Paardekoper heeft in het aanbod van afvalzakken al jaren een combinatie van zakken gemaakt van nieuw materiaal en zakken gemaakt uit gerecycled plastic. Die laatste categorie gaat het aanbod de komende periode bepalen. De afvalzakken van het het merk Powersterko waar het bedrijf op inzet, worden geproduceerd in Europa en zijn voor minimaal tachtig procent gemaakt van Europees ingezameld en gerecycled plastic afval. Bovendien vindt het productieproces in Europa plaats. Service Management sprak hierover met Stefan van der Pluijm, productmanager hygiëne & protection. Van der Pluijm: “Het is in onze ogen zonde dat je een product als een afvalzak nog volledig van nieuw materiaal maakt”, vertelt hij.
Kostbaar en lang proces
Het productieproces om met name de dunnere afvalzakken te maken van gerecycled plastic is niet makkelijk, erkent Van der Pluijm. “En ook het proces voordat een zak wordt gemaakt, vinden wij heel belangrijk. Wij hebben tijdens de ontwikkeling ervaren dat niet al het plastic afval geschikt is voor de productie van afvalzakken.”
“Daarnaast moeten de zakken ook voldoen aan door ons gestelde keurmerken. Het hele recycleproces gebeurt bovendien op een duurzame manier. Wij gebruiken alleen maar grondstoffen die gerecycled zijn in een fabriek die EuCertPlast-gecertificeerd is. Dat houdt in dat die fabriek op een duurzame manier alle processen aanpakt. Daarnaast is traceerbaarheid belangrijk. Van elke baal plastic weten we wat de eigenschappen zijn, waar die vandaan komt en waar die naartoe gaat. We weten dus dat we geen schadelijke materialen in de zakken krijgen. Dat is een heel belangrijk proces.”
In samenwerking met de verschillende fabrieken is de leverancier van verpakkingsproducten erin geslaagd om tot een uitstekende samenstelling van de folie te komen. “We zijn er lang mee bezig geweest en hebben nu de juiste mix van grondstoffen gevonden. De verhouding is nu minimaal tachtig procent post-consumer gerecycled plastic, oftewel afval dat ontstaan is bij de eindgebruiker, aangevuld met verschillende additieven. Hierdoor zijn de afvalzakken voor dezelfde toepassing geschikt als de afvalzakken van nieuw materiaal.”
Aangescherpte regelgeving
Paardekooper heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Maar het bedrijf ziet ook dat regelgeving wordt aanscherpt. Van der Pluijm: “Wij leveren veel van onze zakken aan België en in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari afvalzakken daar voor tachtig procent uit gerecycled materiaal bestaan. Daarnaast hebben wij als bedrijf het Plastic Pact getekend. Dit is een convenant met een groot aantal kunststof producerende bedrijven, distribiteurs en retailers en andere stakeholders in de markt. Een van de doelstellingen is dat in 2025 alle single use plastics die wij verkopen voor 35 procent gemaakt moeten zijn van gerecycled materiaal. Onze Powersterko-afvalzakken spelen een grote rol om die doelstelling te halen.”
Regelgeving in Nederland ontbreekt nog
In Vlaanderen worden de regels in het nieuwe jaar aangescherpt, maar in Nederland ontbreekt duidelijkheid omtrent die regelgeving vooralsnog. “Er gaan wel geruchten dat Nederland het voorbeeld van Vlaanderen gaat volgen, maar dat is op dit moment nog niet concreet. Feit is wel dat de Nederlandse regering ongetwijfeld mee zal kijken hoe het zich daar ontwikkelt. Wat ons betreft voeren ze dergelijke regels ook door in Nederland, aangezien het onnodig is om voor afvalzakken altijd nieuw materiaal te gebruiken.”
Van der Pluijm verwacht dat er in de komende jaren meer gerecyclede producten op de markt komen. “Het is alleen de vraag hoe snel die ontwikkeling gaat. Ik verwacht wel een positief effect en dat producten die gemaakt zijn van nieuwe materialen duurder worden en via wet- en regelgeving ook belast. De Europese Unie speelt hierin mogelijk ook een faciliterende rol, omdat hier ook het belang van recycling wordt onderkend.”
Intrinsieke motivatie
De focus van het investeren in duurzame producten, waaronder de afvalzakken, komt niet alleen door wetgeving, geeft Van der Pluijm te kennen. “Het is de intrinsieke motivatie van de organisatie om altijd te kijken naar duurzamere alternatieven voor onze verpakkingsoplossingen. Het is onze ambitie om de meest duurzame verpakker van Europa te zijn.”
Dat betekent dat de afvalzakken die niet gemaakt zijn van gerecycled materiaal langzaam in de ban gedaan worden. “Grotendeels wel. Voor een aantal specifieke toepassingen zijn er uitzonderingen, maar in het algemeen willen we volledig om.”
Schoonmaker merkt er niks van
Wat merkt tot slot de schoonmaker in zijn dagelijkse werkzaamheden ervan dat hij of zij een andere afvalzak gebruikt? “Helemaal niets”, zegt Van der Pluijm resoluut. “Die krijgt als ware een zelfde zak die geschikt is voor dezelfde toepassing. Alleen nu bestaat die zak voor minimaal tachtig procent uit gerecycled materiaal. Dat moet in elk geval een goed gevoel geven.”
Dit artikel is gesponsord door Paardekooper.