Al langer worden bacteriologische reinigingsmiddelen verkocht om met ‘goede’ bacteriën, of wel probiotica (mico-organismen), vuil van oppervlakken te verwijderen. In de gezondheidszorg bestaat nog de nodige reserve tegenover probiotica, vooral als het gaat om het desinfecteren van oppervlakken.
De commissie voor ziekenhuishygiëne en infectiepreventie van het Robert Koch-instituut in Berlijn heeft onlangs een update gepubliceerd waarin positiever wordt gesproken over reinigen met probiotica. HeiQ schrijft daarover in het persbericht, gebaseerd op de richtlijn van het Koch-instituut: “De toepassing van probiotica op oppervlakken in medische zorginstellingen is een interessante ontwikkeling, omdat probiotische bacteriën een langdurige en stabiele microbioom creëren, terwijl een desinfectie maar kort effectief is.”
Volgens HeiQ Materials AG hebben door het Koch-instituut geraadpleegde onderzoeken aangetoond dat reinigen van oppervlakken met behulp probiotica in plaats van klassieke (chemische) reinigingsmiddelen ertoe heeft geleid dat het aantal ziekenhuisinfecties meer dan gehalveerd is, van 4,8 naar 2,3 procent.
Realistisch nadenken
In 2018 reageerde de Vereniging Schoonmaak Research al in een publicatie van Service Management op probiotica. Of, zoals de VSR ze liever noemt, bacteriologische reinigingsmiddelen. Schoonmaakmiddelen waar goede bacteriën aan zijn toegevoegd die organische vervuiling afbreken tot voeding en er daardoor voor zouden zorgen dat de slechte (ongezonde of stinkende) bacteriën zich minder of niet meer kunnen vermeerderen. “Bij de juiste toepassing is het een perfect product, maar blijf realistisch nadenken. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo.”
Lange tijd zijn werk doen
Op plekken waar veel organische vervuiling (zoals urine en ontlasting) aanwezig is, waar het middel goed nat in gezet kan worden én waar het een langere tijd zijn werk kan blijven doen, werken de middelen het best, concludeerde VSR destijds. De bacteriologische middelen bieden vooral meerwaarde in drukbezochte sanitaire ruimtes, zoals op scholen, stations, vliegvelden en in evenementenhallen. “Als er voldoende voedingsbodem, dus organische vervuiling, voor de bacteriën aanwezig is, dan blijven ze actief getriggerd om steeds hun werk te blijven doen.”
Alleen organische vervuiling
De bacteriologische middelen pakken alleen organische vervuiling aan, dus voor anorganische zaken als kalkaanslag, stof of zand heb je andere reinigingsmiddelen, of manuele actie nodig. VSR: “Zodra de bacteriologische reinigingsmiddelen in aanraking komen met andere schoonmaakmiddelen, zoals een desinfectans of zuur middel, zal de werking afgezwakt worden. De bacteriesporen gaan dan dood, die kunnen daar niet tegen.”