De certificering is voor Balanz Facilitair een fantastische bevestiging, zegt Bloem, die eindverantwoordelijk was voor het traject. “Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – wij noemen ze liever aanpakkers – aan het werk te helpen. Met deze certificering voldoen we aan de hoogste standaarden voor sociale en duurzame prestaties, verantwoordelijkheden en transparantie. Het is mooi dat wij nu onderdeel zijn van een community van gerenommeerde bedrijven die samen impact willen maken. Wij zijn het eerste bedrijf in de Nederlandse facilitaire branche met deze certificering, maar hopelijk worden dat er meer.”
Wat is een B Corp?
B Corp staat voor Benefit Corporation. Het label B Corp is een certificering voor profitbedrijven die worden beoordeeld op de impact op sociale- en milieuaspecten. Om een B Corp te worden, moeten bedrijven een uitdagend en uitgebreid certificeringsproces doorlopen. De B Corp-certificering wordt beoordeeld door B-lab en staat wereldwijd bekend als een prestatienorm voor bedrijven die voldoen aan de normen voor sociale duurzaamheid en milieuprestaties. Een B Corp is transparant in alles wat ze doen. Ze monitoren en zijn transparant over hun impact op de samenleving en het milieu en voldoen aan verantwoordingsnormen. Het credo luidt: using business as a force for good.
Prijs is vaak leidend
Balanz Facilitair heeft als doel gesteld om een verandering in de schoonmaakbranche te bewerkstelligen. Bloem: “De markt is vrij hard. In aanbestedingen hebben wij het vrij zwaar als de prijs een rol speelt. Wij concurreren niet op prijs. Ook uit noodzaak, omdat wij onze medewerkers betere begeleiding bieden en dat kost soms meer geld. Wij zijn vervolgens gaan onderzoeken welke opdrachtgevers wel bereid zijn te betalen voor onze dienstverlening. De overheid zet regelmatig (artikel 282) opdrachten uit die voorbehouden zijn aan sociale organisaties. En ook voor B Corp-bedrijven is prijs niet het belangrijkste. Wij zijn vervolgens gaan onderzoeken of B Corp-bedrijven geïnteresseerd zijn om met ons samen te werken. Tijdens dat onderzoek kwamen we erachter dat we zelf eigenlijk al een B Corp-bedrijf waren. Dat riep bij ons de vraag op: kunnen wij die certificering dan ook halen?”
Alles moet je overdragen
Zodoende begon het pittige verificatieproces, waarop Balanz Facilitair werd beoordeeld op haar impact op sociale- en milieuaspecten. “Het hele proces heeft bij elkaar ongeveer zestien maanden geduurd. In het begin vul je de assessment in. Voordat je die invult, zoek je al bewijslast om er zeker van te zijn dat de antwoorden kloppen die je invult. Alles wat je doet als organisatie moet je overdragen. Van het introductiehandboek voor de schoonmakers tot aan de directe communicatie naar je medewerkers en hoeveel je per maand aan gas en elektra verbruikt. Je moet alles zwart op wit aantonen.”
Met deze certificering voldoen we aan de hoogste standaarden voor sociale en duurzame prestaties, verantwoordelijkheden en transparantie.
Nadat de assessment was ingevuld, volgde een audit. Bloem: “De audit duurde ongeveer vier maanden. Daarbij wordt je over alles om bewijslast gevraagd en her en der waren er aanvullende vragen. Toen we vervolgens het verlossende bericht kregen dat wij de benodigde punten hadden behaald, was iedereen als vanzelfsprekend heel enthousiast. De CEO van Vebego, Ton Goedmakers, belde mij. Hij zei dat hij het ook had laten onderzoeken of Vebego het certificaat bedrijfsbreed kon halen, maar dat was toen nog niet haalbaar. Als gespecialiseerde dochteronderneming lukte het ons wel. De eerste stap is gezet. Vebego Cleaning Services gaat waarschijnlijk snel volgen.”
Unieke prestatie
Om het certificaat te halen moeten organisaties minimaal 80 punten halen op de B Impact Assessment. Balanz Facilitair behaalde er 84,8. Bloem: “Voor mij voelt het als hakken over de sloot, maar zo ziet B-lab het absoluut niet. Het is een unieke prestatie, maar je weet tegelijkertijd ook waar je verbeterpunten zitten als organisatie. Uiteindelijk gaat het niet om het certificaat, maar wat je doet als organisatie. Het certificaat geldt als het bewijs voor je doen en laten.”
Duurzaamheid verbeteren
Bloem ziet dat er met name ruimte voor verbetering is op de p van planet. “Wij zijn een heel sociaal bedrijf. Daar is alles bij ons op gefocust. Maar op het gebied van milieu kunnen wij nog stappen zetten. Wij maken nu her en der nog schoon met afbreekbare chemische middelen, maar wij gaan ook voor dit kleine aandeel kiezen voor een duurzame lijn. Onze afvalzakken worden nog gemaakt van nieuw plastic. Ook dat gaan we veranderen. Ook gaan we kritisch kijken naar onze gebouwen. Kunnen we ze beter isoleren? Onlangs hebben wij al het beleid aangenomen dat al onze nieuwe auto’s elektrisch zijn. Dat zijn heel tastbare stappen om te doorlopen.”
Doorlopend proces
Het B Corp-certificaat is drie jaar geldig en ieder jaar moet Balanz Facilitair de B Impact Assessment opnieuw doorlopen. “Wij moeten voortdurend laten zien waarmee we bezig zijn, maar ook wat we veranderen. En dat is goed ook, want het houdt ons scherp. Het proces heeft mij ongeveer zevenhonderd uur gekost, maar het is een prestatie geweest van heel de organisatie. Het is een continu proces, zeker geen project. Ik hoop dat wij hiermee een voorbeeld zijn voor de schoonmaakbranche. En ik hoop ook dat klanten gaan inzien dat schoonmaak geen kostenpost is, maar juist heel veel oplevert. Met de keuze voor Balanz maak je als opdrachtgever echt het verschil.”