Ondanks lange rijen in de supermarkt is statiegeld op blikjes een succes

Ondanks lange rijen in de supermarkt is statiegeld op blikjes een succes

Sinds april zit er niet alleen statiegeld op flessen, maar ook op blikjes. En ondanks de ergernissen die dit oplevert in de supermarkten, blijkt dat de maatregel nu al een positief effect heeft op het aantal blikjes in de natuur.

In het tweede kwartaal was er een afname te zien van maar liefst 55 procent aan blik in zwerfafval. In juni was die afname zelfs 64 procent ten opzichte van maart dit jaar. Deze cijfers zijn bekendgemaakt door statiegeldonderzoeker Dirk Groot. Met zijn bedrijf Zwerfinator ruimt hij de natuur en het straatbeeld op, waarbij ze alles dat ze oprapen documenteren. Zo heeft hij een schat aan data verzameld, waarmee hij bedrijven en overheden adviseert. Ook Rijkswaterstaat neemt zijn cijfers mee in haar halfjaarlijkse rapportages.

Beschadigde blikjes

Terug naar de blikjes. In televisieprogramma Kassa legt Groot uit hoe de duurzaamheidsmaatregel in de praktijk uitpakt. Veel mensen gooien namelijk nog steeds uit gewoonte hun blik op straat, maar het verschil is dat dit nu door andere mensen wordt opgeraapt voor het statiegeld. Het grootste deel van het blik dat Groot nu nog op straat tegenkomt, is dan ook blik zonder statiegeld of blikjes die te zeer beschadigd zijn. Bij die laatste categorie heeft de onderzoeker trouwens wel vraagtekens. Mensen hebben immers wel het statiegeld betaalt, dus hoe juist is het dat ze dit niet meer kunnen terugkrijgen? En wat gebeurt er met het geïncasseerde geld dat bedrijven niet meer hoeven uitkeren? Het statiegeld is immers bedoeld als duurzaamheidsmaatregel, niet om winst op te maken.

Irritatie in supermarkten

Dat de maatregel werkt, is niet erg verrassend. Toen het statiegeld op flesjes werd ingevoerd in juli 2021, was een gelijksoortige afname aan flesjes in het zwerfafval te zien. Deze daling is het afgelopen jaar gestagneerd, dus hoe dat gaat voor blik is nog afwachten. Al met al is de maatregel dus een succes, ook al zorgt hij voor irritatie in de supermarkt. Van kleverige tassen en handen tot lange wachtrijen bij de statiegeldautomaat. De automaten zelf moeten ook meermalen per dag schoongemaakt worden, want open blikjes laten nu eenmaal resten drank achter.

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.

Jeannot Peijen zet in op duurzaamheid bij EW Facility Services

Jeannot Peijen zet in op duurzaamheid bij EW Facility Services

Jeannot Peijen is eerder dit jaar aangesteld als sustainability manager bij EW Facility Services. De schoonmaakdienstverlener wil de komende jaren flinke stappen blijven zetten in duurzaamheid en heeft de nieuwe functie daarom gecreëerd. Het doel is om de ecologische voetafdruk verder te verminderen en nog meer in te zetten op sociale programma's voor de medewerkers.

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.