Medewerkers in de glasbewassing en gevelreiniging werken voornamelijk buiten en zijn dus afhankelijk van het weer. Nu we richting de winter gaan, is het belangrijk dat zij weten wanneer het veilig is om buiten te werken en wanneer ze recht hebben om binnen te blijven. De regeling voor onwerkbaar weer die in de cao is opgenomen geldt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024.
Wat is onwerkbaar weer?
Wanneer een buitengewone natuurlijke omstandigheid zoals vorst, sneeuw of ijzel het werken onmogelijk maakt, geldt de regeling. Ook geldt de regeling wanneer er sprake is van buitengewone regenval of storm. We spreken van storm voor de glasbewassing en gevelreiniging wanneer er windkracht zes of hoger is.
Hoe werkt de regeling?
Als zo’n omstandigheid zich voordoet, hoeven de werknemers niet de ladder op en moet de werkgever het loon zoals gebruikelijk doorbetalen. Wel kun je als werkgever een beroep doen op een tegemoetkoming via het UWV, nadat de wachtdagen zijn verstreken. Bij sneeuw gelden er twee wachtdagen, bij overvloedige regenval gelden er 19 wachtdagen per kalenderjaar en bij storm gelden er twee wachtdagen per kalenderjaar. Die wachtdagen neem je als werkgever dus voor je eigen rekening. Ga wel met je werknemers om tafel: is er een mogelijkheid dat zij ergens anders of op een andere manier kunnen werken? Als dat niet mogelijk is, dan kun je dus na de wachtdagen naar het UWV toestappen. Je kunt dan een uitkering krijgen, die je als werkgever alleen nog hoeft aan te vullen. De eerste 27 dagen vul je deze aan tot 100 procent van het loon en daarna tot 90 procent.