De CleanCopter is volgens Hahn ontwikkeld om het gevaar voor mensen te verminderen. “Deze drone kan, in deze krappe arbeidsmarkt, het gevaarlijke werk bij hoge gebouwen overnemen. Met enige regelmaat hoor je dat glazenwassers vastzitten in gevelinstallaties. Er vallen zelfs dagelijks wereldwijd slachtoffers. Daarnaast worden façades, maar ook de frames van gebouwen sneller schoongemaakt met deze drone dan wanneer mensen dat zouden doen. Er hoeft ook geen liftinstallatie op het gebouw geplaatst te worden. Ook dat is een besparing. Daarbij komt dat het geïntegreerde sensorsysteem de borstels aanpast aan de gevelstructuur.”
Zeven jaar geleden begonnen met ontwikkelen
Zeven jaar geleden begon mr. Boehme, de CEO van Lissowski, met de ontwikkeling van de dronerobot. Hahn: “Hij vroeg zich af of met een technische oplossing er een beter resultaat te bewerkstelligen was. Dat is gelukt. Medewerkers van glasbewassingsbedrijven hoeven niet meer gebruik te maken van gevelinstallaties, maar kunnen hun skills als operator van de drone inzetten. Hun werkzaamheden worden dan het monitoren, bedienen en onderhouden van de drone-operatie.” Daarnaast is het gewoonweg goedkoper om de façade met een drone schoon te maken. Hahn: “Dat maakt dat de gevel ook vaker daadwerkelijk wordt schoongemaakt, waardoor de gevel een langere levensduur krijgt.”
Aantal weken bezig
De potentiële markt voor gevelreinigingdrones is volgens Hahn groot. “Normaal gesproken worden de gevels van hoge gebouwen zo’n twee à drie keer per jaar schoongemaakt. Daar zijn dan meerdere personen voor nodig die een aantal weken bezig zijn. De algemene wereldwijde schoonmaakmarkt is er één van miljarden. Gevelreiniging maakt daar naar mijn schatting een groot deel van uit, omdat het één van de meest moeilijke schoonmaaktaken is. Met veel uren aan handmatige werkzaamheden.” Daarmee heeft de CleanCopter dus veel potentieel, concludeert Hahn. “We kunnen 120 vierkante meter per uur schoonmaken. De dronerobot kan een half uur in de lucht blijven. Daarna gaat de drone naar het grondstation om de batterij te vervangen en de watertank bij te vullen. Daarna kunnen we snel en eenvoudig weer doorgaan.”
Hergebruikt water
Het CleanCopter-systeem hergebruikt water en het watergebruik wordt verder verminderd door een speciaal spray-systeem. Hahn: “Het systeem verbruikt ook nog eens minder schoonmaakmiddelen dan in de traditionele situatie.” Daarnaast is de CleanCopter uitgerust met her te gebruiken batterijen. De CleanCopter zit nog in de demonstratiefase. “Maar onze ervaringen zijn zeer positief. We kunnen drie keer meer efficiënt zijn dan bij handmatige schoonmaak. Diverse schoonmaakbedrijven hebben de drone al geprobeerd en zijn positief. Vooral omdat het lastig is om personeel te vinden. In de CleanCopter zien ze een kans om een interessantere baan als operator te creëren. Ook dat helpt tegen de schaarste op de arbeidsmarkt. Diegene kan een dronebrevet halen.”
Verschillende borstels
De drone heeft verschillende borstels, waarmee het de reiniging aanpast aan de gevelstructuur. “Sommige borstels maken alleen het glas schoon, andere juist de randen en de omlijstingen. Dat maakt ons uniek. We maken de hele façade schoon, niet slechts een deel ervan.” De CleanCopter richt zich nu, vanwege wijzigende Europese richtlijnen voor drones, eerst op markten overzees. Maar dat neemt niet weg dat potentiële klanten in de Europese Unie en Nederland alvast contact kunnen opnemen met Hahn en zijn collega’s. “Ook om de mogelijkheden van eventuele pilots te bespreken en de werking van de drone te laten zien. Zodat zij, als de EU-richtlijnen voor dones uitgekristalliseerd zijn, als eerste hiermee aan de slag kunnen.”