Hoe kun je lichamelijke overbelasting tijdens het schoonmaakwerk voorkomen?

Hoe kun je lichamelijke overbelasting tijdens het schoonmaakwerk voorkomen?

Maar liefst twee op de vijf werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijk belastend werk. Schoonmaak valt daar ook onder. Dat komt bijvoorbeeld doordat je tijdens het werk veel dezelfde bewegingen maakt, doordat je vaak moet bukken en soms zwaar moet tillen. Hoe voorkom je overbelasting?

Om lichamelijke overbelasting tijdens het schoonmaakwerk te voorkomen, is het volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) belangrijk om als werkgever én werknemer gezamenlijk na te gaan wat je kunt doen om lichamelijke belasting te verminderen. Maak veilig en gezond werken onderdeel van de dagelijkse werkroutine.

Risico’s in kaart brengen en minimaliseren

Start met het in kaart brengen van alle risico’s op het gebied van lichamelijke belasting op de werkvloer. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk en stelt een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) op. Raadpleeg het Stappenplan Lichamelijke Belastingvan het ministerie SZW om tot een gerichte aanpak te komen. Nadat de risico’s duidelijk zijn, kunnen er maatregelen getroffen worden om deze te minimaliseren. Onderzoek of je de oorzaak van de lichamelijke overbelasting kunt wegnemen en volg daarbij de TOP-strategie.

Technische maatregelen

Kijk eerst met welke technische maatregelen de bron van lichamelijke overbelasting kan worden weggenomen, zodat werknemers gezonder kunnen werken. Denk aan machines of hulpmiddelen om het werk lichter te maken, zoals een rugstofzuiger voor het stofzuigen van trappenhuizen of een schrobzuigrobot in grote hallen. Als dat niet kan of niet genoeg is, kijk je naar…

Organisatorische maatregelen

Overweeg of aanpassing van het werkproces mogelijk is. Onderzoek daarnaast of werknemers zware met minder zware taken kunnen wisselen of meer pauzes kunnen nemen. Als dat ook niet kan of onvoldoende is, volgen…

Persoonsgebonden maatregelen

Biedt maatwerk oplossingen, individuele adviezen voor uitvoering van taken of individuele aanpassingen in de functie van een werknemer. Voorlichting en training zorgen ervoor dat werknemers de risico’s herkennen en weten wat de maatregelen hen opleveren. Pas voorlichting en training altijd toe in combinatie met technische en/of organisatorische maatregelen. Het toepassen en opvolgen van de maatregelen is een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemers.

Voor meer informatie en handige tools rondom lichamelijke belasting, kun je terecht op het Arboportaal van het ministerie SWZ.

Meer weten? Lees dan ook eens:

Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Vorige week vrijdag 27 september 2024 was het officieel: de eerste herfst storm van 2024! Er werden windvlagen gemeten van boven de 90 kilometer per uur (25 meter p/sec). En dat heeft impact op iedereen die werkt op hoogte.

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte door

Werken in de warmte: zo komen schoonmakers en glazenwassers de hitte...

Is het dan eindelijk echt zomer in Nederland? Maar hoe zit het ook alweer met hitte en werk? En hoe houd je je hoofd koel tijdens het schoonmaken of glazenwassen?

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met...

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).