Generatiepact pakt vooral goed uit voor ouderen met hoog salaris

Generatiepact pakt vooral goed uit voor ouderen met hoog salaris

Het generatiepact pakt vooral positief uit voor ouderen met een hoog salaris, zo blijkt uit promotieonderzoek van Albert Rutten van de Tilburg University. Het generatiepact is een regeling waarmee werknemers vanaf een bepaalde leeftijd minder kunnen gaan werken. Op deze manier kunnen oudere werknemers gezonder de eindstreep halen en komt er meer ruimte voor de jongere generatie. Zo is het idee. Maar in de praktijk profiteren vooral welgestelde ouderen van de regeling, aldus Rutten.

Het generatiepact komt sinds 2014 voor in verschillende cao’s. Ook in de schoonmaak-cao zit een generatiepact. Hierin wordt beschreven dat oudere werknemers geleidelijk aan hun uren kunnen afbouwen onder gunstige voorwaarden. Zo halen zij gezonder hun pensioen en maken ze ruimte voor starters op de arbeidsmarkt. Zo zou het generatiepact bijdragen aan de oplossingen voor twee grote maatschappelijke problemen: de vergrijzing en de moeilijke arbeidspositie van starters.

Niet de verwachte resultaten

Dat is de theorie. Maar zo blijkt het in veel gevallen niet uit te pakken. Rutten onderzocht het in zijn proefschrift Essays on Work and Retirement, samen met zijn promotoren Daniël van Vuuren en Marike Knoef. Daarvoor onderzochten zij de effecten van het generatiepact bij meer dan dertig Nederlandse gemeenten.

Wat bleek? Het pact werkt niet voor iedereen. Welgestelde ouderen profiteren, maar jongeren en oudere werknemers met een lager inkomen hebben er weinig baat bij. Voornamelijk die eerste groep maakt namelijk gebruik van de regeling, terwijl juist de werknemers met zware beroepen en lagere lonen gebaat zouden zijn bij een verlaagde werkdruk aan het einde van hun loopbaan. Ook heeft het pact niet de verwachte resultaten voor jongeren. Het leidt niet tot meer werkgelegenheid voor hen en ze klimmen ook niet sneller op de carrièreladder.

Draagvlak

Ziet Rutten voordelen aan de regeling nu die niet lijkt te doen wat werd beoogd? Als we kijken naar de beleidsmotivatie moeten we inderdaad concluderen dat de doelen slechts deels worden bereikt,” aldus Rutten. “Tegelijkertijd kan het generatiepact wel het nodige draagvlak creëren onder grote groepen ouderen die langer moeten doorwerken. Dit draagvlak is niet simpel in een kosten-batenanalyse te vatten, maar wel belangrijk voor beleidsmakers om mee te nemen.”

Lees ook:

Onderzoek FNV: "Eerder stoppen bij zwaar werk moet mogelijk blijven"

Onderzoek FNV: "Eerder stoppen bij zwaar werk moet mogelijk blijven"

70 procent van de mensen die zwaar werk hebben, denkt dat werk niet vol te houden tot de pensioengerechtigde leeftijd. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de FNV. Ook blijkt dat het overgrote deel (79 procent) van de kiezers van NSC, BBB, VVD en PVV een voortzetting van het vroegpensioen voor zwaar werk te willen.

Eindrapport RAS 'Onderzoek oplopende leeftijd' in relatie tot werklast en productiviteit beschikbaar

Eindrapport RAS 'Onderzoek oplopende leeftijd' in relatie tot...

In opdracht van sociale partners heeft RAS een onderzoek laten uitvoeren met de vraag of met de oplopende leeftijd van schoonmakers de werklast voor schoonmakers toeneemt en de productiviteit afneemt. Dit onderzoek is de afgelopen periode uitgevoerd door Déhora. Inmiddels is het eindrapport opgeleverd.

Werkgevers en vakbonden toch in gesprek over vroegpensioen

Werkgevers en vakbonden toch in gesprek over vroegpensioen

De huidige regeling voor vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep loopt eind volgend jaar af. Daarom zaten de werkgeversorganisaties en de vakbonden om tafel om te praten over daarna. De FNV was weggelopen uit de onderhandelingen, maar besluit nu toch weer om aan tafel te gaan zitten.

Congres Oplopende leeftijd geeft adviezen voor het opvangen van grotere werklast

Congres Oplopende leeftijd geeft adviezen voor het opvangen van...

Het afgelopen jaar heeft Déhora in opdracht van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) onderzoek gedaan naar de vraag of de medewerkers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche een grotere werklast ervaren naarmate zij ouder worden en hoe dit opgevangen zou kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek worden bekendgemaakt tijdens het congres Oplopende leeftijd op vrijdag 12 januari 2024 in Nieuwegein.