Werkgevers en vakbonden toch in gesprek over vroegpensioen

Werkgevers en vakbonden toch in gesprek over vroegpensioen

De huidige regeling voor vroegpensioen voor mensen met een zwaar beroep loopt eind volgend jaar af. Daarom zaten de werkgeversorganisaties en de vakbonden om tafel om te praten over daarna. De FNV was weggelopen uit de onderhandelingen, maar besluit nu toch weer om aan tafel te gaan zitten.

Dat op verzoek van demissionair pensioenminister Carola Schouten. Op verzoek van haar zijn zowel FNV als VNO-NCW teruggekomen om verder te praten. Vakbond FNV besloot het gesprek initieel te verlaten uit onvrede over de onderhandelingen. Het grootste twistpunt is het al dan niet tijdelijke karakter van een nieuwe regeling, die na 2025 in moet gaan.

Doorgang pensioenwet

De huidige regeling loopt dus nog zo’n twee jaar, maar wat er daarna mee gebeurt is nog niet duidelijk. Die duidelijk moet er wel komen, aangezien een regeling voor mensen met een (fysiek) zwaar beroep een belangrijke voorwaarde was voor Groenlinks-PvdA om de nieuwe pensioenwet te steunen. Daardoor kon de Wet toekomst pensioenen doorgang krijgen. De partij diende een voorstel in dat het kabinet opriep om “met een nieuwe regeling te komen die meer gericht is op mensen met zware beroepen, zodat zij de mogelijkheid krijgen om ook na 2025 eerder met pensioen te gaan of minder dagen te werken.”

Langdurige regeling

Het gesprek wordt dus weer hervat op uitnodiging van Schouten. De regeling moet wel “worden verruimd en permanent worden”, aldus vakbondsman Piet Rietman. VNO-NCW wil ook graag doorpraten, vertelt een woordvoerster. De werkgeversvereniging geeft aan ook te willen “dat er voor mensen met langdurig zwaar werk mogelijkheden blijven om eerder met pensioen te gaan.” De uitkomst van het overleg zal vooral voor een nieuw kabinet van belang zijn, omdat de huidige regeling dus nog bijna twee jaar loopt.

Lees ook:

Onderzoek FNV: "Eerder stoppen bij zwaar werk moet mogelijk blijven"

Onderzoek FNV: "Eerder stoppen bij zwaar werk moet mogelijk blijven"

70 procent van de mensen die zwaar werk hebben, denkt dat werk niet vol te houden tot de pensioengerechtigde leeftijd. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van Ipsos I&O in opdracht van de FNV. Ook blijkt dat het overgrote deel (79 procent) van de kiezers van NSC, BBB, VVD en PVV een voortzetting van het vroegpensioen voor zwaar werk te willen.

Eindrapport RAS 'Onderzoek oplopende leeftijd' in relatie tot werklast en productiviteit beschikbaar

Eindrapport RAS 'Onderzoek oplopende leeftijd' in relatie tot...

In opdracht van sociale partners heeft RAS een onderzoek laten uitvoeren met de vraag of met de oplopende leeftijd van schoonmakers de werklast voor schoonmakers toeneemt en de productiviteit afneemt. Dit onderzoek is de afgelopen periode uitgevoerd door Déhora. Inmiddels is het eindrapport opgeleverd.

Congres Oplopende leeftijd geeft adviezen voor het opvangen van grotere werklast

Congres Oplopende leeftijd geeft adviezen voor het opvangen van...

Het afgelopen jaar heeft Déhora in opdracht van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS) onderzoek gedaan naar de vraag of de medewerkers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche een grotere werklast ervaren naarmate zij ouder worden en hoe dit opgevangen zou kunnen worden. De resultaten van dit onderzoek worden bekendgemaakt tijdens het congres Oplopende leeftijd op vrijdag 12 januari 2024 in Nieuwegein.

Generatiepact pakt vooral goed uit voor ouderen met hoog salaris

Generatiepact pakt vooral goed uit voor ouderen met hoog salaris

Het generatiepact pakt vooral positief uit voor ouderen met een hoog salaris, zo blijkt uit promotieonderzoek van Albert Rutten van de Tilburg University. Het generatiepact is een regeling waarmee werknemers vanaf een bepaalde leeftijd minder kunnen gaan werken. Op deze manier kunnen oudere werknemers gezonder de eindstreep halen en komt er meer ruimte voor de jongere generatie. Zo is het idee. Maar in de praktijk profiteren vooral welgestelde ouderen van de regeling, aldus Rutten.