Dag 3 Interclean vereiste het maken van keuzes

Dag 3 Interclean vereiste het maken van keuzes

De derde dag van Interclean Amsterdam 2022, donderdag 12 mei, kende een zeer uitgebreid programma. De redactie van *Service Management* trok met twee man sterk richting de grootste schoonmaakvakbeurs ter wereld. Want met onder meer het (link: https://servicemanagement.nl/hygiene/healthcare-cleaning-forum-benadrukt-belang-van-uitvoerbare-schoonmaakprotocollen text: Healthcare Cleaning Forum), Facility Inspiration Event én (link: https://servicemanagement.nl/ondernemen/congres-schoonmakend-nederland-inspireert-op-interclean text: Schoonmakend Nederland congres) op het programma, vroeg deze dag om het maken van keuzes. Of om versterking. Want een rondje langs de exposanten kon ook vandaag natuurlijk niet missen. We nemen je mee.

Het Healthcare Cleaning Forum werd georganiseerd in samenwerking met Clean Hospitals en kende een zeer rijk programma dat vrijwel de hele dag in beslag nam. Ons uitgebreide verslag lees je hier: Healthcare Cleaning Forum benadrukt belang van uitvoerbare schoonmaakprotocollen >>

Healthcare Cleaning Forum

Hoe worden de producten gebruikt?

Belangrijkste take-aways: omgevingshygiëne in ziekenhuizen en zorginstellingen is enorm belangrijk voor de veiligheid van patiënten. Daarbij gaat het niet alleen om welke producten er gebruikt worden, maar vooral ook om hóe die producten gebruikt worden. Medewerkers moeten ze op de juiste manier, op de juiste plek en op het juiste moment inzetten. Dat vraagt om duidelijke en toepasbare protocollen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Smart building past zichzelf aan

Op het Innovation LAB in hal 5 was 's ochtends het Facility Inspiration Event, georganiseerd in samenwerking met adviesbureau ATIR. Verschillende experts spraken de aanwezigen toe.

Zo kwam Robert Rosier van The Edge Olympic, een bekende smart building uitgerust met meer dan 1600 sensoren, aan het woord. "Bij een smart building denken veel mensen aan een gebouw dat je met een app kunt controleren. Maar dat is niet de kern", zegt hij. "Een smart gebouw past zichzelf aan aan de huidige omstandigheden en de wensen van de gebruikers." Als voorbeeld vertelt hij dat sensoren zelf de hoeveelheid aanwezigen telt en het CO2-niveau in de betreffende ruimte meet, om vervolgens zelf de ventilatie aan te passen om te zorgen voor een optimale luchtkwaliteit.

Ook vertelt Rosier dat het belangrijk is om de beschikbare data te delen met alle partners, zoals schoonmaakbedrijven en cateraars. Zodat ook zij hun processen kunnen optimaliseren op basis van de beschikbare informatie. "Zo zorg je samen voor het beste gebouw. Waarbij je niet zit te wachten op klachten of een melding vanuit de receptie, maar op voorhand de situatie al controleert en afstemt op de behoeften."

Alles is mogelijk

Futuroloog Mike van Rijswijk, CEO van The Innovation Playground, drukte de aanwezigen op het hart dat alles mogelijk is. En dat we, ondanks de verregaande digitalisering en robotisering toch vooral het menselijke kapitaal moeten waarderen. "Focus niet op de robots die er nu zijn, want die komen en gaan. Focus op de beschikbare kennis en kijk verder dan wat je nu aan het doen bent."

Van Rijswijk legt het 'raindrop principle', of regendruppelprincipe, uit. Dat is de beweging van het water die ontstaat als twee regendruppels samenkomen. Synergie dus. "Combineer een robot en een drone en je hebt een vliegende robot."

Hako's volledig eigen robot komt in 2023

Dan nog een klein rondje over de beursvloer. We beginnen bij Hako, waar European Regional Manager Sébastien Filippone ons trots de Scrubmaster B75 laat zien. Deze schoonmaakrobot werd in eerste instantie ontwikkeld voor de Amerikaanse supermarktketen Wallmart en is inmiddels wereldwijd verkrijgbaar. Het uitgangspunt van de robot was de bestaande solide schrobzuigmachine en Hako klopte aan bij softwareontwikkelaar Braincorp om de machine autonoom te maken. Voordeel daarvan is dat de robot ook als 'gewone' opzitmachine te gebruiken is in geval van calamiteiten.

Sébastien Filippone showt de volledig autonome Scrubmaster B75 van Hako

Ook showt Filippone de Roboscrub 2023, de gloednieuwe robot die volledig wordt ontwikkeld door Hako zelf. De machine moet halverwege het volgende jaar op de markt komen.

Head of Robotics Roger Kaiser vertelt ons over de inmiddels welbekende knalrode schrobzuigrobot RA 660 NAVI

Overzicht over Cleanfix robotvloot met FieldBots

Op de stand van Cleanfix spreken we met Head of Robotics Roger Kaiser. Hij showt ons de inmiddels welbekende knalrode schrobzuigrobot RA 660 NAVI. Deze kan, nadat hij is geprogrammeerd, volledig autonoom grote oppervlakken schoonmaken. Ook vertelt Kaiser over het softwareplatform FieldBots waarop je je volledige robotvloot kunt overzien en aansturen, allemaal vanuit de Cloud.

