Uit het onderzoek blijkt dat veruit de meeste werkgevers bereid zijn hun werknemers te helpen. Meer dan de helft ziet dit zelfs als hun verantwoordelijkheid. Werkgevers erkennen de negatieve gevolgen die schuldenproblematiek heeft, zowel op het welzijn van hun werknemers als op de organisatie zelf. Zo leidt schuldenproblematiek tot een hoger verzuim en een lagere productiviteit en betrokkenheid.
Ook schulden in schoonmaak
Ook in de schoonmaakbranche hebben werkgevers regelmatig te maken met werknemers met financiële problemen. Verschillende bedrijven in de schoonmaaksector hebben dan ook al initiatieven om hulp te bieden aan mensen die hiermee te maken hebben. Uit eerder onderzoek blijkt dat Nederlanders met een migratieachtergrond gemiddeld kwetsbaarder zijn voor financiële problemen. In de schoonmaak werken veel mensen met een migratieachtergrond. Daarom is het belangrijk voor werkgevers in de schoonmaakbranche bewust te blijven van dit probleem.
Bespreekbaar maken
Privacyregelgeving is dus een belangrijke drempel voor werkgevers. Zij weten het vaak pas laat als werknemers financiële problemen hebben. Daarom hebben de onderzoekspartners een aantal adviezen opgesteld. De meeste van deze handvatten draaien om het bespreekbaar maken van het probleem, goed communiceren en best practices met elkaar te delen. Ook advies inwinnen bij externe experts staat op het lijstje.
Bron: SchuldenlabNL