Wecovi en TranZero maken toiletten schoon met de Wecoline BubbleFlush: "Het lijkt net of de ghostbusters aan komen zetten"

Wecovi en TranZero maken toiletten schoon met de Wecoline BubbleFlush: "Het lijkt net of de ghostbusters aan komen zetten"

Schoonmaken met water. Dat is het credo van Wecovi. Oftewel, schoonmaken zonder chemische producten. De schoonmaakpartner kon de kantoorschoonmaak al bijna volledig chemievrij bieden. Het laatste puzzelstukje lijkt nu gelegd met de komst van de toiletreiniger BubbleFlush. "Het lijkt net of de ghostbusters aan komen zetten bij het toilet", aldus commercieel directeur bij Wecovi Derik Landman.

We zitten aan tafel met het team dat van de Wecoline BubbleFlush in rap tempo een succesverhaal wil maken. Hun samenwerking begon bij de Tell Me More-dagen van schoonmaakbedrijf CSU in 2021. Op dit innovatie-evenement kwam Marco Vegers, senior accountmanager voor de Benelux bij Wecovi, aan één tafel te zitten met Dennis Luiten. Luiten, medebedenker en mede-eigenaar van TranZero, presenteerde de BubbleFlush, werd de winnaar van de innovatiedag en trok direct de aandacht van Vegers. Die riep over tafel of Luiten al een distributeur had. Zo ging het balletje rollen.


Van tandenborstel tot toiletreiniger

Het meest grappige van het verhaal? Luiten wist bij het bedenken van de Wecoline BubbleFlush nog niet dat hij goud hij in handen had. Het apparaat is geboren uit zijn dagelijkse frustratie over het schoonmaken van het toilet en - je raadt het niet – een idee voor een innovatieve tandenborstel. Dat behoeft wat uitleg. Luiten: “Mijn beste vriend Hidde en ik zijn eind 2018 begonnen met het ontwikkelen van een tandenborstel. Daar zijn we tot midden 2019 mee bezig geweest. Ondertussen irriteerde ik mij aan het toilet thuis, met name aan de sifon. Ik denk dat iedereen het probleem wel herkent dat daar gemakkelijk vervuiling in blijft zitten. Dat zie je en dat irriteerde me. Ik ben thuis degene die dan gaat schrobben of met schoonmaakmiddelen aan de slag gaat. Maar dat is natuurlijk rommel, allemaal chemie. Ik vroeg me toen af of we een paar componenten zoals we die bedacht hadden voor die tandenborstel, hiervoor konden gebruiken. Hidde en ik hebben na een avondje praten geconcludeerd dat dat moest kunnen.”

Op gesprek bij CSU

De vrienden staken de handen uit de mouwen en binnen no time lag er een mock-up: een eerste prototype, een door hun zelf samengebouwde versie op basis van allerlei losse componenten. Luiten: “Eigenlijk niet meer dan wat printplaten op een plank hout en wat losse onderdelen en draden. Daarmee zijn we gaan testen. Dat werkte zo verschrikkelijk goed dat we vonden dat we er meer mee moesten doen. We hebben toen een klantvalidatie gedaan bij een aantal schoonmaakbedrijven in Nederland. Met CSU hebben we direct een heel leuk gesprek gehad. Toen begon pas een beetje te dagen wat wij aan het oplossen waren. Wij hadden thuis een frustratie. Maar we wisten niet dat in de professionele markt dit echt al jaren een heel groot probleem is. Dat alleen zware zuren en heel hard schrobben kunnen zorgen dat het toilet wordt bijgehouden. We hebben bij hen een test gedaan eind 2020 met die printplaat. We hebben het toilet toen helemaal schoon gekregen. Waar ze normaal gesproken een dieptereiniging op loslieten, deden wij datzelfde in een minuut tijd gewoon met het water dat in het toilet aanwezig was.”

Wij hadden thuis een frustratie; we wisten niet dat in de professionele markt dit echt al jaren een probleem is

Duurzaam schoonmaken

De BubbleFlush maakte indruk. Het sleutelwoord hierbij is duurzaamheid. Luiten: “Ons product triggerde CSU, omdat hij het vervuilingsprobleem oplost op een heel milieuvriendelijke manier. Zij spreken over een besparing van anderhalve liter sanitairreiniger per toilet per jaar door de Wecoline BubbleFlush.” Vegers vult aan: “We willen allemaal het milieu sparen, we willen geen verpakkingen en we willen mensen zo min mogelijk aan chemie blootstellen. De BubbleFlush realiseert dit allemaal.”

