CSU-oprichter en CFO KPN openen nieuw hoofdkantoor

CSU-oprichter Cor van der Heijden en oud-Minister van Financiën en oud-staatssecretaris Jan Kees de Jager (tegenwoordig CFO van KPN) hebben woensdag het nieuwe hoofdkantoor van CSU en Tzorg in Uden symbolisch geopend. Dat deden zij door een sleutel van dansers in ontvangst te nemen.

Het pand dat 2.800 vierkante meter beslaat, is volgens directievoorzitter John van Hoof van CSU representatiever. “Een toonbeeld van hospitality.” Op de wanden in het trappenhuis de geschiedenis van het schoonmaakbedrijf dat tot de top van Nederland behoort. Van Hoof: “En met 21.000 medewerkers behoren we tot de grootste werkgevers van het land.” De groei sinds 1968, het oprichtingsjaar is overweldigend, stelde ook Van der Heijden. “En dan te bedenken dat we begonnen als Cleaning Service in ons woonhuis aan de Vosstraat in Uden. Toen was de woonkamer ook meteen de kantine en hadden we aan het Brabants Dagblad onze eerste bedrijfsklant.”

Bedrijfscultuur
Van der Heijden prees daarna de bedrijfscultuur van CSU die voor een groot deel wordt gevormd door vrouwen. Hij bracht vervolgens een ‘ode aan de vrouw’ en wees meteen op het feit dat dames de meerderheid van de aandelen bij CSU bezitten. Dat is een sommetje van de aandelen van de dochters van Van der Heijden en de vrouwelijke managers bij CSU die zich ook voor een deel eigenaar mogen noemen. “In totaal 50,1 procent. Dus de meerderheid. Kortom: vrouwen hebben het voor het zeggen bij CSU.” In het kader van diversiteit alleen maar goed, wilde de oprichter maar zeggen. Aansluitend bedankte hij zijn vrouw Rien. “Mijn kalme counterpart die altijd diep menselijke belangstelling voor al onze medewerkers heeft gehad.”

Staande houden
Jan Kees de Jager, CFO van KPN, nam het stokje over. Hij noemde CSU een ‘prachtig stukje ondernemerschap’ en verhaalde vervolgens over de opkomst van zijn internetbedrijf. “Toen het innovatieplatform van premier Balkenende ook innovatieve mkb’ers nodig had, werden wij gebeld. Als jonkie wist ik me staande te houden tussen grootheden als Jeroen van der Veer van Shell en Gerard Kleisterlee van Philips. Dat leidde ertoe dat ik later door Balkenende werd gevraagd om toe te treden tot zijn kabinet. Ik kende niets van de gang van zaken op een ministerie. Droeg mijn chauffeur twee grote tassen. Dus ik zei: goh, ga je met vakantie? Maar nee, dat was het materiaal voor mij. Dat spitte ik in een weekeinde helemaal door. Ik schreef overal ideeën en aantekeningen bij en leverde de stukken weer in. Kwam een uiterst bezorgde directeur-generaal binnen. Gaan we dit allemaal doen in deze kabinetsperiode?”

Gepolijst marmer
Toen Balkenende en de vicepremier niet konden, mocht De Jager in november 2008 aansluiten bij de G20 in Washington. “Het regende en het gepolijste marmer van het Witte Huis was spekglad. En daar ging ik bijna. Ik wist me te herstellen waarna Bush me opving. Vandaar dat ik als één van de weinigen naast de gewoonlijke handdruk ook nog een upper hand kreeg.” De Jager laat de zogeheten family picture van de regeringsleiders van de G20 zien. “Daar sta ik dan tussen Medvedev en Draghi.” De Jager nam vervolgens de wereldtrends door, waarbij er één opvalt voor de schoonmaak. “CSU en Tzorg gaan ook te maken krijgen met het internet of things. We krijgen veel meer apparaatjes per bewoner in de wereld en die zijn allemaal gekoppeld aan het internet. Verwachting is dat dat 7,5 apparaatjes per inwoner worden. Een netwerk van sensoren in gebouwen vertelt in de toekomst de schoonmaker waar er wel of niet schoongemaakt moet worden. En toiletten geven bijvoorbeeld een signaal af na vijftig bezoeken.”

Glazen plaquette
Aansluitend beelden dansers de Boeddhistische elementen waarde, aarde, lucht en vuur uit die samenkomen in het midden. Daar hing op hoogte een sleutel die uiteindelijk aan Van der Heijden en De Jager wordt overhandigd, tezamen met een glazen plaquette voor op de entree van het gebouw. 250 genodigden klapten op het dakterras, lieten zich vervolgens het buffet in kantine van CSU goed smaken en werden rondgeleid door het nieuwe gebouw. “Ik krijg goede reacties”, stelt van Hoof na afloop. “Dit is een pand waar we weer een flinke tijd mee verder kunnen.”