Wanneer het niet mogelijk is om een lage temperatuur op de werkplek te vermijden, dan moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen, de duur van de werkzaamheden verkorten en werken in de kou laten afwisselen met werken op een warme plek. Daarnaast moeten de specifieke risico’s van werken in de kou zijn opgenomen in de risico-inventarisatie en – evaluatie (RI&E).
In artikel 29 van de Arbowet staat dat de werknemer het werk mag stilleggen als de gezondheid of veiligheid in gevaar komt en de werkgever geen maatregelen neemt. In de Arbeidsomstandighedenwet staat niet exact bij welke temperatuur het te koud is om te werken. Volgens de FNV moeten werkgevers (gratis) extra beschermingsmiddelen bieden, zoals (hand)schoenen en warme kleding, bij een temperatuur onder de 16 graden Celsius, waarbij werknemers hun handen niet meer goed kunnen gebruiken. Bij een gevoelstemperatuur onder -6 graden Celsius moeten werkgevers het werk stilleggen.
Onwerkbaar weer
In sommige cao’s zijn regels vastgelegd voor zogeheten onwerkbaar weer. Kunnen werknemers geen ander werk doen? Dan kan de werkgever een uitkering voor de medewerker aanvragen bij het UWV. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. De werknemer kan bijvoorbeeld per week minimaal vijf uur niet werken, of de werknemer werkt normaal minder dan tien uur per week en kan nu ten minste de helft van die uren niet werken. Een andere voorwaarde is dat het onwerkbare weer langer duurt dan het aantal wachtdagen dat geldt. Is er sprake van onwerkbaar weer, dan meldt de werkgever dat op de eerste werkdag waarop de werknemers niet kunnen werken in de kou. Volgens UWV hoeft de werkgever pas weer een melding te doen als de werknemers in de periodes van verzuim in ten minste een volledige week hebben gewerkt.
De FNV geeft ook tips voor veilig werken in de kou. Bij werkplekken in een pand is het goed om de ruimte goed op temperatuur te houden, tocht te voorkomen en te zorgen voor voldoende en goed werkende warmte bronnen. Zorg ook voor voldoende luchtverversing. Een buitenruimte verwarmen is vaak lastig. Wat wel kan helpen is het plaatsen van windschermen of overkappingen tegen de regen, wind en sneeuw. Ook is het goed om te kleedruimten, pauzeruimtes en toiletten met een temperatuur net boven kamertemperatuur aan te bieden. En als laatste tip geldt: zorg voor mogelijkheden om handschoenen en sokken te drogen en te wisselen.
Bron: Arbo