Kruimeldief vol elektronica

De Wecoline BubbleFlush heeft iets weg van een kruimeldief en zit vol elektronica. Ook bij het ontwerp is rekening gehouden met duurzaamheid. Landman pakt het apparaat erbij: “Je ziet hier schroefjes. Dat betekent dat we onderdelen kunnen vervangen in plaats van dat we het hele apparaat moeten weggooien.” Luiten vult aan: “Eerst zouden we binnenin een deel verlijmen om hem waterdicht te maken. Repareren ging ten koste van de behuizing. Hij is nu volledig te demonteren. Het plastic zelf is recyclebaar. Dat geldt ook voor de accu. Een accu is altijd opgebouwd uit cellen. De cellen die wij gebruiken komen uit de auto-industrie. Die industrie is enorm in opkomst en voor het recycleproces van dat soort accu’s stampen ze op dit moment al de ene na de andere fabriek uit de grond. Omdat wij voor dat specifieke formaat cel kiezen, weten we al dat we voor onze accu gebruik kunnen maken van die recyclestroom. Zo denken we over ieder component na. Want we zijn ons er heel erg van bewust dat als je enerzijds milieutechnische zaken oplost, je niet anderzijds een grote voetprint moet achterlaten.”

Vervuiling eraf trillen

Dan de hamvraag: hoe werkt de Wecoline BubbleFlush? Luiten legt uit: “Je steekt hem in het toiletwater en drukt op de knop. Voorin zit een metalen element dat op hoge frequentie – ultrasoon - kan trillen. Die trilling breekt het water in het toilet, waardoor er luchtbelletjes ontstaan. Die belletjes worden zo groot dat ze imploderen en er een hoge waterdruk ontstaat. Dat gebeurt ook waar de kalkaanslag zit, waardoor die loslaat. Dat zie je niet, want de luchtbelletjes zijn heel klein. Ook de vervuiling die je niet ziet, heel lichte kalkaanslag die net begint aan te slaan, verwijder je. Je ziet wel dat het water troebel wordt, doordat de aanslag in het water komt. Dat spoel je vervolgens gewoon door.”

Bubbelen en doorspoelen

De naam BubbleFlush is dus goed gekozen: bubbelen en doorspoelen. De theorie klinkt logisch. Om te kijken of het in de praktijk zo uitpakt, moet er getest worden. Luiten: “We hebben testen gedaan bij klanten van CSU op vierentwintig locaties. Laatst gingen twee schoonmakers ermee aan de slag. We legden uit dat je het apparaat het toilet moet laten schoonmaken. De één ging toch schrobben. Hij gebruikte hem alsof het een borstel was. De ander liet het apparaat voor hem werken. Hij kwam terug en vertelde dat hij het toilet zelf nooit zo schoon krijgt. Vervolgens liet de eerste man zien hoe hij het toilet normaal schoonmaakt. Hij pakte de toiletborstel, ging gebukt staan en begon met schrobben. Dat is echt een lichamelijke inspanning. De BubbleFlush hang je erin en dan is het een druk op de knop. De lichamelijke belasting heb je helemaal niet meer.”


Bleek maakt wit, niet schoon

Vegers heeft ook een aantal testen uitgevoerd. “Wat je elke keer ziet, is dat er op het toilet al vervuiling is opgebouwd. Dan sta je daar bij de klant en lijkt het of het werk niet goed is gedaan. Maar het blijkt dus dat dat niet goed gedaan kan worden, ongeacht wat schoonmaakmedewerkers voor middelen gebruiken. Vervuiling bouwt toch op. Vooral in zorgcentra is dat een probleem. Daar krijgen ze heel veel medicatie door het toilet. En die kalklaag die opbouwt is een soort schuurpapier, waar alles aan blijft hangen. Dat verkleurt en dat zien we. Als je bijvoorbeeld schoonmaakt met bleek, maak je de aanslag wit, maar je haalt deze niet weg.”

Vervuiling van tien jaar gaat niet weg

Luiten haakt daarop aan: “Met de Wecoline BubbleFlush halen we de vervuiling echt weg. Er zijn zeker ook toiletten die we niet schoon kregen in een minuut. En soms ook niet in vijf minuten. Er is een grens aan alles, dus daar zijn we heel realistisch in. Vervuiling van tien jaar krijg je niet weg. Vervuiling van een jaar is heel spannend. Maar vervuiling die zich weet op te bouwen ondanks het bijhouden van het toilet, die krijgen we wel weg. We krijgen het toilet beter schoon dan elke andere vorm van reiniging die nu voorhanden is, zonder de lichamelijke inspanning, zonder het milieu te belasten en zonder die hele keten van chemie te moeten opstarten.”

