Blog Nationaal Toiletonderzoek 2023: De negatieve impact van een vieze toiletborstel 

Blog Nationaal Toiletonderzoek 2023: De negatieve impact van een vieze toiletborstel 

In de nazomer van dit jaar mocht ik voor derde keer op pad als onderzoeker voor het Nationaal Toiletonderzoek. Bepakt en bezakt met meerdere testdoosjes, gevuld met dipslides waarmee bacteriën en ziektekiemen kunnen worden vastgelegd, ging ik goedgehumeurd op pad. Vorig jaar werd ik aangenaam verrast door de opkomst van contactloze kranen. Vanuit het oogpunt van hygiëne een goede ontwikkeling, want door contactloos handen wassen wordt de overdracht van bacteriën van kraan naar hand tot een minimum beperkt.

Naast het testen van bacteriën op vier verschillende oppervlakken (spoelknop, toiletbril, deurknop en kraan) speelt tijdens het onderzoek ook de netheid van openbare toiletten en de status van het sanitair een belangrijke rol. Deze zijn immers van invloed op de totale hygiënebeleving. Een attribuut dat ik bijna op ieder toilet aantrof is een toiletborstel. Soms kraakwit en schoon of van RVS met een mooi zwarte borstelkop. Maar ik heb ook heel vieze varianten gezien, vaak met poep- en/of kalkresten in de borstel of toiletborstelhouder.

Onderschat de impact niet

Ik denk dat wordt onderschat wat de negatieve impact kan zijn, want zo’n smerig ogende toiletborstel draagt zeker niet bij aan een hygiënische uitstraling. Bezoekers kunnen het toilet als onrein beschouwen en terughoudend zijn om het te gebruiken. Daarnaast kan een vervuilde toiletborstel nare geurtjes vasthouden en verspreiden, waardoor het toilet onaangenaam ruikt. Dit alles kan leiden tot ongemak bij gasten. In openbare gelegenheden, restaurants of hotels kan een vies toilet de gastvrijheid en het imago van de instelling aantasten. En dat kan zelfs invloed hebben op de klanttevredenheid en de reputatie van je bedrijf. 

Deze toiletborstels verdienen wel wat meer aandacht.
Deze toiletborstels verdienen wel wat meer aandacht.

Tips voor een schone toiletborstel 

Het mag duidelijk zijn, een vies toilet heeft aanzienlijke gevolgen op het gebied van hygiëne, comfort, gezondheid en sociale perceptie. Het is belangrijk om toiletten en de toiletborstel regelmatig schoon te maken, te onderhouden en tijdig te vervangen om problemen te voorkomen en een positieve, gastvrije omgeving te behouden. Vier tips voor een schone toiletborstel:  

  1. Stromend water: Spoel de toiletborstel grondig af onder stromend water om zoveel mogelijk resten en vuil te verwijderen. 
  2. Desinfecteer de toiletborstel: Vul een emmer met een mengsel van warm water en een desinfecterend schoonmaakmiddel. Laat de toiletborstel enkele minuten in het mengsel weken om bacteriën te doden. 
  3. Laten drogen: Laat de toiletborstel volledig drogen voordat je deze weer in de houder plaatst. Het is belangrijk dat de borstel volledig droog is om schimmelvorming te voorkomen. 
  4. Schoonmaak van de houder: Vergeet niet om ook de houder van de toiletborstel schoon te maken. Reinig deze regelmatig om te voorkomen dat zich daar vuil en bacteriën ophopen. 

Arjan Bolink, Manager Marketing en Communicatie bij Facility Trade Group

Toiletten in warenhuizen voor 40 procent schoon

Toiletten in warenhuizen voor 40 procent schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In warenhuizen vind je in 40 procent van de gevallen een schoon toilet.

41 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon bevonden

41 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon bevonden

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. Op toiletten in openbare gebouwen zit je 41 procent van de tijd goed.

Kans van 39 procent om in een restaurant op een schoon toilet te belanden

Kans van 39 procent om in een restaurant op een schoon toilet te...

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de horeca maten de testers dit jaar 39 procent schone toiletten.

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de gezondheidszorg is dit jaar 60 procent van de toiletten schoon bevonden.