De nieuwe stofzuigrobot S170 Navi lijkt lief, maar is een professional

Ook aangesloten op FieldBots is de nieuwe S170 Navi; een stofzuigerrobot. Het model lijkt op de apparaten die menig consument thuis heeft rondrijden, maar is aangepast voor professioneel gebruik. De stofzuigrobot kan lange tijd volledig autonoom zijn werk doen, doordat hij zelf naar het docking station terugkeert om op te laden en vuil te lozen. Het opgezogen vuil komt in een verwisselbare stofzak in het docking station terecht, die zo nu en dan wel geleegd moet worden. In FieldBots houd je makkelijk overzicht over waar alle stofzuigers zijn, of ze nog werken, of dat ze misschien vast zitten. Mocht een medewerker of eindgebruiker ergens een verdwaalde stofzuigerrobot tegenkomen, dan kan hij de QR-code scannen die op het apparaat zit en via FieldBots een melding maken, welke automatisch bij de juiste persoon terechtkomt.

Ondertussen rijdt er op de stand een Kemaro veegrobot rond, die speciaal gemaakt is om ook grotere stukken afval, zoals lege colaflesjes, op te ruimen. Cleanfix is distributiepartner van dit apparaat.

DiBo toont elektrisch paradepaardje

De knalgroene JMB-ME en JMB-MG zijn niet te missen op DiBo's stand. Rik Verberne vertelt ons alles over de twee nieuwe hogedruktrailers.

Verberne showt de elektrische krachtpatser van Dibo

De JMB-ME is elektrisch aangedreven, met een krachtige Li-ion batterij. Als je met koud water werkt, dan werk je 100 procent elektrisch. Voor warm water wordt er gebruik gemaakt van milieuvriendelijk CNG-gas. Dat is gemaakt van gerecycled afval. Verberne vertelt trots dat de gemeente Amsterdam maar liefst vier van deze krachtpatsers heeft afgenomen voor de reiniging van sportvelden (denk aan de bankjes en dug-outs). De JMB-MG draait volledig op CNG-gas.

Verberne: "We wilden een alternatief voor diesel aangedreven trailers, omdat dat in veel binnensteden een probleem oplevert. Op steeds meer plekken zijn vervuilende vervoersmiddelen niet meer welkom. Het zou raar zijn als je daar dan in je elektrische bus aankomt, met daarachter wel een ronkende dieseltrailer."

Italiaans familiebedrijf Fimap trots op GMG Plus

Bij Fimap worden we warm onthaald door marketing manager Luca Begnini en Key Account Manager Nicola Flores. Vol enthousiasme vertellen ze waar het Italiaanse familiebedrijf waarde aan hecht. Het milieu bijvoorbeeld. Zo heeft Fimap een eigen bos vlakbij Verona, waar de fabriek is gevestigd, waar ze bomen planten om haar CO2-uitstoot te compenseren. Ook zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van en een volledig gerecyclede machine. Tot die tijd moeten we het doen met alleen het plastic wat 100 procent gerecycled is.

Luca Begnini op de GMG Plus van Fimap

Ook hecht Fimap belang aan de medewerkers die met hun machines moeten werken. Er is veel aandacht voor ergonomie en alles wordt gemaakt met als doel de operator te ontzorgen. Partnerschap met klanten en leveranciers staat ook hoog in het vaandel bij de Italianen.

Op de stand staan tal van machines en wanneer we vragen op welke ze momenteel het meest trots zijn, dan lopen ze naar de GMG Plus. Een enorme opzit-schrobzuigmachine speciaal ontwikkeld voor de dagelijkse reiniging van grote oppervlakken. Onder meer de werkbreedte van maar liefst een meter en maximale werkduur van tien uur op een accu, maken hem geschikt voor bijvoorbeeld warehouses, distributiecentra of winkelcentra. Ook kan hij worden ingezet voor parkeergarages, omdat de machine hellingen tot 25% kan poetsen.

Nagenieten van Interclean Amsterdam 2022 tijdens (online) reünie

Nagenieten van Interclean Amsterdam 2022 tijdens (online) reünie

Interclean Amsterdam sloot afgelopen vrijdag einde dag weer haar deuren, na vier dagen van schoonmaakgeweld. Voor wie nog wil nagenieten bestaat er de mogelijkheid om komende maand via Clean Connect diverse sessies van keynote speakers terug te kijken. En vooruitblikkend; Interclean Amsterdam 2024 vindt plaats van 14 t/m 17 mei 2024.

Dronerobot voor gevelreiniging blikvanger tijdens Interclean 2022

Dronerobot voor gevelreiniging blikvanger tijdens Interclean 2022

Het mag één van de opvallendste verschijningen op de Interclean 2022 worden genoemd: de gepatenteerde CleanCopter in hal 5, naast de robotarena. Dr. ing. Daniel Hahn, Global Sales Manager van fabrikant Lissowski Gebäudereinigung legt uit: "Deze hoog-innovatieve dronerobot kan façades van hoge gebouwen automatisch schoonmaken."

"Duurzaamheid is voor ons het toverwoord"

"Duurzaamheid is voor ons het toverwoord"

Met het motto Clean meets Green wil Vileda Professional de komende jaren een grote slag slaan in het duurzaamheidsvraagstuk. Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde voor de organisatie. "Wij bieden meer dan alleen producten om schoon te maken. Onze oplossingen moeten ook bijdragen aan een gezonde planeet", zegt Eric ter Hart, Sales Manager Nederland.

"Als Gausium staan we nu in het rijtje met Apple en Sony"

Na een afwezigheid van drie jaar greep Gaussian Robotics de Interclean Amsterdam met beide handen aan om de ontwikkeling achter het bedrijf te laten zien. De producent van innovatieve schoonmaak- en servicerobots kondigde een naamswijziging aan en presenteerde haar nieuwste innovatie 'Phantas'. "Wij staan nu in het rijtje met Apple en Sony", zegt Global Business Development Director Peter Kwestro.