Er is een grens aan alles, daar zijn we heel realistisch in

Stop in het toilet

Met een minuutje een schone pot. Maar hoe zit het met de rest van het toilet? Luiten: “Water is het transportmiddel van de trillingen. Om in de sifon te reinigen of net daarboven, kun je gewoon doortrekken. Als je het hele toilet wilt reinigen, hebben we een waterstop. Die duw je in de sifon. Vervolgens trek je door, zodat het waterniveau omhoogkomt en je het hele toilet kunt reinigen. Wanneer je klaar bent, trek je de stop eruit en het water loopt weer weg. De bril moet je dan alleen nog schoonmaken met een rood doekje met ozonwater. Want ozonwater kan overal perfect schoonmaken, behalve ín het water. Daardoor sluit de Wecoline BubbleFlush perfect aan bij de lijn die ze bij Wecovi al hebben. Dat is ook wat Marco direct zag.”

Kantoren chemievrij schoonmaken

Die uitspraak licht Vegers graag toe: “Ik durf keihard te zeggen dat je kantoren volledig chemievrij kunt schoonmaken met de combinatie van producten die we nu hebben. Het ozonwater van Tersano, Bright 'n Waterpads voor chemievrij vloeronderhoud, Nordic Ecolabel mircovezeldoeken en nu de Wecoline BubbleFlush. Het toilet was het laatste onderdeel in het kantoor dat we nog niet met alleen water konden reinigen. Dat kunnen we nu met de BubbleFlush wel. Dat is echt duurzame schoonmaak!”

Exclusief partnerschap

TranZero en Wecovi zijn een exclusief partnerschap aangegaan. Luiten: “Wecovi heeft veel kennis van de markt. Bij ons stopt het bij onze voordeur en bij hen begint het daar juist. Dat hele proces naar de keten, naar de klanten en het herkennen in welke richtingen je moet denken. Zij hebben daardoor ook een heel belangrijke rol gespeeld in het vervolmaken van het product. Wij hebben een erg mooie samenwerking die veel verder gaat dan producent en distributeur. We werken op hoog niveau samen. Echt een partnerschap.”

Je moet je nek durven uitsteken

Van alledaagse frustratie naar succesverhaal

De volgende stap is de Interclean en vervolgens de markt op. Interesse is er al. Landman vertelt: “Distributeurs, schoonmaakbedrijven, gebouweigenaren en grote academische ziekenhuizen hebben al gereageerd. Dat terwijl het verhaal pas mondjesmaat is gedeeld.” Vegers: “CSU heeft ook al diverse aanvragen gehad. Verder zullen wij veel aandacht besteden aan schoonmaakbedrijven die kennis willen maken met onze duurzame combinatie aan producten, inclusief de BubbleFlush. De schoonmaakgroothandel is ook heel belangrijk voor ons, want dat is onze verdeelsleutel in Europa.” Dat zijn spannende stappen, maar beide partijen hebben er het volste vertrouwen in dat de Wecoline BubbleFlush een succesverhaal wordt. Productmanager Dannique Nijboer: “Je moet je nek durven uitsteken, net als we bij Tersano hebben gedaan. Dat kost even, maar dan…”

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Wanneer verliezen schoonmaakmiddelen hun werking?

Vaak letten we er niet op, maar veel producten die we in huis halen hebben een houdbaarheidsdatum. Bij eten en drinken is het vaak wel duidelijk wanneer ze verder over de datum zijn, maar dat is bij veel andere producten minder duidelijk zichtbaar. Zo ook bij schoonmaakmiddelen. Ze zijn vaak wel even houdbaar, maar uiteindelijk verliezen ook deze middelen hun effectiviteit.

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

Blog Jacques van den Wijngaard: Siliconen, wat zit erachter?

In een serie artikelen bekijk ik achtergronden rondom een chemisch product of proces. In deze derde blog gaat het om siliconen, de wonderen van de chemie: olie, vet of rubber, gemaakt van zand!

VSR publiceert resultaten onderzoek over microplastics bij wassen van microvezel

VSR publiceert resultaten onderzoek over microplastics bij wassen van...

In een oriënterend vooronderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat er, net als bij het wassen van consumententextiel, ook microplastics vrijkomen bij het wassen van microvezelmaterialen die gebruikt worden in de professionele schoonmaak. Omdat er behoefte is aan meer informatie over dit onderwerp, heeft de Technische Commissie van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) naar aanleiding hiervan een verkennend onderzoek geïnitieerd.

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceert tijdbesparende OptiServe Toiletpapier Systeem

Tork lanceerde deze week het Tork OptiServe Toiletpapier Systeem. Het systeem bestaat uit hulsloos toiletpapier. Dit zorgt voor veel minder afval in vergelijking met traditionele systemen die gebruik maken van kartonnen hulzen. Hiermee verbetert het de efficiëntie van facilitair managers en hun teams en vermindert het de impact op het milieu.