Campagne #ikzitklem vraagt dringend aandacht voor personeel sociaal ontwikkelbedrijven

Campagne #ikzitklem vraagt dringend aandacht voor personeel sociaal ontwikkelbedrijven

De bestaanszekerheid van veel medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven staat, vanwege de inflatie, onder grote druk. De ruimte om daar daadwerkelijk iets te doen is klein, want ook directeuren en wethouders die de situatie graag willen aanpakken, zitten gevangen tussen regels en ruimte. Daarom lanceert Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, de campagne #ikzitklem

Afhankelijk zijn van een financiële bijdrage van familie, omdat je anders niet meer rond kan komen. Een slechte gezondheid door de stress over of je de rekeningen nog wel kunt betalen. Of een baan in de nachtdienst aannemen voor net iets meer geld, maar daardoor niet meer de begeleiding krijgen die je nodig hebt. Zomaar wat voorbeelden van situaties waar medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven mee worstelen, zo geeft Cedris aan. De campagne #ikzitklem is opgezet om de aandacht te vestigen op hun situatie.

Verhalen delen

In de campagne delen medewerkers, directeuren en betrokken wethouders van de sociaal ontwikkelbedrijven waarom zij klem zitten, en wat ze daarvan vinden. "Het probleem is op dit moment nog veel te onzichtbaar. De worsteling die veel mensen bij sociaal ontwikkelbedrijven meemaken, wordt nog veel te weinig gezien en erkend. In deze campagne geven we een podium aan die verhalen", legt Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem uit. De verhalen staan op de campagnewebsite www.ikzitklem.nu en worden verspreid via sociale media als LinkedIn en Twitter, met de #ikzitklem. De vereniging hoopt dat aan de hand van deze verhalen de dialoog wordt gestart op de werkvloer en daarbuiten, ook in de politiek.

Systeem zit vast

"Het is onacceptabel dat de medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven niet kunnen rondkomen. Diverse partijen willen graag betere arbeidsvoorwaarden bieden, maar zijn hiervoor ook afhankelijk van de financiën van de gemeenten en het Rijk. Ook die hebben te maken met kaders, waardoor geen ruimte is voor verbetering. Kortom, het hele systeem zit muurvast." Hij vervolgt: "Werk geeft waarde en mogelijkheden om je te ontwikkelen en dat verdient ieder persoon. Maar het is wel noodzakelijk dat werk dan ook lonend is. Het mag niet zo zijn dat mensen een bijdrage aan de maatschappij leveren, maar zelf de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Daarom moeten we gaan zorgen dat we met elkaar uit de klem komen.”

Werknemers nemen graag deel aan vitaliteitsprogramma's

Werknemers nemen graag deel aan vitaliteitsprogramma's

Uit onderzoek blijkt dat 69 procent van de medewerkers die deelnemen aan vitaliteitprogramma's zich beter voelt, met meer energie en een betere fysieke conditie als belangrijkste voordelen. Daarnaast voelen werknemers met toegang tot vitaliteitsprogramma's zich gelukkiger, fysiek en mentaal fitter en zijn ze vaker geneigd hun werkgever aan anderen aan te bevelen.

Nieuwe subsidieregelingen voor laden elektrische bedrijfswagens

Nieuwe subsidieregelingen voor laden elektrische bedrijfswagens

Bedrijven kunnen binnenkort gebruikmaken van twee nieuwe subsidieregelingen die zijn bedoeld om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen. Het aantal elektrische bestel- en vrachtwagens in Nederland groeit en daarom zijn er ook steeds meer laadmogelijkheden voor de transportsector nodig.

Nieuw initiatief Caparis: de Caparis CityHub Leeuwarden

Nieuw initiatief Caparis: de Caparis CityHub Leeuwarden

Samen met CWS Hygiene, Heijmans en de Gemeente Leeuwarden introduceert Caparis een nieuw project: de Caparis CityHub Leeuwarden. Dit initiatief bundelt alle leveringen voor de binnenstad, waarna medewerkers van Caparis de goederen emissievrij bezorgen met elektrische bakfietsen, scooters en auto's.

Gom, Erasmus Universiteit en BIG 'R reduceren 63 procent afval

Gom, Erasmus Universiteit en BIG 'R reduceren 63 procent afval

Gom, haar opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam (Real Estate & Facilities) en impactcentrum BIG 'R (verbonden aan de EUR) sloegen vorig jaar de handen ineen om het gedrag van campusgebruikers positief te beïnvloeden en met elkaar het zwerfafval op de campus van de EUR te verminderen. Door de inzet van de op maat gemaakte interventies, werd het zwerfafval in de ruimtes van Langeveld Building met maar liefst 63 procent gereduceerd.