Guur onwerkbaar winterweer: wat zijn de regels?

Guur onwerkbaar winterweer: wat zijn de regels?

Koud weer, herfststormen, regen en sneeuw. Ze kunnen het leven van de glazenwasser behoorlijk in de weg zitten. Gelukkig is er in de cao een regeling opgenomen voor wanneer het weer onwerkbaar is. Wat is precies onwerkbaar en hoe gaat de regeling in zijn werk?

Medewerkers in de glasbewassing en gevelreiniging werken voornamelijk buiten en zijn dus afhankelijk van het weer. Nu we richting de winter gaan, is het belangrijk dat zij weten wanneer het veilig is om buiten te werken en wanneer ze recht hebben om binnen te blijven. De regeling voor onwerkbaar weer die in de cao is opgenomen geldt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.

Wat is onwerkbaar weer?

Wanneer een buitengewone natuurlijke omstandigheid zoals vorst, sneeuw of ijzel het werken onmogelijk maakt, geldt de regeling. Ook geldt de regeling wanneer er sprake is van buitengewone regenval of storm. We spreken van storm voor de glasbewassing en gevelreiniging wanneer er windkracht zes of hoger is.

Hoe werkt de regeling?

Als zo’n omstandigheid zich voordoet, hoeven de werknemers niet de ladder op en moet de werkgever het loon zoals gebruikelijk doorbetalen. Wel kun je als werkgever een beroep doen op een tegemoetkoming via het UWV, nadat de wachtdagen zijn verstreken. Bij sneeuw gelden er twee wachtdagen, bij overvloedige regenval gelden er 19 wachtdagen per kalenderjaar en bij storm gelden er twee wachtdagen per kalenderjaar. Die wachtdagen neem je als werkgever dus voor je eigen rekening. Ga wel met je werknemers om tafel: is er een mogelijkheid dat zij ergens anders of op een andere manier kunnen werken? Als dat niet mogelijk is, dan kun je dus na de wachtdagen naar het UWV toestappen. Je kunt dan een uitkering krijgen, die je als werkgever alleen nog hoeft aan te vullen. De eerste 27 dagen vul je deze aan tot 100 procent van het loon en daarna tot 90 procent.  

Lees ook:

Arbeidsinspectie over risico's bij het gevelonderhoud

Arbeidsinspectie over risico's bij het gevelonderhoud

In 2023 en 2024 heeft de Arbeidsinspectie van Justitie inzicht gekregen in ongevallen en onveilige machines bij het gevelonderhoud en zijn de eerste stappen gezet voor het aanpassen van wet- en regelgeving.

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met gevelonderhoudsinstallaties

Stand van zaken onderzoek risico's bij werken met...

Schoonmakend Nederland heeft in 2022 bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (certificering en toezicht) melding gemaakt van mogelijke onrechtmatigheden met de conformiteitsverklaringen. Deze zijn destijds voor Kranenburginstallaties afgegeven. De Arbeidsinspectie is daarop in 2023 een project gestart met conformiteitsbeoordelingsinstanties (CBI's), zoals Aboma, Chex, Liftinstituut, TÜV en Veturo, die actief zijn in de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG) en Schoonmakend Nederland naar de risico's van gevelonderhoudsinstallaties (goi's).

Klankbordgroep presenteert plan na onderzoek naar lichamelijke belasting bij werken met telescopisch wassysteem  

Klankbordgroep presenteert plan na onderzoek naar lichamelijke...

Eind december vorig jaar verscheen er een onderzoeksrapport van TNO/VHP naar de lichamelijke belasting bij het werken met het telescopisch wassysteem. Uit het onderzoek blijkt dat het werken met het telescopisch wassysteem belastend is en dat de overschrijding van de maximale taakduur leidt tot een verhoogde kans op lichamelijke klachten. Vanuit de RAS werd er een klankbordgroep opgericht van werkgevers en werknemers. Zij presenteren een plan om de naleving van de Arbocatalogus te bevorderen.

FNV: bij erge kou moeten buitenwerkers kunnen stoppen met werken

FNV: bij erge kou moeten buitenwerkers kunnen stoppen met werken

Niet alleen bouwvakkers, maar ook andere buitenwerkers als havenwerkers, postbestellers en glasbewassers zouden met erg koud weer moeten kunnen stoppen met werken. Vakbond FNV deed die oproep dinsdag, de dag dat het KNMI waarschuwde voor een gevoelstemperatuur van -15 graden in het oosten van het land.