is het implementeren van automatisering nu haalbaar.” I-team Global kwam ook Cobotic 1700 stofzuigerrobot en de Cobotic 65 autonoom operende schrobzuigmachine. Deze kan volgens i-team Global ook autonoom door gebouwen heen navigeren. Gaussian Robotics kwam met de opvolger van de Scrubber 50 Pro die een van de innovation awards in de wacht sleepte.

Is het de doorbraak van robots?

En dan waren er onder andere nog robots van United Robots en van Metabots. Is het de doorbraak van de robots in het schoonmaakwerk van alledag? Dat valt nog te bezien, ook gezien de kosten van dergelijke robots. Die kosten al gauw meer dan 20.000 euro. Maar dat er ontwikkelingen zijn en dan deze snel gaan, valt uit al het robotgeweld op te maken. Waarbij gevels door drones worden schoongemaakt, schrobzuigmachines zelf de lift kunnen nemen en er kleine, minder dure cobotjes worden gepresenteerd.

De ronde tafel met Hago, de Zero Waste Foundation en Hygieniq.

Ronde tafel over duurzaamheid

Wie robots en digitalisering zegt, zal ook dat andere woord in de mond moeten nemen: duurzaamheid. Het lijkt wel of geen enkele productontwikkeling aan die trends kan ontkomen. Reden voor Service Management om over duurzaamheid een ronde tafel te houden. Hamvraag daar was hoe schoonmaakbedrijven daadwerkelijk duurzaamheid tot aan de werkvloer zouden kunnen oppakken. Marcel in het Veld, CEO van Hygeniq, had eerder een schoonmaakbedrijf. Hij vond dat de tijd van mooie plannen voorbij moet zijn. Er is volgens hem actie nodig, te beginnen bij het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen. “Die ook nog eens de gezondheid van de schoonmaker sparen."

Grondstoffen uit afval

Jolanda Both, Commercieel directeur Hago Nederland, vertelde dat ze niet onder duurzaamheid uit kan, al zou ze dat willen. “In tenders wordt dit meer en meer als eis neergelegd. Wij vinden het dan fijn dat we samen met de opdrachtgever de zoektocht aangaan. Waar kunnen we gezamenlijk de meeste impact hebben?” Als laatste kwam ook Cor Gerritsen, medeoprichter en voorzitter van de Zero Waste Foundation aanbod. Hij hamerde op regelgeving vanuit de Europese Unie die ervoor zorgt dat we wel circulair moeten opereren. “Maar er kan ook veel meer met grondstoffen die we nu afval noemen, maar die we prima een tweede of derde leven kunnen geven. De noodzaak daarvoor neemt toe naarmate grondstoffen schaarser worden.”

Afscheid van afzwaaiende beursmanager

Aan het einde van de dag namen exposanten, bekenden en vrienden afscheid van de afzwaaiende beursmanager Rob den Hertog. Na zestien jaar Interclean houdt hij het voor gezien en treffen we hem alleen nog als jurylid van de Innovation Awards. Eerder gaf hij tegen Service Management al aan waar hij het meest trots op was. “Ik denk de groei die we hebben kunnen doormaken. En op de innovatie in de schoonmaak die we een platform hebben gegeven. Denk aan het innovatie lab dat groter en groter is geworden, maar ook alles rondom management en mobility waar we als Nederlanders goed in zijn. Dat was een hoekje bij de trap en is inmiddels een meer dan volwaardig onderdeel van de beurs geworden. Uiteindelijk kwam er segmentatie in de beurs, waardoor bijvoorbeeld partijen in het washroom-segment bij elkaar staan. Zodat je als bezoeker precies weet waar je heen moet. Voor exposanten is het ook prettig: je weet dat de bezoekers in de betreffende hal ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in jouw categorie.”

Wat er is woensdag 11 mei te doen?

Als Service Management besluiten we de dinsdag met een aantal tips voor woensdag.

Facility Inspiration Event

Voor wie: Facility managers en andere geïnteresseerden
Wanneer: 11 en 12 mei
Hoe laat: Inloop om 10:30 uur en start programma om 11:00
Waar: Innovation LAB, hal 5

Hackathon

Voor wie: Iedereen van jong tot oud, van schoonmaakprofessional tot gamedesigner
Wanneer: 11 mei van 9:00 tot 20:00
Waar: Innovation LAB, hal 5

• Officiële lancering van de facility data standaard

Voor wie: Iedereen in de schoonmaak
Wanneer: 11 mei 15:00 tot 16.00
Waar: Innovation LAB, hal 5

Nagenieten van Interclean Amsterdam 2022 tijdens (online) reünie

Nagenieten van Interclean Amsterdam 2022 tijdens (online) reünie

Interclean Amsterdam sloot afgelopen vrijdag einde dag weer haar deuren, na vier dagen van schoonmaakgeweld. Voor wie nog wil nagenieten bestaat er de mogelijkheid om komende maand via Clean Connect diverse sessies van keynote speakers terug te kijken. En vooruitblikkend; Interclean Amsterdam 2024 vindt plaats van 14 t/m 17 mei 2024.

Dronerobot voor gevelreiniging blikvanger tijdens Interclean 2022

Dronerobot voor gevelreiniging blikvanger tijdens Interclean 2022

Het mag één van de opvallendste verschijningen op de Interclean 2022 worden genoemd: de gepatenteerde CleanCopter in hal 5, naast de robotarena. Dr. ing. Daniel Hahn, Global Sales Manager van fabrikant Lissowski Gebäudereinigung legt uit: "Deze hoog-innovatieve dronerobot kan façades van hoge gebouwen automatisch schoonmaken."

"Duurzaamheid is voor ons het toverwoord"

"Duurzaamheid is voor ons het toverwoord"

Met het motto Clean meets Green wil Vileda Professional de komende jaren een grote slag slaan in het duurzaamheidsvraagstuk. Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde voor de organisatie. "Wij bieden meer dan alleen producten om schoon te maken. Onze oplossingen moeten ook bijdragen aan een gezonde planeet", zegt Eric ter Hart, Sales Manager Nederland.

"Als Gausium staan we nu in het rijtje met Apple en Sony"

Na een afwezigheid van drie jaar greep Gaussian Robotics de Interclean Amsterdam met beide handen aan om de ontwikkeling achter het bedrijf te laten zien. De producent van innovatieve schoonmaak- en servicerobots kondigde een naamswijziging aan en presenteerde haar nieuwste innovatie 'Phantas'. "Wij staan nu in het rijtje met Apple en Sony", zegt Global Business Development Director Peter Kwestro.